– Jeg var helt tom etter forrige sesong, og kunne ikke brydd meg mindre om fotball

Jürgen Klopp la mobiltelefonen og fotballen langt bort etter fjorårets sesong.

På søndag skal Liverpool spille ligacupfinale mot Chelsea, og i den forbindelse har Jürgen Klopp satt seg ned med journalistene som følger de røde tettest for et lengre intervju på AXA Training Centre.

Liverpools manager hadde en veldig tøff fjorårssesong. Ikke bare opplevde han en skadekrise uten like der han mistet alle midtstopperne sine, og laget etterhvert falt sammen på banen. Fotballen ble spilt for tomme tribuner, og alt var annerledes. Han mistet også sin mor Elisabeth, 81 år gammel. På grunn av reiserestriksjonene fikk han ikke reise hjem for å være med i begravelsen.

Til slutt klarte Liverpool å få orden på ting på banen, og kapret i siste ligakamp tredjeplassen som på mange måter reddet sesongen. Klopp forteller at spesielt atmosfæren på kampene var noe han savnet.

– I noen øyeblikk var det de tøffeste tidene i våre liv – i alle fall liv i fotballen – for vi er fortsatt Liverpool, men med vingene kuttet av. Du forsøker å fly, men det er ganske vanskelig. Jeg er en følelsesladd trener, og vi er et emosjonelt lag og klubb. Det er ikke slik at vi trenger litt her og litt der, vi trenger dette ekstra. Det var åpenbart ikke der, og vi fikk ikke hjelp med den vanskelige situasjonen vi hadde. Med skadene var det galskap, sier han til Paul Joyce i The Times

Han mener fortsatt at den tredjeplassen er en av hans mest imponerende bragder som trener.

– Derfor sier jeg alltid at etter å ha vunnet Premier League i 2019/20, Champions League i 2019, og andre cupturneringer – så synes jeg tredjeplassen kommer som neste, for jeg synes det var helt utrolig at vi klarte det til slutt. Utrolig. Vi var helt på felgen, men klarte likevel å komme i mål, sier han.

IKONISK BILDE: Nat Phillips og Rhys Williams kom inn i Liverpools midtforsvar og bidro til en svært imponerende tredjeplass.

IKONISK BILDE: Nat Phillips og Rhys Williams kom inn i Liverpools midtforsvar og bidro til en svært imponerende tredjeplass.

Helt tom

Klopp forteller at han var helt tom etter den sesongen.

– Det var en utrolig intens sesong, og jeg var mer enn glad for å kunne ta ferie. På de ti første dagene så jeg ikke på telefonen en eneste gang og spurte «kan vi få denne spilleren?». Jeg kunne ikke brydd meg mindre der og da, sier Klopp.

– Hvorfor skal det være annerledes for en manager enn for andre mennesker? For oss var det helt likt. Vi var helt tomme. Ferdige. Jeg har lært at jeg kan være roligere enn det jeg trodde i vanskelige situasjoner. Jeg har aldri tenkt mer på fotball enn det jeg gjorde i den perioden. «Hvordan kan vi få det til å fungere? Hvordan kan vi sørge for at vi har en sjanse?» sier Klopp.

FREDAGENS TRENING: Jürgen Klopp var på AXA Training Centre for de siste forberedelsene til søndagens ligacupfinale fredag.

FREDAGENS TRENING: Jürgen Klopp var på AXA Training Centre for de siste forberedelsene til søndagens ligacupfinale fredag.

Uten Joe Gomez, Virgil van Dijk og Joel Matip, hentet de røde inn Ozan Kabak på lån og Ben Davies permanent. Unge og uerfarne spillere som Rhys Williams og Nathaniel Phillips spilte i midtforsvaret, og de røde klarte likevel å ende foran både Chelsea og Leicester etter siste serierunde.

– Det var veldig tøft, og mens alle snakket om de tidligere mesterne som nå var de dårligste til å forsvare tittelen gjennom alle tider.

Tunge tap som måtte forklares

Forrige sesong stoppet også seiersrekken på 68 ligakamper på rad på Anfield uten tap. Det ble blant annet tap mot Everton, for første gang på Anfield på 22 år.

– Det vanskeligste i jobben min er når jeg må forklare tap. Dere i media har så mange spørsmål. Det er lett å si at vi har vunnet og vært gode. Vi snakker om individuelle prestasjoner som at Mo Salah scorer 150 mål, 108 mål for Sadio, at Luis Diaz er fantastisk. Så taper du en kamp, og naturligvis kan jeg bare si 40 prosent av hva som foregår, sier Klopp.

– Jeg kan ikke si «det er fordi han ikke har prestert på seks uker» eller noe slikt. Jeg kunne aldri sagt det, for det er heller ikke sannheten. Så vi går rundt grøten, og og gjør at du setter deg i bur. Dersom jeg åpner opp om et stort problem på en pressekonferanse, så har vi tre dager igjen til neste kamp.

TØFF SESONG: Jürgen Klopp forteller at han følte seg helt tom etter forrige sesong.

TØFF SESONG: Jürgen Klopp forteller at han følte seg helt tom etter forrige sesong.

I perioder kunne vi se at Klopp var mer irritert enn vanlig i intervjusonen etter kampene da det sto på som verst.

– Jeg må sørge for at det ikke skjer, så jeg prøver å være så ærlig som mulig når jeg skal forklare et tap, uten å skylde på enkeltpersoner eller si at det er været og sånne ting, og været er noen ganger problemet. Det gjorde at ting ble så intenst, og det var så vanskelig. Du har ikke løsningene i spillermaterialet, fordi spillerne ikke er tilgjengelig, så hvordan kan vi sørge for at de andre beholder selvtilliten gjennom det og frem til situasjonen endrer seg? Det er ikke lett.

– Jeg dro hjem og tenkte «det er grunnen til at de betaler meg så mye penger». Når det kommer til andre situasjonen forstår jeg fortsatt ikke hvorfor de gjør det, men når slike ting skjer tenker jeg «ah, så det er grunnen».

Ligacupfinalen mellom Liverpool og Chelsea spilles søndag kl. 17.30, og vises på V4 og Viaplay.