2017 oppsummert:Liverpools år – måned for måned

Når vi i dag tar fatt på hverdagen igjen i 2018, ser vi tilbake på de tolv siste månedene i Liverpool FC.

2. jan 2018 kl 13.58 Marius Rabben

Nok et innholdsrikt år for Liverpool er vel gjennomført, der tøffe og gode perioder har gitt målfester, comeback i Champions League, store spilleroverganger og ny jobb for Steven Gerrard.

Liverpool spilte totalt 53 tellende kamper i løpet av 2017. Det endte med 26 seire, 17 uavgjort og 10 tap.

JANUAR: Tung start på året

Under to døgn etter forrige kamp åpnet slitne Liverpool-spillere året 2017 med en frustrerende poengdeling på en tørr og stedvis humpete matte i Sunderland, der straffescoring imot i begge omganger resulterte i 2–2.

Marginer feil vei og dårlig flyt var også stikkordene i de påfølgende kampene, med Sadio Mané på landslagsoppdrag i Afrikamesterskapet.

Samtidig ble ingen hentet inn i overgangsvinduet, mens Mamadou Sakho (Crystal Palace), Cameron Brannagan (Fleetwood Town), Lazar Markovic (Hull) og Pedro Chirivella (Go Ahead Eagles) ble sendt på utlån. Tiago Ilori gikk permanent til Reading. I tillegg skrev Philippe Coutinho under på en ny kontraktsforlengelse til 2022, noe som gjorde brasilianeren til klubbens best betalte spiller.

For Liverpool ble måneden avsluttet med bare én seier, borte mot lille Plymouth, på ni forsøk.

Det inkluderer sure exiter i begge de nasjonale cupene. I semifinalen av ligacupen vant Southampton begge kamper, på St. Mary’s og Anfield, med 1–0, mens Wolverhampton sto for den største overraskelsen i FA-cupen med 2–1 foran The Kop.

De største oppturen, derimot, var Joe Gomez’ etterlengtede comeback.

Uten førstelagskamp på 15 måneder fikk unggutten 90 minutter i begge møtene med Plymouth og mot Wolves. Foran FA-cupexiten ble Gomez også belønnet med en ny langtidskontrakt.

– Det var en veldig enkel avgjørelse. Dette er en stor klubb, og da det ble nevnt en ny og utvidet avtale, var det ikke noe jeg trengte å tenke lenge på. Det er en enorm gest fra klubben, det å vise en slik tillit og tro til meg. Derfor er det så viktig at jeg, så fort som mulig, viser det samme tilbake, sa forsvarsspilleren.

Mange jublet også over nyheten om at Steven Gerrard skulle returnere til klubben som akademitrener på fulltid fra og med februar.

– Jeg føler at sirkelen er sluttet, ved å returnere til stedet hvor min profesjonelle karriere begynte. Men dette er ikke en beslutning som er tatt på grunn av følelser; det handler om hva jeg kan tilby og bidra med i Liverpool, fortalte klubblegenden i januar.

FEBRUAR: La Manga mellom opp- og nedturer

Tilbake fra Afrikamesterskapet åpnet Mané den nye måneden med startplass borte mot Hull. Det gjorde han sammen med Philippe Coutinho, Roberto Firmino og Adam Lallana, som betød at firkløveren startet sammen for første gang siden begynnelsen av november.

Men håpet om en ny opptur etter 1–1 hjemme mot Chelsea på tampen av januar, ble nådeløst blåst ut av Marco Silvas mannskap, med Andy Robertson på laget, som vant 2–0.

Utenfor banen ble det kjent at daglig leder Ian Ayre skulle forlate klubben tidligere enn planlagt – allerede ved månedslutt – for å dra til TSV 1860 München.

Sammen med Hull-kampen spilte Liverpool kun seks ganger i løpet av februar og mars, og responsen etter nedturen på KC Stadium var som ønsket da Tottenham kom på besøk. Høyt, aggressivt press straffet londonere, som så Mané nette to ganger på to minutter etter kvarteret spilt, og vertene vant fortjent 2–0.

Påfølgende uke tok Jürgen Klopp med seg spillerne til varmere luft på spanske La Manga, hvor de, grunnet utslaget i FA-cupen, utnyttet to spillefrie uker med noen dager på treningsleir.

Tilbake på engelsk jord fortsatte imidlertid den svært variable formen. Leicester, fra ligamester sesongen før til den seige nedrykksstriden, tok de røde på ren innsats og duellkraft, og vant 3–1, med et trøstemål av Coutinho.

I timene etter kveldskampen offentliggjorde klubben at Peter Moore var ansatt som ny daglig leder.

MARS: Forsmak på nytt treningsanlegg

Den første vårmåneden ga en lystigere rekke for merseysiderne. Først måtte Arsenal reiste hjem med 3­–1 i snippesken, etter flotte scoringer av Firmino, Mané og Gini Wijnaldum, så snudde laget 0–1 til seier mot fysisk robuste Burnley, med ny scoring av Wijnaldum og et velplassert langskudd av Emre Can.

Deretter ble det ikke seier borte mot Manchester City, men 1–1 i en intens, underholdende og god fotballkamp ble applaudert av begge lags supportere. Etter pause ga James Milner rødtrøyene ledelsen fra straffemerket, før Sergio Agüero utliknet.

– Vi kunne ha vunnet denne kampen, men vi klarte ikke punktere den. Vi lot dem komme seg tilbake, og de fortjente scoringen. Akkurat nå er jeg ikke fornøyd, men gi meg noen timer, så er jeg kanskje glad, sa manageren i etterkant.

I nok en måned med bare tre kamper valgte klubben å offentliggjøre de første plantegningene av et modernisert treningsanlegg i Kirkby, der førstelaget skal flytte til fra Melwood foran 2019/2020-sesongen, slik at de deler base med akademiet. Oppussingsprosjektet vil koste rundt 50 millioner pund.

APRIL: Ny derbyseier, signeringsnekt og Gerrard-nyhet

Det er få ting Liverpool-supportere liker bedre enn å spille ball i tatt med naboene og stå igjen som seierherrer. På aprils første dag sørget Mané, Coutinho og Divock Origi for den opplevelsen på Anfield, med debuten av de helt nye spillergarderobene under Main Stand, og at det hadde gått 14 kamper siden sist Everton vant et lokaloppgjør.

Skåret i gleden var Manés kneskade etter pause, noe som senere trengte en mindre operasjon og holdt ham ute for resten av sesongen.

Få dager etter derbyseieren kom nyheten om at Liverpool var funnet skyldig i et forsøk på å tilegne seg en ung spiller fra Stoke på ulovlig vis. Straffen av Premier League ble signeringsnekt for akademispillere fra engelske klubber i to år (pluss ett år dersom nytt regelbrudd ila. en treårsperiode) og 100 000 pund i bot.

Sportslig fikk de røde også en nedtur samme kveld – godt hjulpet av Oslo-gutten Joshua King. Liverpool hadde snudd 0­–1 til ledelse innen timen mot Bournemouth, men fikk se Norge-spissen hamre inn 2–2 tre minutter før slutt.

Langt bedre gikk det da Coutinho og Firmino kom inn fra benken og snudde 0–1 til tre kjærkomne poeng i Stoke tre dager senere. Firmino ble også matchvinner med 1–0 borte mot West Bromwich påfølgende helg, før to mål av Christian Benteke endte den sju kamper lange rekka uten tap da Crystal Palace kom på besøk.

Ikke lenge etterpå bekreftet Liverpool at Gerrard, etter å ha hatt en fleksibel rolle som trener, rådgiver og spillerutvikler siden februar, skulle bli U18-lagets nye hovedtrener etter sommerferien. Det sørget for at U18-sjef Neil Critchley ville bli flyttet opp til U23.

Og dagen etter offentliggjorde klubben at Dejan Lovren hadde skrevet under på en ny langtidsavtale verdt 100 000 pund i uka. – Dette er en spesiell dag for meg og min familie. Nå føler jeg meg som den lykkeligste fyren i verden, sa kroaten.

MAI: Sikret fjerdeplassen

Responsen etter 1–2 hjemme mot Crystal Palace var viktig og oppløftende. Man kunne tydelig se målstreken i Premier League med fire runder igjen i jakten på Champions League-billett, og det fantastiske saksesparket til Emre Can i Watford brakte større optimisme for den virkelige innspurten – før nervøsiteten skjøt tilbake etter nok et målløst møte med Southampton.

I påvente av de to siste ligakampene ble Cans fulltreffer på Vicarage Road kåret til sesongens Liverpool-scoring under LFC Players’ Awards. Overraskelsen var heller ikke stor da Mané mottok prisen som klubbens beste spiller gjennom året.

Tilbake på banen fortsatte laget å holde nullen, men nå stemte det også bedre fremover igjen.

West Ham ble pisket i stykker på London Stadium, der Liverpool, på sitt første besøk, vant 4–0, så måtte de røde slå Middlesbrough foran The Kop i avslutningen – og det klarte Klopps mannskap med bravur. Etter tre frustrerende kvarter fikk Wijnaldum hull på byllen sekunder før pause, før Coutinho og Lallana gjorde 2. omgang til en fest på Anfield: Liverpool sikret fjerdeplassen og kvalifisering til Champions League-playoff!

Spillerne måtte likevel vente noen dager ekstra på ferien. Tre dager senere skulle Liverpool nemlig møte Sydney – i Australia – i en showkamp. Det inkluderte spilleminutter for Steven Gerrard, Jamie Carragher, Daniel Agger og Steve McManaman foran nesten 73 000 tilskuere på ANZ Stadium. Liverpool vant 3–0 etter mål av Daniel Sturridge, Alberto Moreno og Firmino.

– Dette var den mest slitsomme reisen jeg har hatt til en fotballkamp noen gang! Men scoringene våre var strålende. Jeg syntes det var morsomt, uttalte Klopp etter kampen som i praksis var sesongavslutninga.

Påfølgende helg rundet også utlånte Danny Ward sin gode sesong i Championship med å bli straffehelten da Huddersfield vant den gjeve opprykksfinalen mot Sheffield Wednesday på Wembley.

Dagen derpå kom Liverpools bekreftelse om at Dominic Solanke var klar for klubben så fort avtalen med Chelsea løp ut til sommeren, mens den norske tenåringen Edvard Sandvik Tagseth skrev under på en scholarship-kontrakt.

JUNI: Velkommen, Mohamed!

Klopp er klar på at han ønsker eventuelle signeringer så tidlig som mulig for at de kan få mest mulig ut av oppkjøringen. Derfor var det optimalt å se Mohamed Salah spasere inn på Melwood og bli presentert allerede før overgangsvinduet hadde åpnet.

Med en heller kort fortid i Chelsea var egypteren klar på at han hadde utviklet seg stort på lån i Fiorentina og med to gode sesonger i Roma.

– Alt, selv personligheten min, er forandret. Den gang var jeg et barn, bare 21 år gammel. Nå, fire år senere, har jeg fått barn selv, og alt er annerledes. Jeg føler meg bedre egnet nå, forklarte Salah om returen til Premier League.

I forkant av overgangen, i begynnelsen av måneden, hadde Liverpool offisielt og oppsiktsvekkende måttet beklage ulovlig kontakt med Virgil van Dijk overfor Southampton, som rapporterte klubben inn til Premier League.

«Liverpool Football Club vil gjerne beklage de seneste media-spekulasjonene om Southampton og spillerkjøp mellom de to klubbene», het det i en pressemelding. «Vi beklager til eieren, styret og supporterne av Southampton for alle misforståelser rundt Virgil van Dijk. Vi respekterer Southamptons syn, og kan bekrefte at vi ender vår interesse for spilleren.»

Vel, i hvert fall for sommeren ... Beklagelsen la lokk på saken, uten andre sanksjoner fra Premier League.

I motsatt ende slapp Liverpool ut sju spillere med utgående kontrakter i tredjekeeper Alexander Manninger og akademitalentene Tom Brewitt, Jake Brimmer, Jack Dunn, Madger Gomes, Kane Lewis og Adam Phillips.

JULI: Pre-season i Kina og Tyskland

Etter drøyt fem uker med sommerferie returnerte spillerne på Melwood for fysiske tester og trening den første helga i juli.

Ti dager senere var laget i gang med treningskampene. To gjennomkjøringer på engelsk jord ble fulgt opp med to seire og pokalen Premier League Asia Trophy i Hong Kong.

På overgangsfronten ble Andy Robertson den tredje signeringen for sommeren, mens Lucas Leiva, etter ti år i klubben, ble solgt til Lazio. Kevin Stewart og Andre Wisdom fortsatte karrierene sine i henholdsvis Hull og Derby.

Det var noen klamme, varme og regnfylte dager i Kina for de røde, som mot slutten av måneden reiste tilbake til Europa for å ha en treningsleir i Tyskland. Basen lå en times kjøretur sør for München, i vakre og stille Rottach-Egern, ettersom Liverpool skulle delta i Audi Cup på Allianz Arena. Men før turneringen ble Hertha BSC slått med tre mål på Olympiastadion i Berlin.

AUGUST: Til Champions League

Bayern München og Atlético Madrid som motstandere på to dager avsluttet det beinharde treningsprogrammet på tysk jord, noe som blant annet inkluderte dager med triple økter. Liverpool vant hele 3–0 over vertsklubben Bayern, mens Atlético trakk det lengste strået i straffekonkurransen etter 1–1 ved ordinær tid.

Det var også mot den spanske hovedstadsklubben at Adam Lallana pådro seg lårskaden som holdt ham ute i månedene fremover, til langt utpå senhøsten.

Sesongoppkjøringen ble likevel rundet av med smil og seier mot Athletic Club i Dublin, med øynene rettet mot Premier League-starten og to avgjørende møter med Hoffenheim for å komme til Champions League-gruppespillet.

Men den største forstyrrelsen inn mot sesongstarten kom fra egen leir. De mange artiklene fra Spania som linket Coutinho til Barcelona kom stadig hyppigere, og dagen før Premier League-åpningen slappFenway Sports Group en pressemelding hvor de gjorde det klinkende klart at ingen Coutinho-bud vil bli vurdert. Like etter opplyste solide kilder i engelsk presse atbrasilianeren hadde lagt inn en transfersøknad, men tross enorme bud fra katalanerne holdt klubbeierne løftet sitt.

Seks mål totalt, derav den siste imot på overtid, ga bare ett poeng på Vicarage Road, i en kamp Salah fikk sin offisielle debut og scoret. Så gjorde Liverpool en god figur i Tyskland og vant 2–1 over Hoffenheim, hvor Trent Alexander-Arnold debuterte i europacup med et utsøkt frisparkmål.

– Jeg ble oppfordret til å ta det, sa scouseren etter kampen om frisparket. – Jeg hadde selvtilliten til å ta det, og det lønte seg. Det er som en drøm å debutere i Europa for barndomsklubben, og gjøre det med et mål.

Mané ble matchvinner i vanskelig kamp mot et kompakt Crystal Palace fire dager senere, før den endelige Champions League-plassen ble sikret med sterke 4–2 – og 6–3 sammenlagt – over Hoffenheim.

Klopps utvalgte imponerte ikke mindre mot Arsenal helga etter, der to nettkjenninger før og etter sidebyttet ga 4–0. Det var samtidig den siste Gunners-opptredenen til Alex Oxlade-Chamberlain, som ble helrød på overgangsvinduets siste dag. I tillegg ble Mamadou Sakho sluppet på permanent basis til Palace.

SEPTEMBER: Ustabile resultater

Det som var moro i ukene før sesongens første landslagspause i begynnelsen av september – hvor Ben Woodburn for øvrig ble matchvinner for Wales i landslagsdebuten – ble fort satt i skyggen av stygge 0–5 mot Manchester City borte, med tre kampers karantene for utviste Mané i tillegg, og tre nye kamper uten seier.

I Champions League-returen, hjemme mot Sevilla, var det riktignok svært liten tvil om at de røde burde ha vunnet etter spill og sjanser å dømme, men spanjolene reiste hjem med 2–2. Burnley fikk med seg 1–1 fra Anfield tre dager senere, mens Leicester slo et reservepreget Liverpool ut av ligacupen med 2–0 på King Power Stadium i kampen etter.

Leicester scoret også to ganger da rødtrøyene kom på besøk i Premier League senere samme uke, men Coutinho, med sin første scoring og assist for sesongen, Salah og Jordan Henderson ordnet tre poeng. En stor del av æren må også gå til Simon Mignolet, som reddet sin åttende straffe som rød keeper.

Det var igjen glede etterfulgt av skuffelse da Liverpool bare fikk med seg uavgjort fra bortemøtet med Spartak Moskva, spesielt etter to store sjanser til å avgjøre kampen mot slutten.

Samme dag også den russiske klubben rapportert inn til UEFA etter at U19-lagets Bobby Adekanye ble utsatt for rasisme under Youth League-kampen i Moskva, men det endte opp med en straff av det heller milde slaget: Minst 500 tomme seter måtte holdes tomme på neste Youth League-hjemmekamp for å ha plass til et stort banner med «Equal Games» påskrevet – sammen med logoen til UEFA.

OKTOBER: Målrekord i Champions League

Fra en måned med bare én seier begynte også oktober med frustrasjon uten full pott. Coutinhos ledermål borte mot Newcastle var riktignok verdt inngangsbilletten alene, men en direkte og noe heldig utlikning kort tid senere ga Rafael Benítez’ mannskap nok krefter til å holde unna resten av oppgjøret – selv om det rett og slett var rød ineffektivitet som sørget for poengtap.

To uker senere, etter en landslagspause der Salah virkelig fikk heltestatus i hjemlandet etter å ha sendt Egypt til VM, var poengfangsten den samme da Manchester United kom på Anfield-besøk.

19 avslutninger for Klopps lag, 62 prosent ballbesittelse og kun ett skudd imot på mål gir et klart bilde av kampen, der et svært defensivt bortelag gikk fornøyd i garderoben med 0–0.

Da løsnet det heller skikkelig mot Maribor i Champions League tre dager senere: 7–0 i Slovenia var ikke bare Liverpools største borteseier i Europa gjennom tidene, det var også tangering av den største borteseieren i Champions League-historien.

Men igjen viste de røde ustabilitet. Tilbake i Premier League leverte laget en brukbar kamp, men de individuelle feilene florerte nok til at Tottenham vant overlegent på Wembley. – Hvordan vi forsvarte oss var smertefullt å se i etterkant, sa Wijnaldum i etterkant. – Men manageren fikk oss til å se sannheten, og vi var nødt til å se oss selv i speilet.

Manageren tok grep og gjorde justeringer etter nederlaget. Selv har Klopp forklart at det ikke dreide seg om store endringer, men det var nok til å dytte formpila i riktig vei: rett opp!

NOVEMBER: Oppløftende periode

Måneden ble avsluttet med 3–0 hjemme mot Huddersfield, og laget gjentok resultatet foran The Kop mot Maribor på novembers første kveld.

Seiersmarginen var like stor med 4–1 mot West Ham tre dager senere, før Southampton fikk unngjelde etter sesongens tredje landslagspause, hvor Joe Gomez fikk England-debuten mot selveste Brasil på Wembley, og ble slått 3–0.

Alt tydet på et liknende resultat på Ramón Sánchez-Pizjuán, men det var før Sevilla våknet etter pausen og slo grusomt tilbake fra den røde tremålsledelsen. 3–3 var en ripe i formlakken, men et resultat de fleste ville tatt imot før avspark. Det samme med påfølgende 1–1 mot Chelsea, der et innlegg av Willian gikk rett i mål fem minutter før slutt og utliknet Salahs ledermål.

Men borte mot Stoke en kjølig onsdagskveld på tampen av november viste Klopps mannskap at de gode resultatene ikke var et blaff.

Igjen vant Liverpool med 3–0, igjen scoret Salah, som ble kåret til månedens spiller i Premier League, og igjen ble det fulgt opp med nok en solid borteseier.

DESEMBER: Den beste gaven kom 3. juledag

For Brighton hadde markert seg som et godt defensivt lag i både Championship og gjennom første periode i Premier League, der kun Manchester-klubbene, Chelsea, Burnley og Tottenham hadde færre baklengs, men måtte plukke ballen ut av nettet hele fem ganger da Liverpool kom på besøk.

Og enda flere scoringer ble scoret mot Spartak Moskva på Anfield. De røde måtte vinne for å være sikret førsteplassen i Champions League-gruppa, og muligheten for å havne i Europaligaen i februar var fortsatt til stede, men 3–0 til pause ble overlegne 7–0 til slutt.

Morenos ankelskade var den lille ripa i lakken som hindret det fra å bli en helt perfekt kveld foran The Kop. Spanjolen endte opp med å miste hele juleprogrammet og følgelig resten av kalenderåret.

U19-laget vant også sin kamp og gruppe i Europa, men det var nok en gang utenomsportslig fokus etter Spartak-kampen. Rhian Brewster måtte holdes tilbake av lagkamerater og trenere ved kampslutt etter å ha fått rasistisk hets mot seg, og klubben rapporterte igjen inn hendelsen til UEFA.

Brewster valgte å stå frem selv frem i media og snakke om rasismen han, som 17-åring, allerede har opplevd i en årrekke på fotballbanen.– Vi kommer til å gi ham all den støtten vi kan gi, svarte på spørsmål Klopp om teamet.– Det er faktisk nesten litt rart, men jeg har faktisk aldri tidligere stått overfor en slik situasjon som fotballmanager. Vi måtte ha en 17-åring for å si fra om det, selv om det sikkert har foregått hele tiden. Jeg er glad for at han er så modig og gjør det han gjør.

Veien videre for Brewster og laget i Europa blir i likhet med førstelaget åttedelsfinale i februar. De røde trakk FC Porto i Champions League, mens det i Youth League ikke blir klart før trekninga to uker før utslagsrunden.

Liverpool fulgte opp avansementet med å nærmest kjøre over Sam Allardyce sitt Everton i derbyet, men det var kunst et kunststykke av Salah som traff nettmaskene – før de blå utliknet på et svært billig straffespark mot slutten. Det stemte ikke bedre mot West Bromwich tre dager etter, med 0–0, men ting løsnet igjen fremover med 4–0 borte mot Bournemouth.

Etter 3–3 mot Arsenal i et fartsfylt juledrama på Emirates ble Swansea hamret godt ned i Anfield-gresset med 5–0 på Boxing Day, før julas dyreste pakke ble servert for Liverpool-fansen dagen derpå – da klubben bekreftet avtalen med Virgil van Dijk. Året 2017 ble kronet med en sliteseier, 2–1 og jubel mot Claude Puels Leicester.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]