Dette må til for at Liverpool skal vinne ligaen

Sannsynligheten for en playoff-kamp om ligatittelen har nå minket drastisk.

Manchester City trenger nå bare fire poeng fra sine to siste kamper for å bli kronet som ligamestere, og etter Citys 5-1-seier over Wolverhampton holder det sannsynligvis også med bare tre poeng.

3-0, 5-1, 4-0, 5-0 og 5-1. Dette er seierssifrene til Manchester City i de fem kampene de lyseblå har spilt etter at de spilte uavgjort 2-2 mot Liverpool på Etihad.

Med utrolige 22-2 på de fem siste kampene har City fullstendig spist opp den fordelen Liverpool hadde i målforskjell. Etter 5-1-seieren på Molineux i går har City 72 plussmål, mot Liverpools 65. I tillegg til ha sju mål bedre målforskjell har City også scoret fem mål mer enn Liverpool, 94 mot 89, når det gjenstår bare to serierunder. 

Dermed er sannsynligheten for at det skal bli en playoff-finale om ligatittelen mellom City og Liverpool forsvinnende liten. Da må nemlig lagene endte likt både på antall poeng og ha eksakt lik målforskjell, både i kolonnen for scorede og innslupne mål.

Det skjer høyst sannsynlig ikke. 

Fire poeng er nok for City

Dersom City tar fire poeng fra sine to siste kamper, borte mot West Ham kommende søndag og hjemme mot Aston Villa neste helg, vil de bli kronet som ligamestere.

På grunn av City nå har klart bedre målforskjell enn Liverpool vil de trolig også tåle å tape en av sine to siste kamper, og likevel bli ligamestere.

Hva må så til for at Liverpool skal vinne ligaen?

Da må Manchester City maksimalt ta tre poeng fra de to kampene mot West Ham og Aston Villa, og de må i tillegg kaste bort den klare fordelen de har på målforskjell akkurat nå.

Det kan skje ved for eksempel følgende scenario:

Søndag 15. mai: West Ham 2-0 Man City
Tirsdag 17. mai: Southampton 0-5 Liverpool

Søndag 22. mai: Liverpool 2-0 Wolves
Søndag 22. mai: Man City 2-1 Aston Villa

I dette scenariet vil begge lag stå med 89 poeng og 94-24 i målforskjell foran siste ligarunde. Blir resultatene som vi har beskrevet over vinner Liverpool ligaen med ett måls margin. Dersom begge lag for eksempel vinner 2-0 i siste ligarunde vil vi få den mye omtalte playoff-kampen.

Kort oppsummer må City tapte minst en av de to kampene de har igjen, samtidig som Liverpool forbedrer sin målforskjell drastisk i løpet av sine to siste kamper, mot Southampton på St Mary's og mot Wolverhampton på Anfield.