Regjeringen tar nye grep for å takle vold og uro på fotballstadioner

Den britiske regjeringen innfører nye regler som kan utestenge skyldige supportere i opptil fem år for narkotikaovertredelser.

De nye reglene er ventet å kunngjøres av minister for kriminalitet og politi, Kit Malthouse, i dag. Regjeringen oppdaterer lovgivningen for hva som kvalifiserer til utestengelse fra fotballen (Football Banning Order legislation). Reglene er en del av regjeringens forsøk på å sette en stopper for vold og uorderlig oppførsel ved idrettsarrangementer, slik som man så utenfor Wembley før EM-finalen mellom England og Italia i fjor sommer.

– Middelklassens kokainbrukere

De nye reglene går ut på at dersom man blir tatt i å innta eller selge ulovlige, narkotiske stoffer, så risikerer man å bli utestengt fra fotballen i fem år. Blir man funnet skyldig må man levere inn passet sitt når fotballaget man følger spiller kamper i utlandet.

– Kokainbrukere fra middelklassen har vaner som er med på å skape en krig i gatene våre, som driver elendighet og kriminalitet over hele landet vårt og utenfor landegrensene, sa statsminister Boris Johnson ifølge Sky News.

– Det er derfor vi øker innsatsen for å sikre at de som bryter loven møter konsekvenser – å ta ulovlige stoffer er aldri en forbrytelse uten et offer.

Ifølge Malthouse ser politiet at ulovlige, narkotiske stoffer er kjernen bak bråk som oppstår på fotballkamper.

– Fotballfamilien vil at hver stadion skal være trygg for supportere, spesielt barn, og det vil vi også, sa Malthouse.

– Utestengelse fra fotballen har vært en game-changer når det gjelder å rydde vekk rasisme og vold, og nå vil vi gjøre det samme med narkotikarelaterte hendelser, fortsatte han.

Andre ting som kan føre til en FBO – utestengelse fra fotballen – er for eksempel rasisme og hatytringer, antisosial atferd, vold, videresalg av billetter på svartebørs, å være i besittelse av våpen, å være i besittelse av pyroteknikk, eller å ta seg ut på banen.