Nærmer seg en milliard Champions League-kroner denne sesongen

Liverpool har makset sin inntjening i årets Champions League, men det er likevel et stykke opp til de som håver inn mest.

Lurte du på om det er lukrativt å være med i Champions League? Da er det bare å ta en titt på ekspert på fotballøkonomi Swiss Ramble sin siste oppdatering om hvor mye storklubbene har tjent på deltakelse i turneringen denne sesongen. Allerede før kvartfinalene er spilt anslår han at to klubber allerede har bikket 100 millioner euro i inntjening. 

En euro er for øyeblikket verdt 9,64 norske kroner og 0,83 britiske pund. 

Swiss Ramble sine tall anslår at Bayern München og Real Madrid allerede har håvet inn henholdsvis 111 og 106 millioner euro på Champions League-deltakelsen denne sesongen. Liverpool er nummer syv på listen, med anslagsvis 92 millioner euro (£76,1M, 887MNOK). 

Henger etter på koeffisient

Liverpool har faktisk fått maks ut av årets Champions League-sesong, ettersom de røde vant samtlige kamper i gruppespillet. Bayern München og Ajax var de andre klubbene som klarte det samme. De seks seierne, pluss et restbeløp som ble delt blant alle lag basert på uavgjortkamper, ga en inntekt på 38,3 millioner euro. Lagene fikk også henholdsvis 9,6 og 10,6 millioner euro for å ta seg til åttedels- og kvartfinale. 

Disse har tjent mest på Champions League denne sesongen:

  1. Bayern München €111M
  2. Real Madrid €106M
  3. Manchester City €99M
  4. Atletico Madrid €96M
  5. Chelsea €94M
  6. PSG €94M
  7. Liverpool €92M
  8. Manchester United €81M
  9. Juventus €79M
  10. Lille €69M

Kilde: Swiss Ramble (tallene er kun anslag)

Samtlige klubber får det samme beløpet bare for å delta i Champions League, nemlig 15,64 euro, så på disse inntektene er Liverpool på topp sammen med Bayern. Det er på to andre faktorer forskjellene kommer, og spesielt er det nå den såkalte koeffisienten som avgjør hvor mye inntekter klubbene får. Der straffes Liverpool fremdeles for å ha vært ute av Europa i deler av forrige tiår. 

Real Madrid, Bayern München og Barcelona har tidvis dominert i Champions League de siste ti årene, og de ligger derfor som topp tre på listen over utbetalinger basert på UEFA-koeffisienten. Real Madrid topper listen med 36,4 millioner euro, mens Liverpool er helt nede som nummer 13 på denne listen, med 22,7 millioner euro. 

Dette er bak klubber som Porto, Sevilla, Borussia Dortmund og Manchester United, men vil nok bedre seg for hvert år som går - når Liverpool legger den svake perioden i første del av 2010-tallet bak seg. 

Fransk overraskelse topper tv-listen

Tv-penger er en annen viktig inntekt som følge av Champions League-deltakelse, men for Liverpools del er denne inntekten liten. Relativt sett. 

Basert på anslagene til Swiss Ramble er det faktisk franske Lille som har fått inn mest tv-inntekter av samtlige 32 Champions League-lag denne sesongen, med 30,8 millioner euro. De tjener godt på at det kun er to franske klubber som deler på potten, og de får inn litt mer enn PSG fordi de vant Ligue 1 forrige sesong. 

De engelske klubbene må som kjent dele potten på fire, og det er Manchester City som får inn mest fordi de er regjerende seriemester. 22,6 millioner euro har de anslagsvis fått inn så langt. Manchester United følger med 17,8 millioner euro, etterfulgt av Liverpool (15,8) og Chelsea (12,4).

Verdt å merke seg er også at den portugisiske tv-potten er mikroskopisk sammenliknet med de andre landene, noe som gjør at Benfica ikke er i nærheten av de andre åtte lagene som fremdeles er i turneringen.

Nå som United er ute av turneringen vil de selvsagt ikke få en krone mer fra Champions League denne sesongen, mens de åtte klubbene som er igjen har muligheten til å hente inn store beløp ved å ta seg enda lenger i turneringen.

Enorme forskjeller

Det er ingen tvil om at Liverpools sterke innspurt forrige sesong, som sørget for topp fire, var ekstremt viktig både sportslig og økonomisk. Og det er ikke vanskelig å forstå at en klubb som Manchester United skjelver når de for øyeblikket ligger på sjetteplass. 

For mens de fire klubbene i Champions League har tjent inn mer enn 80 millioner euro hver på Champions League-deltakelsen så langt, er det ikke like lukrativt å være med i de to andre europeiske turneringene. 

West Ham, som er klare for kvartfinale i Europa League, har ifølge Swiss Ramble sine kalkyler hanket inn 26,7 millioner euro på sine prestasjoner i turneringen denne sesongen. Leicester, som rykket ned til European Conference League da de røk ut av Europa League-gruppespillet, har anslagsvis tjent 24 millioner euro. 

Tottenham røk på sin side ut av gruppespillet i den nye European Conference League. Fangsten for en høst med fotball på torsdagskvelder ble ifølge Swiss Ramble 9 millioner euro. 

37 millioner å hente

Liverpool har allerede tjent mer enn de gjorde forrige på forrige sesongs Champions League, da eventyret tok slutt i kvartfinalen. Anslaget da var at de røde tjente inn 90 millioner euro. 

Det er nok mye takket være det perfekte gruppespillet at summen allerede er høyere denne sesongen. 

Ytterligere 12,5 millioner euro kan bli hentet dersom Benfica blir slått og Liverpool tar seg til semifinalen. En finaleplass gir 15,5 millioner euro, mens man ved å løfte trofeet blir belønnet med 4,5 millioner euro i samme slengen, ifølge SI.com

Vinner man Champions League får man automatisk plass i Super Cup-finalen, og en seier der gir også 4,5 millioner euro.

Med andre ord er det 37 millioner euro til å hente på årets Champions League bare basert på sportslige prestasjoner. Og det er før vi har begynt å telle opp tv-pengene.