Kraftspissen er klar for Premier League. Da drypper det på Liverpool

Taiwo Awoniyi blir Nottingham Forests rekordkjøp.

Taiwo Awoniyi ble hentet til Liverpool sommeren 2015, fra den gamle Brann-legenden Seyi Olofinjana sitt akademi i Nigeria.

Han måtte vente helt til 2021 før han fikk arbeidstillatelse og kunne spille en kamp for de røde – men den kampen fikk han aldri – og i juli i fjor ble han solgt til Union Berlin for 6,5 millioner pund.

Samtidig sikret Liverpool seg 10% fra et eventuelt videresalg, og det er penger de kanskje ikke regnet med at skulle tikke inn på konto allerede nå. Men nå blir Awoniyi Premier League-spiller, og kun den offisielle bekreftelsen mangler før han er Nottingham Forest sitt nye rekordkjøp til 17,5 millioner pund. Union Berlin ønsket ikke å selge, men spilleren hadde en utkjøpsklausul i kontrakten sin som nå blir betalt.

Det betyr at det går 1,75 millioner pund til Liverpool FC.

Fabrizio Romano og Sky Sports melder at den medisinske sjekken og alt papirarbeidet er i orden, så da mangler det bare at Nottingham Forest kommer med bekreftelsen på at alt er i orden.

Kom før Jürgen Klopp

Awoniyi hadde kommet til Liverpool FC før Jürgen Klopp. Han ble signert i 2015 for rundt 400 000 pund som 17-åring, da han var tilknyttet Imperial Soccer Academy i hjemlandet Nigeria. Trener Atiba Bankole og Olofinjana sto bak akademiet, og reiste til Awoniyis hjemby Ilorin for å se han spille før de signerte han.

– En av tingene vi la merke til var høyden hans, var var veldig høy for alderen. Og hans mentalitet skilte seg ut. Han spilte for livet. Han hadde den jobb-for-livet-holdningen så vi tenkte, hvorfor ikke? fortalte Bankole til First Time Finish tidligere i år.

På akademiet jobbet Awoniyi hardt på treningsstudioet for å bygge muskler. Han ble kalt opp til å representere landet i VM for U17, i en sterk tropp sammen med blant annet Kelechi Iheanacho og Wilfried Ndidi og de unge guttene gikk helt til topps i finalen.

Dermed kom store europeiske klubber på banen, og svenske Kalmar så ut til å sikre seg hans tjenester. Det var helt til Liverpool meldte seg.

– Liverpool fulgte med på han, selv før VM. Da vi dro for å prate med dem, ga de oss en presentasjon på hvordan de fulgte med på han, hva planene deres var for han, og vi kunne ikke si nei.

– En av tingene de viste oss var hvordan Awoniyi skulle passe inn i laget om fem år.

For at en spiller utenfor EU skulle få arbeidstillatelse i Storbritannia før Brexit måtte han være en internasjonal spiller av høyeste kaliber. Det betyr at du må spille 75 % av kampene til et landslag som er ranket blant de 50 beste i verden de siste to årene.

TIL FOREST: Taiwo Awoniyi skal spille i Premier League neste sesong.

TIL FOREST: Taiwo Awoniyi skal spille i Premier League neste sesong.

Dette kravet skapte problemer for nigerianeren, som er en av spillerne som hadde vært lengst i klubben men som ikke fikk spille en kamp for Liverpool.

Etter at han offisielt ble Liverpool-spiller, måtte han rett på utlån. I løpet av de seks årene siden han signerte for Liverpool, har han spilt for seks forskjellige klubber. I tur og orden, han har spilt for FSV Frankfurt, NEC, Mouscron, Gent, Mainz 05 og til slutt Union Berlin. På lån har han samlet opp god erfaring med 139 førstelagskamper og 34 mål i Tyskland, Nederland og Belgia.

Forrige sesong scoret han 20 mål på 43 kamper for Union Berlin.

Klopp ønsket ham lykke til

Awoniyi var ettertraktet også i fjor sommer, før valget falt på Union Berlin. I et intervju med Goal.com har han fortalt hva Klopp sa til ham da overgangen gikk i orden.

– Han sa det var en god overgang fordi alle i Union ønsket å signere meg. Han sa at det var det viktigste for en ung spiller, sa Awoniyi ifølge Goal.

– Det kunne vært bra for meg å bli i England også, men jeg ønsket å finne en klubb hvor jeg var velkommen, og hvor jeg var en viktig del av laget. Det handlet avgjørelsen om å dra tilbake til Union om. 

– Jeg er overbevist om at Union er det beste stedet for meg i øyeblikket. Kanskje jeg en dag drar tilbake til England, hvem vet. 

Han var ukjent med problemene rundt arbeidstillatelsen. Nå er han fast på Nigerias A-landslag, og dette vil ikke være noe problem før overgangen til Nottingham Forest.

– For å være ærlig så ante jeg ikke at jeg ikke kunne spille i England. Jeg visste ikke hvordan det var med arbeidstillatelsen. 

– Når man drar til England som en ung spiller fra Nigeria og får drømmen oppfylt, vet man ikke så mye om hvordan den profesjonelle fotballen er. Det tok tid før jeg forsto at jeg måtte vente på arbeidstillatelsen, avsluttet han i intervjuet. 

Liverpool skal møte Nottingham Forest på bortebane 22. oktober, og hjemme på Anfield 22. april.