Hamrer løs på eierne

Alt så lyst ut da West Ham flyttet inn på ny arena. Men ting har ikke gått som verken fans eller eiere håpet.

29. jan 2020 kl 14.01 Arve Vassbotten arvaldo

Våren 2016 avsluttet West Ham 112 års historie på Boleyn Ground med 7. plass i serien, bare fire poeng unna 4. plassen, og på plassen foran Liverpool på tabellen.

Klubben hadde gjort flere gode signeringer, og skulle snart flytte inn på en ny, moderne arena med langt flere seter. De gikk en lys framtid i møte, og de ble diskutert om de kunne ta steget opp blant de store - spesielt med London som trekkplaster for spillere.

Tre og en halv sesong seiere, kan man trygt fastslå at det ikke gikk slik spillere, managere, eiere og i hvert fall ikke fansen hadde sett for seg.

På hodet ut av Europa og hoderulling

Det startet lovende da debutsesongen på London Stadium ble kronet med Europa League-kvalifisering, da Manchester United vant FA-cupen etter sesongen. West Ham tok seg videre fra tredje kvalifiseringsrunde mot Domzale fra Slovenia, men gikk så på en real bombe da de tapte for Astra Giurgiu fra Romania i playoffrunden.

I løpet av sesongen gå stjernespiller Dimitri Payet klar beskjed om at han ikke ville spille mer for klubben, og ble solgt til Marseille i i januar 2017. Etter en tøff åpningssesong endte West Ham på 11. plass i serien.

Da de bare fikk bare to seiere på 11 kamper i åpningen av 2017/2018-sesongen var det manager Slaven Bilić sin tur til å forlate skuta, og han ble erstattet av David Moyes ut sesongen. Plassen ble reddet, men Moyes fikk ikke fortsette.

Isteden ble det satset på Manuel Pellegrini. Sist sesong ble det 10. plass, men Pellegrini måtte gå i desember 2019, og David Moyes kom tilbake som sjef.

Eierne sa nei til Pearce 

En måned seiere har Moyes ennå ikke fått på plass hele støtteapparatetet sitt. Han har med seg assistent Alan Irvine med en fortid i Everton, og Xavi Valero som keepertrener, som tidligere var det under Rafael Benitez i Liverpool. Det er det.

Sist Moyes var i West Ham, hadde han Stuart Pearce med seg i støtteapparatet. Slik ble det ikke denne gang. Det ville ikke eierne ha noe av.

– Det vil ikke skje. Jeg tror eierne følte at jeg var litt for kritisk til regimet da vi forlot klubben sist, og har blokkert det, sa Pearce i et intervju med radiokanalen talkSPORT.

Resultatmessig har det heller ikke blitt noen opptur med Moyes, og nå er de tilbake i nedrykkskampen.

West Ham har like mange poeng som Bournemouth og Watford, som ligger under streken. Vinner Liverpool med fire mål onsdag, er de i nedrykkssonen.

Opprør mot eierne

Det ulmer nå kraftig i supporterskaren i klubben.

Mellom 900 og 2000 supportere samlet seg også utenfor stadion før møtet med Everton i Premier League, ifølge The Telegraph.

De demonstrerte mot eierne David Sullivan og David Gold, som har hatt store eierandeler de siste ti årene, og visestyreformann Karren Brady.

Supporterne mener lovnader om klubben ikke er blitt holdt etter flyttingen fra Boleyn Ground.

SAMLET TIL DEMONSTRASJON: Flere hundre supportere samlet seg i protest mot eierne tidligere i januar.

SAMLET TIL DEMONSTRASJON: Flere hundre supportere samlet seg i protest mot eierne tidligere i januar.

«Mange fans har ofret mye av det de har holdt kjært om West Ham. Dette offeret ble gjort med en forståelse av at mye, mye mer, skulle komme enn bare overlevelsen til klubben», skrev gruppen Hammers United om aksjonen.

Eierne svarte i et innlegg på klubbens hjemmeside med at «feil har blitt gjort» i perioden de har vært i klubben, men at deres «mål og lyst er å bringe klubben suksess.»

«Til tross for våre beste forsøk har vi ikke gjort den framgangen, på banen, som vi alle håpet på og forventet etter flyttingen til London Stadium for nesten fire år siden», skrev de videre. 

Supportergruppen planlegger en ny aksjon 29. februar, og da er det forventet langt større oppslutning.

UØNSKEDE EIERE: David Sullivan, David Gold og Karren Brady er ikke så populære i West Ham om dagen.

UØNSKEDE EIERE: David Sullivan, David Gold og Karren Brady er ikke så populære i West Ham om dagen.

At klubben tapte for et svært reservepreget West Brom under ledelse av Bilic i FA-cupen nylig, gjorde ikke ting noe bedre. At nettopp Bilic og hans klubb kan skifte divisjon med West Ham når sesongen er over, er heller ikke urealistisk.

Nødvendighet å holde seg i Premier League

Fansen er klare på at West Ham må bruke mye penger i dette overgangsvinduet for å sikre at plassen blir reddet, men så langt har det vært stille. Den eneste som har kommet inn er keeperen Darren Randolph fra Middlesbrough, og det ventes på en bekreftelse på at Tomas Soucek fra Slavia Praha blir klar for 13 millioner pund.

Men fansen håpet nok på mer, med bare noen dager igjen av overgangsvinduet. 

Ifølge The Guardian vil et nedrykk kunne true hele den tradisjonsrike klubbens eksistens.

Sist regnskapsår, som varte ut mai, gikk de med 28,8 millioner pund i underskudd før skatt. De usikrede lånene eierene David Sullivan og David Gold har gitt klubben skal være på rundt 45 millioner pund, og i regnskapet står det at det å holde seg i Premier League «er an absolutt nødvendighet for å sikre det fremtidige velværet til klubben».

Til tross for spillerkjøp på netto 214,4 millioner pund de siste fire årene, har West Ham slitt og supporterne mener eieren ikke har investert nok i klubben.

Klubbene mener på sin side at de økonomiske tapene i stor grad skyldes investeringer i troppen og treningsfasiliteten på Rush Green.

West Ham - Liverpool spilles kl. 20.45, og sendes på TV 2 Sport Premium

Har du innspill til journalisten?
[email protected]