Henderson kritiserer fotballforbundet og Qatar

Liverpool-kapteinen vil ha slutt på at semifinalene skal spilles på Wembley.

På en pressekonferanse før Englands privatlandskamp mot Sveits lørdag har Jordan Henderson snakket om utfordringene rundt semifinalen mellom Liverpool og Manchester City på Wembley lørdag 16. april. Supporterne er i harnisk fordi det ikke går tog mellom nordvest-England og London den aktuelle helgen, og fotballforbundet (FA) har svart med å sette opp hundre gratisbusser. En ordning som foreløpig kun vil sørge for at 5000 Liverpool- og City-fans kommer seg til London på dagstur.

Forbundet har nektet å flytte kampen til et stadion nærmere de to storklubbene - en avgjørelse Henderson kritiserer. 

– Det er supporternes dag, og når mange ikke er i stand til å komme seg til London av ulike grunner, ville det i mitt hode gitt mening å flytte til en annen nøytral arena, spesielt ettersom begge lag kommer fra nordvest, sier Henderson ifølge The Telegraph.

Vil ha Wembley kun for finaler

– Det er åpenbart ting som gjør saken komplisert, ting FA må finne ut av, men supporterne er det viktigste. Det har vi lært de siste par årene, og da er det skuffende å se at de får det vanskelig og at det må være dyrt for dem å komme seg dit, sier han.

31-åringen mener for øvrig Wembley burde være forbeholdt finaler. 

– Jeg elsker å spille på Wembley. Det er en fantastisk begivenhet på et fantastisk stadion, men hadde det vært opp til meg hadde Wembley kun blitt brukt til finaler, sier han. 

I tillegg til de gratis bussene har FA sørget for at veiarbeid langs strekningen skal settes på pause den aktuelle helgen, som kanskje kan være hektisk fra før på grunn av påsketrafikken.

Kampen ville under normale omstendigheter blitt spilt klokken 18.15, men skal gå klokken 16.30 i stedet slik at folk skal kunne komme seg hjem samme helg.

Sjokkert over menneskerettighetsbrudd

Henderson har for øvrig snakket om Qatar-VM og landets brudd på menneskerettigheter på flere områder - noe som har ført til protester og ønske om boikott fra flere hold. 

Liverpool-spilleren forteller at det engelske landslaget nylig har fått presentert den alvorlige situasjonen i detalj, og at han er sjokkert og skuffet over de fryktelige avsløringene. Blant annet er det arbeidsforholdene til migrantarbeidere og behandlingen av kvinner og LHBT-personer som har ført til at golfstaten er under hardt press for å bedre situasjonen.

– Det er forferdelig å se både det som skjer og det som har skjedd der. Som en rutinert spiller tar jeg mye ansvar, og jeg skal snakke med så mange spillere jeg kan slik at vi sammen kan komme frem til en reaksjon alle ser på som riktig, sier Henderson og legger til at engelskmennene vurderer å gå sammen med andre europeiske nasjoner om en markering. 

Landslagssjef Gareth Southgate sa at det ikke kommer til å bli noen boikott fra Englands side, men både han og Henderson vil gjøre sitt for å ta avstand fra menneskerettighetsbruddene. 

– Uansett hva vi gjør kommer det til å bli kritisert for ikke å være nok, men vi prøver å utgjøre en forskjell. Alle vet at vi ikke vil se noen form for diskriminering. Fotball er for alle, sier Henderson ifølge The Guardian.