Det er langt fra tilfeldig at Liverpool for femte kamp på rad tok ledelsen etter en dødball

Dette var Englands beste lag på dødballer mot Italias beste lag på dødballer, så det var ikke overraskende at begge målene i den første åttendedelsfinalen mellom Inter og Liverpool kom etter dødballer.

Innbytter Roberto Firmino sendte Liverpool i føringen et kvarter før slutt da han stusset et hjørnespark fra Andy Robertson i det lengste hjørnet, mens Liverpools andre scoring, åtte minutter senere, også kom etter en dødball fra nevnte Robertson. Venstrebacken slo et frispark inn i feltet. Ballen ble headet utover igjen, og det endte med et nytt innlegg fra Trent Alexander-Arnold som Virgil van Dijk headet tilbake til målscorer Mohamed Salah.

På pressekonferansen etter kampen ble Jürgen Klopp spurt om Liverpool hadde jobbet spesielt med cornertrekket som førte til Liverpools første mål.

–Ja. Pete Krawietz og de som driver med kampanalyse er ansvarlig for dette. Vi analyserer hvordan motstanderen forsvarer seg. Alle gjør det. Vi hadde ikke mye tid til å trene på dette, men ja, vi trente på dødballer før kampen. Det var egentlig det eneste vi gjorde på den siste treningsøkten, i tillegg til litt taktiske ting. Du kan ikke trene på dødballer uten å gjøre det med intensitet. En må legge inn, og de andre spillerne må løpe. Pete og hans gutter skal ha ros for det arbeidet de har lagt ned, svarte Liverpool-manageren.

Dette var femte kamp på rad at Liverpool tar ledelsen etter en dødball. Mot Crystal Palace serverte Robertson Virgil van Dijk. Mot Cardiff var det Trent Alexander-Arnold som la et frispark som Diogo Jota headet inn. Høyrebacken la også hjørnesparket som førte til Jotas scoring mot Leicester, etter at Van Dijks heading hadde blitt parert. Mot Burnley i helgen var det Fabinho som satte ballen i mål da Sadio Mané stusset Alexander-Arnolds corner videre.

De røde har til sammen scoret 19 mål fra dødballer i Premier League og Champions League denne sesongen. 14 har kommet i Premier League og fem i Champions League. De røde gjorde til sammenligning 13 mål etter dødballer i disse to turneringene i hele 2020/21.

James Pearce i The Athletic skriver at Liverpool terpet mye på akkurat det cornertrekket Firmino scoret på under tirsdagens trening på AXA Training Centre i Kirkby. Peter Krawietz, som leder analyseavdelingen, følte at nærmeste stolpe var et område som Liverpool kunne utnytte mot Inter, og det hadde han helt rett i.

Fikk dårlig betalt for det høye presset

Klopp var på ingen måte overrasket over hvor sterke Inter var i denne kampen.

– De har et klart system som de benytter seg av. De er et lag som er veldig fysisk sterke, og som er veldig rutinerte. De fleste sjansene deres kom etter at vi mistet ballen i farlige områder, men det kan skje, for Inter er veldig gode i duellspillet. Når de vant ballen slo de veldig smarte pasninger, som vi virkelig slet med å få tak på. Vi visste før kampen at det ville skje.

– De legger den defensive linja dypt, slår pasninger bakover på banen, og slår så diagonale baller til Dumfries eller Perisic, som det er vanskelig å forsvare seg mot. Vi er et lag som liker å presse, men dette er måten å spille ut vårt press på. Vi forsøkte alt. 

– Til å begynne med gjorde vi det veldig bra med vårt høye press. Jeg tror det var vanskelig for dem å finne en vei ut. Men vi fikk ikke tellende resultat ut av det. Vi investerte mye krefter i dette høye, intense presset, men fikk ikke noe igjen for det. Ingen sjanser, ingen mål, og da blir det vanskelig å holde intensiteten oppe. Jeg var imidlertid ikke overrasket over dette. Inter er gode. Vi vet det nå.

– Begge lag vet nå mye mer om hverandre

Selv om Liverpool nå har et svært godt utgangspunkt foran returkampen på Anfield om tre uker, så understreker Klopp at ingenting er avgjort ennå.

– Det er fortsatt farlig. Vi er halvveis, ingenting mer. Slik er det i cupspillet. Du lærer mye om en motstander. Før du møter dem gjør du dine analyser, og etter du har møtt dem gjør du nye analyser. Da vet begge lag mye mer om hverandre.

– Vi føler ikke at vi er halvveis i mål eller noe slikt. Vi vet den andre kampen også blir vanskelig, så vi må være klare for det vi har i vente. 

– Vi spiller ikke på samme måte som dem. De spiller annerledes, men de spiller godt. Det er mange ting de er veldig, veldig gode på. Vi leder 2-0, og vi er halvveis. Da sier jeg ikke til guttene at jobben er gjort, og at de kan hvile på laurbærene. Utgangspunktet foran returen er ikke enkelt, så hvorfor skal vi tenke slik?