– Hele Ghana hater ham

Når Darwin Nunez skal kjempe om VM-avansement på fredag, er det side om side med motstander Ghanas mest forhatte fotballspiller.

Det er tolv og et halvt år siden Luis Suarez virkelig markerte seg på den store scene. Uruguay og Ghana møttes i kvartfinalen i VM i Sør-Afrika, og mot slutten av kampen så det ut til at ghaneserne stanget inn vinnermålet og ble det første afrikanske laget i historien til å nå kvartfinalen.

Men Suarez ville det annerledes. Han handset på streken, ble utvist og lagde straffespark, som Asamoah Gyan ikke klarte å sette i mål. Dermed gikk kampen til ekstraomganger og påfølgende straffekonk, som Uruguay vant.

Suarez har aldri blitt tilgitt for det som ble sett på som meget usportslig oppførsel, og han er utvilsomt Ghanas mest forhatte fotballspiller.

– Hele Ghana hater ham. Hele Afrika hater ham, sier tidligere landslagsspiller for Ghana, Ibrahim Ayew, i et intervju med The Athletic.

Tiden har ikke vært til hjelp for de vonde følelsene ghaneserne har mot Suarez.

– Ja. Vi hater ham. Og vi ønsker revansje, sier han.

Vil ikke i unnskyld

Premissene foran fredagens kamp er enkle. Darwin Nunez og Uruguay må vinne for å ha et håp om å ta seg til åttedelsfinalen i VM. Da vil de gå forbi Ghana på tabellen. Samtidig er de avhengig av at Sør-Korea ikke slår Portugal og får en bedre målforskjell enn uruguayanerne.

Uruguay valgte passende nok å sende Suarez til pressekonferansen før fredagens kamp, og han viste ingen tegn til sympati med Ghana.

– Jeg har ikke noe å si unnskyld for. Jeg handset, men Ghana-spilleren bommet på straffesparket, ikke jeg. Kanskje jeg sier unnskyld hvis jeg skader en spiller, men ikke i denne situasjonen, sier han.

– Jeg fikk rødt kort og dommeren ga straffe. Jeg bommet ikke. Dessuten er det tolv år siden. Det tilhører fortiden, sier Suarez, som legger til at han har skværet opp med Giorgio Chiellini etter biteepisoden i det påfølgende VM.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.