«Southgate trenger å snakke med en sportspsykolog om hans lagerbeholdning av høyrebacker»

Den kommende landslagspausen blir svært viktig for Trent Alexander-Arnold.

Trent Alexander-Arnold ble tatt ut i England-troppen til møtene med Italia 23. september og Tyskland 26. september.

Men om han er eneste Liverpool-spiller, er han langt ifra den eneste høyrebacken i troppen. Hele fire høyrebacker er tatt ut av landslagssjef Gareth Southgate til landslagsoppholdet.

Trent Alexander-Arnold har fått selskap av Reece James, Kieran Trippier og Kyle Walker i troppen.

«Vi begynner å nærme oss tiden der Southgate trenger å snakke med en sportspsykolog om hans lagerbeholdning av høyrebacker», skriver Henry Winter i The Times.

Sliter mer på landslaget

Selv om Trent har merkelapp som en av verdens beste høyrebacker for Liverpool, har han langt ifra overbevist Southgate om det samme på sine 17 landskamper. Det var tydelig foran EM i 2021. Den gangen ble Trent vraket i landslagsuttaket i mars, etter varierende prestasjoner for Liverpool.

– Jeg synes ikke han har spilt på det samme høye nivået han har gjort de siste årene. Han er et stort talent, og jeg er sikker på at han vil spille en viktig rolle for England i fremtiden, sa Southgate.

Avgjørelsen fikk den gangen det glatte lag blant engelske journalister.

En revansjesugen Trent Alexander-Arnold storspilte på tampen av sesongen, og mange mente vrakingen fra England fikk høyrebacken til å våkne. Til slutt overbeviste Liverpool-spilleren Southgate om at han fortjente en plass i troppen. I EM-troppen var han derfor tatt ut, som nå, med fire høyrebacker.

Alexander-Arnold gikk likevel glipp av mesterskapet, da på grunn av skade. Derfor er nok 23-åringen desperat etter å bli tatt ut til VM-troppen til Qatar.

Etter varierende form for Liverpool i sesonginnledningen, var det derfor muligheter for at Trent skulle oppleve det samme som før EM i mars 2021, at han skulle bli vraket. Alexander-Arnold har blant annet fått sin dose kritikk for sine defensive bidrag den siste tiden. 

Men at Southgate beholdt troen nå, til tross for at Liverpools nr 66 ikke er tatt ut på form. 

Landslagstroppen

Keepere: Dean Henderson (Nottingham Forest, loan from Manchester United), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal)

Forsvar: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Everton, loan from Wolverhampton Wanderers), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Marc Guéhi (Crystal Palace), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Fikayo Tomori (AC Milan), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City)

Midtbane: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Declan Rice (West Ham United), James Ward-Prowse (Southampton)

Angrep: Tammy Abraham (AS Roma), Jarrod Bowen (West Ham United), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Ivan Toney (Brentford)

Kan brukes i flere posisjoner

Southgate har ikke uttalt seg om Trent før denne samlingen, men tidligere har han lagt vekt på ungguttens anvendelighet.

– Dere ser fire høyrebacker og folk føler at jeg har en besettelse for høyrebacker, men jeg ser gode fotballspillere, forklarte Southgate før EM i mai 2021.

– Trippier kan spille høyre- og venstreback, Trent kan spille høyreback, wingback og jeg tror at han kan spille på midtbanen. I løpet av de siste dagene har jeg sett Reece James på høyre i en stoppertrio, som wingback og på midten.

Det er tydelig at landslagssjefen vil sette pris på spillere som kan bekle ulike roller og posisjoner, spesielt siden han har variert mellom 4-3-3 og 5-3-2 som oppstilling. Walker har blant annet blitt brukt som en av tre midtstoppere i 5-3-2.

– Vi skal spille en turnering og fleksible spillere som kan tilpasse seg ulike roller er svært viktig for oss, sa han den gangen.

Mål om å bli landslagskaptein

At det å spille på landslaget betyr mye for Alexander-Arnold, viste han med stor tydelighet i et intervju med The Telegraph i september i fjor. 

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har prestert like godt på landslaget som på klubblaget. Med færre kamper blir det færre muligheter. Det er hard konkurranse om plassene på landslaget. I klubben min er jeg fast inventar på laget, og spiller de fleste kampene. Jeg har rett og slett ikke funnet formen og funnet nivået jeg bør spille på når jeg har spilt for landslaget. Jeg har ikke funnet det nivået jeg krever av meg selv til daglig. Jeg har ikke klart å nå det nivået, sa Alexander-Arnold.

Til tross for motgangen på landslaget, har han fortsatt ambisjoner om å bli landslagets kaptein.

– Jeg ønsker å vinne trofeer med England. Jeg ønsker å bli fast inventar på landslaget. Jeg ønsker å lede landslaget som kaptein. Jeg tror alt dette er oppnåelige mål for meg, sa han den gangen. 

Men først må han overbevise så mye for Liverpool og England denne høsten at han kommer seg til VM i Qatar.