Kun fire klubber har hentet færre engelske spillere enn Liverpool

De røde er langt nede når det kommer til å kjøpe lokale spillere de siste årene.

I løpet av de siste 10 sesongene har Premier League-klubbene hentet spillere fra 108 ulike land, ifølge The Athletic.

De har sett nærmere på de 1616 spillerne som er hentet enten permanent eller på lån, siden 2013/14, og som har fått spilletid på førstelaget.

Engelskmenn er naturlig nok de mest populære med 430 av overgangene, foran Frankrike og Spania med 103 hver. Videre er det et hopp ned til Portugal (65), Brasil (60), Nederland (59), Skottland (44), Argentina (40), Irland (39) og Tyskland (36).

Liverpool langt nede

Bournemouth skiller seg ut med å ha signert hele 49 prosent av de engelske spillerne det er snakk om, foran Crystal Palace og Aston Villa med 37 prosent.

Da Liverpool smadret «The Cherries» 9-0 27. august startet Bournemouth med fire engelskmenn, to walisere, en ire og en skotte. På benken satt det seks nye engelske.

BRITISK REPRESENTASJON: Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold og Alex Oxlade-Chamberlain koser seg på sesongoppkjøring i Thailand.

BRITISK REPRESENTASJON: Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold og Alex Oxlade-Chamberlain koser seg på sesongoppkjøring i Thailand.

Her er Liverpool på 17 prosent, kun Manchester United og Tottenham (13 prosent), Chelsea (10) og Arsenal (8) er dårligere.

Totalt har de røde hentet 57 navn fra 27 ulike nasjoner. Det er under ligasnittet på 30 land. 

Ni av disse har vært engelske, og med vekslende uttelling. Jürgen Klopp har blant annet fått hentet Dominic Solanke, Alex Oxlade-Chamberlain og Harvey Elliott. 

Ikke nødvendigvis et problem

Liverpool har fortsatt en tradisjon for et britisk fundament.

Trent Alexander-Arnold slår ikke inn på statistikken da han kommer fra eget akademi. Kaptein Jordan Henderson ble hentet før statistikken startet. Fra Andy Robertson, som er et fast innslag, fødested er det kun en liten biltur til England.

Mens det har dukket opp en del spanjoler og portugisere i senere sesonger, jakter Liverpool briter om de anses som gode nok. Jadon Sancho og Jude Bellingham er eksempler på dette.

HOMEGROWN: 20-årige Fábio Carvalho kom til Fulham alt i 2015, og det gjorde han bare mer attraktiv for Liverpool.

HOMEGROWN: 20-årige Fábio Carvalho kom til Fulham alt i 2015, og det gjorde han bare mer attraktiv for Liverpool.

I praksis er «homegrown»-regelen viktigere. En Premier Leauge-tropp på 25 kan maks bestå av 17 spillere som ikke oppnår den statusen.

For å være «homegrown» må man ikke være engelsk, men ha tre år i klubben før fylte 21. Francesc Fàbregas fra Arsenal-tida brukes ofte som eksempel.

Spørsmålet er om dette vil forandres med Brexit. Siden britene trakk seg fra EUs åpne og frie arbeidsmarked, kan ikke klubbene signere spillere i like ung alder.

Trolig vil det øke attraktiviteten for de mest talentfulle 18-åringene.