Snart kan vi kanskje få høre samtalene mellom VAR og dommeren

Det jobbes stadig med løsninger for å gi seere mer innsyn i hva som foregår når hoveddommer og videodommer diskuterer.

Bruken av videodømming i Premier League skaper stadig forvirring, og siden dag én har mange hatt et ønske om å høre hva som blir sagt når hoveddommer diskuterer situasjoner med videodommer. 

Det har en god stund vært jobbet med ulike løsninger for å få disse samtalene ut til seerne, og ifølge The Times er det fremdeles en sak som er oppe til behandling hos de ulike aktørene. 

Eksperter og tidligere dommere har etter de mange kontroversielle VAR-avgjørelsene denne sesongen tatt til orde for at vi nå må få høre hvilke vurderinger som tas rundt en VAR-avgjørelse, og mange tror at Howard Webb vil få fortgang på sakene når han tar over som dommersjef i PGMOL etter Mike Riley i løpet av denne sesongen.

Webb har gjort mye for å få mer åpenhet rundt dommeravgjørelser i tilsvarende rolle i amerikanske MLS.

Kan få høre deler av samtalen 

The Times skriver at et alternativ som er oppe til vurdering er å få til en liknende ordning av det vi ser i Formel 1, der man i løpet av en løpshelg kan få høre mye av det som blir sagt på radioen mellom førerne og deres lagledelse. 

Av frykt for enda mer hets enn de allerede får i dag ønsker dommerne verken å stille opp på intervjuer etter kamp eller at de skal bli tatt opp på mikrofon i samfulle 90 minutter. 

Løsningen da kan være en mellomting av dagens situasjon, der det er null åpenhet, og Formel 1, som har full åpenhet. 

«Den foreslåtte løsningen lar mikrofoner ta opp samtalene mellom dommer på banen og videodommer når de vurderer en avgjørelse, før dette blir delt med fansen senere, enten ved pause eller ved fulltid. Dommere tror de behøver mediatrening dersom de enten skal bli sendt for å gjøre intervjuer etter kamp eller blir tatt opp hele kampen».

For øyeblikket er det ikke lov å ta opp lyd fra banen og direktesende det, men fotballens lovgivende myndighet IFAB skal jobbe med løsninger for å gjøre opplevelsen av VAR bedre for supporterne.