– Liverpool har stått i veien for to av Romas beste lag i historien

Nå håper Roma at de kan kvitte seg med Liverpool-spøkelset.

19. apr 2018 kl 13.59 Arild Skjæveland

AS Roma har vunnet tre Serie A-titler i sin historie. Det var i 1941/42, 1982/83, og 2000/01. De to sistnevnte lagene ble stoppet av de rødkledde fra Merseyside.

Først i 1955 kom Serievinnercupen, nå kjent som Champions League. Der deltok Roma for første gang i 1983/84, og tok seg helt til finalen på sin egen hjemmebane.

I finalen møtte de Liverpool, som vant 4-2 på straffer etter at det endte 1-1 i ordinær tid. Akkurat dét tapet sitter enda i for Romas supportere. Dette blir deres første semifinale i Europas gjeveste klubbturnering siden 1984.

– Romerne er revansjesugne, men ikke bare på grunn av oppgjøret i 1984. Det anstrengte forholdet til Liverpool fikk påfyll i 2001, da den spanske dommeren først ga straffe til Roma, men deretter ombestemte seg og ga corner, sier Roma-supporter Thomas Høy til liverpool.no.

Liverpool møtte Roma som var på vei til å vinne sin tredje ligatittel i UEFA cupens fjerde runde i 2000/01-sesongen. Liverpool vant bortekampen i Roma 2-0 etter to scoringer fra Michael Owen. I returoppgjøret uken etterpå vant italienerne 1-0, i en kamp som var høydramatisk. Markus Babbel blokkerte et innlegg med armen, ballen gikk ut over sidelinjen, og dommeren pekte på straffemerket. Så ombestemte han seg.

HANDSET:
HANDSET:  Markus Babbel handset, og først dømte dommeren straffe.

– Med utligning der ville det blitt ekstraomganger. Liverpool har stått i veien for to av Romas beste lag gjennom tidene, og det er noe man nå ønsker å gjøre en slutt på, sier Høy.

2000/01-laget til Roma hadde spillere som Cafu, Walter Samuel, Gabriel Batistuta, Francesco Totti og Emerson. Dagens manager, Eusebio Di Francesco spilte også for laget.

Lagene møttes også i Champions League året etter, da det ble uavgjort i Roma og de helrøde vant 2-0 på Anfield.

Overrasket over suksessen

Høy er overrasket over at dette Roma-laget har gått helt til en semifinale i Champions League.

– 2017/18 har vært en svært pussig sesong, med høye topper og dype daler. Jeg har fryktet en nedsmelting helt siden november, men merkelig nok har det blitt slik at våren 2018 rommer både Champions League-semifinale og et slit for å unngå fiasko i Serie A, sier bergenseren.

KAPTEINEN:
KAPTEINEN:  Daniele De Rossi er Romas kaptein.

Roma ligger på tredjeplass i Serie A, der tre lag ligger omtrent likt og kjemper om to plasser til neste sesongs Champions League.

– Samtidig som Roma fortsatt har til gode å slippe inn mål på eget gress i Champions League, har de prestert å skrape sammen seks hjemmetap i Serie A. Det er det meste siden 1947/48!

En «bipolar sesong»

Roma-supporteren forteller om mange «slitekamper» denne sesongen.

– Tilfeldigheter kunne helt åpenbart vippet sesongen andre retninger, men jeg tror samtidig ikke det er tilfeldig at laget har slitt i Serie A og imponert i Champions League.

– I mangel på et sofistikert angrepsspill, har det blitt et tosifret antall «slitekamper» mot mindre lag i Serie A, mens den stramme strukturen har stått seg bedre mot lag som har ambisjoner for eget spill.

– Dermed har man fått en bipolar sesong med like deler fortvilelse og glede. Fortvilelse fordi angrepsmønsteret har vært primitivt, anstrengt og seigt. Glede fordi laget har hatt en strålende evne til å nøytralisere tøffe motstandere og legge bort frykten for å tape. Det siste har vært en mangelvare for Roma i mange år.

Mistet store profiler

Liverpool kjøpte Mohamed Salah fra Roma før denne sesongen. I tillegg mistet laget spillere som Antonio Rudiger og Emerson (begge Chelsea), Leandro Parades (Zenit), Hector Moreno (Real Sociedad) og Mario Rui (Napoli).

– Salg av nøkkelspillere har blitt normalen for Roma, som investerer litt over evne for å holde seg konkurransedyktige og sikre inntektsgrunnlaget. Klubben tilfredsstiller Financial Fair Play-kravene ved å realisere gevinst på spillere de hentet billig, og sånn sett er det sjeldent noe dramatikk i at gode spillere forsvinner om sommeren, forteller Høy.

FRA ROMA:
FRA ROMA:  Liverpool sikret seg Mohamed Salah fra Roma i fjor sommer for £36,7 millioner.

– Dramatisk er det derimot at Monchi (sportsdirektør, tidligere Sevilla) ikke har truffet særlig godt med erstatterne. Redningen har vært en sterk sentrallinje med ledertyper som i fellesskap har tatt ansvar for å fylle noe av vakuumet Francesco Totti etterlot seg.

Roma må prioritere to turneringer

Roma forsvinner ut av UEFA sin lupe for Financial Fair Play dersom de kommer innenfor og går i null i år. For å klare det må de ha Champions League også neste år.

MANAGEREN:
MANAGEREN:  Eusebio Di Francesco spilte mot Liverpool i 2001 og 2002.

Der er det så tett om de to siste plassene bak Napoli og Juventus, at Roma ikke kan spare spillere og fokusere alt på semifinalene.

– Manager Eusebio Di Francesco har riktignok vært god til å gi nøkkelspillere hvile, men Roma har ikke råd til å havne utenfor topp fire. Jeg vil sterkt anta at eierne også har tydeliggjort dette overfor Di Francesco, i den grad han trenger å bli fortalt det. De neste ukene blir utvilsomt en kraftanstrengelse for å lykkes på to fronter.

I onsdagens hjemmeseier over Genoa sparte Roma hele midtbanen, men vant likevel 2-1. Samtidig vant Lazio på svært imponerende vis 4-3 borte mot Fiorentina, så situasjonen er den samme som den var.

Holder Liverpool som favoritt

Romasupporter Høy plasserer favorittstempelet på Liverpool.

– Jeg holder definitivt Liverpool som favoritt, men tror faktisk begge lag kan stå i fare for å bli avslørt hvis de bommer på inngangen. Det mest åpenbare problemet er det Roma som har, da de neppe vil klare å matche Liverpool på fart og energi, sier han.

– Ingen blir vel fornærmet hvis jeg sier at Barcelona er et bedre lag enn Liverpool, både individuelt og kollektivt. Samtidig gir ulike stilarter helt ulike kamper, og derfor var Liverpool det laget jeg helst ville unngå i trekningen.

– Dette Roma-laget har bevist at de står godt mot velorganiserte offensive maskiner, som for eksempel Napoli og Barcelona, men jeg har ingen anelse om hva som vil skje når man setter dem opp mot ustyrlige og energiske Liverpool.

Liverpool - Roma spilles tirsdag 24. april kl. 20.45. Returen på Stadio Olimpico er onsdag 2. mai kl. 20.45.

CURVA SUD:
CURVA SUD:  Den sørlige svingen er hvor Romas ultras står.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]