Tror Liverpool går mot rekordomsetning etter å ha overlevd pandemien

Liverpool har kommet seg helskinnet gjennom pandemien. Den økonomiske fremtiden ser lys ut.

For en uke siden kom Liverpool FC ut med de viktigste tallene fra regnskapsåret 31. mai 2020 til 31. mai 2021, og som vi skrev da kom klubben seg helskinnet gjennom pandemien, selv om det ble et lite tap. 

Klubben klarte å holde omsetningen på et stabilt nivå til tross for at det i løpet av regnskapsåret knapt var en tilskuer. Omsetningen falt kun med 3 millioner pund, fra 490 til 487 millioner pund. Resultatet før skatt ble et tap på 4,8 millioner pund, sammenliknet med 41,5 millioner pund foregående regnskapsår.

Twitter-brukeren og journalisten som går under navnet Swiss Ramble er blant de fremste ekspertene på fotballøkonomi, og han har nå sett nærmere på tallene til Liverpool. 

Blant de som klarte seg best

Han mener det lille tapet på 4,8 millioner pund er imponerende, spesielt sett opp mot andre klubber. Kun Wolves og Manchester City av Premier League-klubbene noterte et overskudd, og førstnevnte gjorde det takket være avskrivning av lån. Manchester Citys overskudd var på fem millioner pund før skatt. 

Verst gikk det for Chelsea, som leverte et negativt resultat på 156 millioner pund. For Manchester United var underskuddet før skatt på 24 millioner pund. 

Tar vi turen ut i Europa er tallene langt styggere for noen av storklubbene, der Barcelona topper alt med et tap på utrolige 422 millioner pund. Inter måtte tåle tap på 215 millioner pund, mens deres italienske kolleger Juventus og Roma fulgte like bak med 184 og 163 millioner pund i negativt resultat

Swiss Ramble anslår at Liverpool totalt har gått glipp av 114 millioner pund som følge av koronapandemien, der 74 av millionene skyldes tapte inntekter på kampdag. I så måte har klubben på imponerende vis klart å holde økonomien nogenlunde stabil. 

Tror på rekordomsetning

Og nå ser det allerede mye lysere ut. 

Liverpool har tapt drøyt 50 millioner pund på de to regnskapsårene pandemien har herjet, etter å ha hanket inn overskudd på 207 millioner pund til sammen de tre foregående året. Toppåret var 2018, med et overskudd på 125 millioner pund. 

Noe av grunnen til det er selvsagt resultatene ute på banen, som har gitt trofeer, premiepenger og økte tv-inntekter. Men det er også takket være godt arbeid rundt forhandlingsbordet når det gjelder spillersalg. 

274 millioner pund er hentet inn på spillersalg de siste fem årene. Kun Chelsea av Premier League-klubbene har gjort det bedre, med hele 413 millioner pund. 

Liverpools omsetning på 487 millioner pund i fjor er tredje høyeste i Premier League, kun syv millioner pund bak Manchester United. Manchester City ligger klart først på den fronten med 570 millioner pund i omsetning. De drar ifra takket være de kommersielle inntektene, der de knuser sine rivaler med 272 millioner pund, mot Liverpools 218 og Manchester Uniteds 232 millioner pund. De har med andre ord noen gode sponsoravtaler på Etihad. 

Swiss Ramble tror regnskapsåret vi er inne i nå blir historisk for de røde. 

«Jeg anslår en rekordomsetning på mellom 540 og 560 millioner pund denne sesongen», skriver eksperten. 

Til sammenlikning var tallet 169 millioner pund for ti år siden. 

Lavere lønnsutgifter

Liverpool ligger alltid lavt på listen når det gjelder nettoutgifter på overganger, men vi har samtidig blitt vant med at de røde ligger høyt på listen for lønnsutgifter. Men der har utgiftene gått ned med tre prosent, fra 325 millioner pund til 314 millioner pund. 

Dermed har Liverpool gått fra å være nummer to og hakk i hel på Manchester City, til å bli nummer fire etter at Chelsea og Manchester United har gått forbi. Men det er nok verdt å merke seg at Liverpools tall vil øke etter forrige sommers mange kontraktsforlengelser. 

Manchester City bruker 355 millioner pund på å lønne spillere og ansatte. Chelsea følger med 333 millioner, Manchester United med 323 millioner og Liverpool altså med 314 millioner pund. Arsenal er et stykke bak med 238 millioner pund, og viser at det kanskje ikke er så rart at det er de samme fire som har kommet topp fire de siste to sesongene. 

Swiss Ramble er klar på at Champions League-deltakelse kombinert med kloke valg på overgangsmarkedet er viktig for at Liverpool skal fortsette å ta nye steg både på og utenfor banen.