Klok av skade har Suarez inntatt mentor-rollen

Darwin Nunez får stadig råd og vink av Luis Suarez.

Luis Suarez og Darwin Nunez forbereder seg akkurat nå til Uruguays første VM-kamp i Qatar, mot Sør-Korea på torsdag. I den forbindelse avslører den gamle Liverpool-helten Suarez at han jevnlig snakker med sin landsmann i Liverpool.

Nunez er den første uruguayaner i Liverpool siden Suarez og Sebastian Coates sine dager i Anfield-klubben. Suarez signerte for Liverpool i januar 2011, og gjorde utrolige 82 mål på 133 kamper for de røde. 

Suarez var imidlertid involvert i flere kontroversielle episoder i sin Liverpool-karriere, noe som har preget hans ettermæle i klubben, og som førte til at han forlot Merseyside til fordel for Barcelona i 2014. Uruguayaneren vil huskes like mye for rasismeanklager og bite-episoder som alle de flotte målene han gjorde. Disse feilene er han nå opptatt av at landsmannen unngår. 

Nunez har gjort ni mål på sine 18 kamper for Liverpool så langt, og 23-åringen har blitt bedre og bedre utover høsten. Han fikk overskrifter av feil grunner da han ble utvist for å ha stanget til Palace-stopper Joachim Andersen i sin første start for sesongen, mot Crystal Palace i august. Etter dette har Suarez forsøkt å hjelpe Nunez, slik at det ikke blir flere negative overskrifter i tabloidavisene.

– Nunez spiller nå slik i Liverpool som jeg trodde han kom til å gjøre, siteres Suarez av 90min. 

– Han har eksplodert, og jeg er sikker på at det blir mange mål og trofeer på ham der. Jeg snakker med ham jevnlig. Jeg ønsker å hjelpe ham, slik at han kan lære av de feilene jeg gjorde, legger veteranen til.

Klopp maner til å spille god fotball som svar

En annen som håper Nunez har lært av sine feil er Liverpool-manager Jürgen Klopp. Da han fikk spørsmål om utvisningen til Nunez i forkant av Merseyside-derbyet i begynnelsen av september svarte Liverpool-manageren slik: 

– Om det aldri vil skje igjen? Jeg vet ikke. Men jeg er ganske sikker på at ingenting vil skje i neste kamp. Han er en flott ung mann, men han har også følelser. Vi har ikke snakket i 15 fulle dager om det og sagt «du må roe deg», men vi har selvsagt gitt beskjed. Og spesielt nå, sa Klopp til The Telegraph foran lokaloppgjøret.

Etter det røde kortet uttalte Suarez at han hadde snakket med Nunez, og sagt fra om at motspillere nå ville være ute etter ham to-tre ganger oftere for å fyre ham opp.

– Jeg vet ikke om de har snakket sammen privat, men de har sikkert gjort det via nyhetene eller et media. At de vil være ute etter ham vil skje, men det skjer med andre også. Du må bare ignorere det, og bruke det. Måten vi ønsker at han skal tenke på det i disse situasjonene, er at vi skal gi tilbake med fotball, sa sa Klopp da han fikk høre dette.

Nunez sitt første VM - Suarez sitt siste?

Nunez skal spille i sitt første VM, men for hans lagkamerater Suarez, Edison Cavani og Diego Godin blir dette det fjerde mesterskapet, og sannsynligvis også det siste. 

– Du ønsker alltid å gjøre det bra i VM. Vi må være realistiske. For mange av oss vil dette trolig være vårt siste VM, erkjenner Suarez.

– For meg selv, Cavani og Godin vil dette være vårt siste verdensmesterskapet, så vi ønsker å gjøre det bra. Det har vært som en drøm å spille i fire verdensmesterskap. Jeg håper dette blir det mest spesielle. 

– Det er vanskelig å snakke om favoritter, men vi drømmer selvsagt om å nå finalen. Jeg tror de sør-amerikanske lagene vil bli sterke i dette mesterskapet.

Nunez og Suarez er direkte konkurrenter om en plass i startoppstillingen i dette mesterskapet. Statistikk fra Instat viser at Suarez har fått litt mer spilletid for sitt klubblag enn Liverpool-angriperen denne sesongen, 1479 minutter mot 1180. Men det er Nunez som har gjort flest mål, 10 mot Suarez sine åtte.

Veteranen har en målgivende pasning mer enn 23-åringen, tre mot to. Nunez er også litt mer effektiv, som setter 24% av sine sjanser mot Suarez sine 21%. Statistikken viser imidlertid at Nunez går langt oftere i offside enn veteranen, med 16 mot 10 offsider denne sesongen.

Portugal og Ghana er de to andre lagene i gruppe H, så Uruguay har derfor havnet i en meget hard gruppe.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.