Krever gratis skolemat for alle

Andy Robertson har sluttet seg til kampanje.

Andy Robertson har sluttet seg til kampanjen om å be regjeringen sørge for at hvert eneste skolebarn i Skottland får et gratis måltid på skolen. Skotten er gjennom sin egen veldedige organisasjon AR26 blant annet med på å støtte lokale foodbanks og sier ifølge Daily Record at kampanjen om gratis skolemat er en veldig viktig sak for ham. 

– Hvis du får et godt måltid hjelper det for å ta til deg læring. Det er ikke lett på tom mage. Ingen bør gå på skolen sulten, men faktum er at det skjer, og da må vi prøve å sørge for at de får mat. Det er så viktig, sier den 28 år gamle tobarnsfaren.

Robertson sier at han vil bruke sin stemme som berømt fotballspiller til å hjelpe til i saken, selv om han i utgangspunktet ikke tenker på seg selv som så mye mer enn en vanlig mann. 

– Men alle som er i den posisjonen, som har en stemme folk lytter til, bør bruke den. Hvis én person som leser dette finner ut at han eller hun vil hjelpe, har jeg gjort jobben min. Forhåpentligvis får vi mer og mer støtte, sier han.

Vil utvide dagens ordning

I dag får alle barn fra og med første til og med femte trinn i Skottland gratis skolemat, men Robertson vil at ordningen skal gjelde helt opp til tiende trinn. 

Kampanjen har fått støtte fra mange veldedige organisasjoner som retter seg inn mot familier som sliter økonomisk. 

Robertson har i tillegg til den faste støtten til foodbanks i Glasgow bidratt til at familier i Liverpool, som slet under pandemien, har fått hjelp. 

Da han besøkte en foodbank i Glasgow gjorde det inntrykk. 

– Jeg traff de som drev stedet og så hvor overarbeidet de var, og hvor mye de jobbet for å få mat ut til folk. Det har aldri vært så mange som har hatt behov for foodbanks som under pandemien, både i Glasgow og Liverpool, sier han. 

– Ingen vil helst at food banks skal være nødvendig, men dessverre er det et behov for dem nå, for mange familier er avhengig av den hjelpen. Alle som kan må sørge for at behovet blir mindre i fremtiden ved å sørge for at familier får en bedre økonomisk hverdag. Men for øyeblikket er vi et stykke unna det, sier venstrebacken. 

Fotballspillere tar samfunnsansvar

Robertson gjentar at fotballspillere har vist at de har stor innflytelse også i politikken. Marcus Rashford frontet kampanjen om gratis skolemat i England, noe regjeringen til slutt lyttet til etter kraftig press fra mange hold. Jordan Henderson har også brukt sin stemme for å støtte NHS og gått i bresjen i kampen mot rasisme og diskriminering. 

– Fotballspillere i dag har blitt mer sosialt bevisste og mer aktive i samfunnsspørsmål. Mange av oss gjør mye godt arbeid i bakgrunnen, og ikke alt får overskrifter, men det betyr mye for de veldedige organisasjonene, og det er det viktigste, sier Robertson. 

Mannen som er kjent for å være en hardtarbeidende spiller på banen, og en som aldri gir opp, har samme entusiasme når det kommer til å hjelpe folk som trenger det. 

– Alle er ikke like heldige, og det er noe jeg ikke liker. Derfor forsøker jeg å gjøre mitt for å hjelpe, sier han.