Gribbene sirkler rundt Keita

Naby Keitas kontrakt med Liverpool løper ut til sommeren, og nå har europeiske storklubber begynt å sirkle over sitt bytte.

Om halvannen måned kan Naby Keita, som Bosman-spiller til sommeren, signere en prekontrakt med en ny klubb utenfor Storbritannias grenser. Goal-journalist Neil Jones melder at både Juventus og Paris Saint-Germain kan komme til å gjøre forsøk på å sikre seg midtbanespilleren på en gratisovergang til sommeren.

Jones opplyser også at det har vært interesse for Keita fra tyske klubber, hvor han har en høy stjerne etter sine to suksessfulle år i RB Leipzig. 

Kilder på Anfield insisterte så sent som i juni at Liverpool ønsket å forlenge avtalen med afrikaneren. Julian Ward møtte Keitas agent på Mallorca, og samtalene ble beskrevet som positive. Men etter dette har det vært stille.

Stor forventninger og en lovende start

Da Liverpool sikret seg Keita fra Leipzig i august 2017 var forventningene til midtbanespilleren enorme. 

– Jeg har mange kontakter i Tyskland, og jeg har aldri fått så mange gratulasjonsmeldinger. Han er den beste spilleren i Bundesliga, sa en fornøyd Jürgen Klopp.

Liverpool bladde opp 52 millioner pund for å få Keita til Merseyside, men han kom ikke dit før i juni året etter, etter å ha blitt lånt ut til den tyske klubben i henhold til overgangsavtalen mellom klubbene. 

Debuten hans, mot West Ham, var svært lovende. Keita var involvert i to av Liverpools fire mål, og gjorde han som han ville mot en midtbane bestående av Mark Noble, Jack Wilshere og Declan Rice. 

I den neste kampen, mot Crystal Palace, gjorde han nærmest narr av Andros Townsend, og de fleste trodde at Liverpool hadde gjort et kupp da de sikret seg Keita.

Har ikke vært i en kamptropp siden august

Fire år senere er det imidlertid ikke sikkert vi får se Keita i en Liverpool-drakt igjen. Hans femte sesong på Merseyside har vært et lite mareritt. Han har ikke spilt for klubben siden Community Shield-seieren over Manchester City i juli, og i den kampen spilte han bare de siste seks minuttene. Keita har faktisk ikke har vært i en kamptropp siden uavgjortkampen mot Crystal Palace den 15. august.

Mannen fra Guinea ble skadet på trening dagen før Liverpools tap for Manchester United, og skaden holdt ham ute i to måneder. Etter at han kom tilbake i trening mot slutten av oktober har ikke Jürgen Klopp vurdert afrikaneren til å være i god nok form til å sitte på benken engang. Selv ikke i ligacupkampen mot Derby County.

Om sju måneder løper Keitas kontrakt med Liverpool ut, og det er bare drøye seks uker til han kan signere en prekontrakt med en utenlandsk klubb. 

Mot slutten av sommervinduet antydet tyske kilder at Keita ikke var fornøyd med sin egen situasjon i Liverpool, og hevdet at midtbanespilleren ønsket seg vekk fra Anfield-klubben. Kilder i Liverpool benektet dette hardnakket. 

Tre måneder senere virker situasjonen å være uforandret. Spørsmålet er om Liverpool fortsatt ønsker å fornye afrikanerens kontrakt, eller vil de forsøke å selge ham i januar slik at mannen som kostet 52 millioner pund i innkjøp ikke forsvinner gratis i juni?

Keita har spilt 117 kamper i en Liverpool-karriere som har vært sterkt preget av skader.  Det har vært hamstringskader, lyskeskader, kneproblemer, sykdom og muskelskader. Seks minutter på banen på de siste seks månedene gir et godt bilde av situasjonen.