Forslaget som kan revolusjonere engelsk fotball:Her er alt vi vet om «Project Big Picture»

Liverpool og Manchester United står bak forslaget som har satt fyr på debatten i Fotball-England. Her er alt vi vet så langt om «Project Big Picture».

Det kan gå mot drastiske endringer i strukturen til Premier League og English Football League (EFL). Det ble kjent søndag, da The Telegraph avslørte planene for «Project Big Picture». Prosjektet kan velte om hele modellen som Premier League i dag jobber etter - dersom det får nok støtte blant klubbene. 

Debatten har det siste halvannet døgnet rast i England, og prosjektet har møtt kraftig motbør. Her har vi samlet alt vi har fått vite så langt om det omfattende og kontroversielle forslaget.

Hvem står bak - og hva går det ut på?

Både Liverpool og Manchester United har amerikanske eiere i form av henholdsvis Fenway Sports Group og Glazer-familien. Sammen er de drivkraften bak Project Big Picture (PBP), og de har fått med seg styreleder i EFL, tidligere Liverpool-direktør Rick Parry, på ideen. 

Prosjektet har det vært snakk om i tre år blant de aktuelle aktørene, men det er koronapandemien som har skutt fart i samtalene - og som har resultert i et dokument som Telegraph fikk innsyn i. 

Med bakgrunn i at engelske myndigheter har bedt Premier League bla opp 250 millioner pund for å redde klubber i EFL, har folkene bak PBP sett det som en anledning til å lansere en lang liste med endringer i hvordan den engelske fotballpyramiden skal se ut. 

I PBP går de nemlig med på å redde «småklubbene» med den heftige pengesummen, men de krever makt i retur. Det har skapt kraftige reaksjoner. I dag har alle de 20 klubbene i Premier League én stemme hver når store saker skal vedtas, og man må ha 14 stemmer for å få flertall. PBP foreslår at stemmen til de ni klubbene som til enhver tid har vært lengst i Premier League skal være verdt mer.

I tillegg vil de redusere ligaen fra 20 til 18 lag og skrote ligacupen og Community Shield. Blant annet. Under kan du se forslagene. 

Hva er forslagene?

Her er noe av det viktigste som blir foreslått i Project Big Picture. Punktene er hentet fra Daily Telegraph. 

  • 250 millioner pund til EFL som kompensasjon for klubbenes inntektstap på kampdager. Tas fra framtidige tv-inntekter og gjennom lån som tas opp av Premier League. 
  • Spesiell status for de ni klubbene som har vært i Premier League lengst. Stemmer fra seks av disse vil være nok til å gjøre store endringer innenfor regelverk, kontrakter, fjerne daglig leder og flere vetoer, blant annet når det gjelder klubbeierskap. 
  • Premier League går fra 20 til 18 lag. 
  • 100 millioner pund i engangssum til FA for å dekke inn for tap i forbindelse med koronaviruset, skal distribueres til lag utenfor ligasystemet, kvinnefotball og grasrota. 
  • 8.5 prosent av årlig inntekt i Premier League går til driftskostnader og «gode formål», blant annet via FA. 
  • Fra resten går 25 prosent av all inntekt i Premier League og Football League til EFL-klubbene. 
  • Nye regler når det gjelder distribusjon av Premier Leagues tv-inntekter. Forslag som innebærer å gi deler av inntektene til klubber basert på prestasjonen over de siste tre årene i ligaen. 
  • 6 prosent av Premier Leagues bruttoinnntekter går til å betale stadionoppgraderinger i de øverste fire divisjonene. 
  • Skrote ligacupen og Community Shield. 
  • 24 klubber i Championship, League One og League Two som i dag. Dermed gå fra 92 til 90 totalt i de fire profesjonelle divisjonene. 
  • En ny kvinneliga som er uavhengig av Premier League eller FA. 
  • To lag som automatisk rykker ned fra Premier League hver sesong. To lag automatisk opp fra Championship. 16. plass i Premier League deltar i playoff-sluttspill mot 3.-, 4.- og 5. plass i Championship. 
  • Financial fair play-regler i tråd med UEFA, og full tilgang til klubbenes regnskap for Premier League. 
  • Makstak på 20 pund for bortebilletter, dekke reisekostnader for bortefans, jobbe med å innføre safe standing, minimum åtte prosent av stadion går til bortefans. 
  • Senere start i Premier League i august for å gi mer rom for treningskamper. Obligatorisk å delta i sommerturnering en gang hvert femte år for Premier League-klubber. 
  • Store endringer i lånesystemet. Klubber skal kunne ha 15 spillere ute på lån i samme land, og opptil fire i en enkeltklubb.
  • Stadionutvidelser skal subsidieres av Premier League-fellesskapet, og at det skal ha tilbakevirkende kraft for prosjekter som har blitt ferdigstilt de siste ti årene. Klubbene i Premier League skal etter planen til sammen sette av 150 millioner pund årlig til dette, og det er toppklubbene som ligger an til å få størstedelen av pakken.

Hvordan har det blitt mottatt?

En runde i sosiale medier og hos de engelske avisene viser at Project Big Picture blir nedsablet fra flere hold - både Premier League selv, FA, regjeringen, klubber og spillere. 

En talsperson for statsminister Boris Johnson gikk hardt ut mot forslaget og sa at det er arbeid som er gjort på bakrommet, og som undergraver tilliten til fotballens beslutningstakere. 

Premier League har sluppet en pressemelding der de uttrykker sin skuffelse over forslaget. De mener mange av punktene vil være skadelig for hele spillet, og de er også skuffet over at EFL-sjef Parry støtter prosjektet. 

Prosjektet skal heller ikke ha blitt godt mottatt hos FA, ifølge Sky Sports. 

Når det gjelder klubber har det ikke vært mange offisielle uttalelser, men ifølge The Athletic er ikke toppklubbene Arsenal, Chelsea, Manchester City og Tottenham fremmed for forslaget. Liverpool og Manchester United er selvsagt for. West Ham er ifølge imidlertid BBC kraftig motstander av forslaget, til tross for at de er en av de ni klubbene som vil få mer makt. 

Tidligere Premier League-spiller Ben Foster, som nå er i Championship med Watford, frykter prosjektet vil lede til en europeisk superliga, noe som vil være svært skadelig for Premier League. 

Også blant de engelske journalistene har det vært stort sett kritikk det siste døgnet, men Jason Burt i Telegraph peker på noen fordeler - blant annet pengestøtten til EFL og FA, pengene til stadionoppgraderinger og at kvinnene skal få sin egen proffliga. I tillegg til at bortefansen skal få bedre vilkår. Men når det gjelder resten av forslagene er Burt - som de fleste andre - kritisk.

Men i EFL skal mottakelsen ha vært langt bedre. Ifølge The Athletic ser flesteparten av klubbene i League One og League Two lyst på prosjektet fordi de får pengestøtte som kan gjøre at mange klubber unngår konkurs i den krevende perioden vi er i. – Et fantastisk forslag som vil redde EFL-klubber fra å bli utslettet, sier Fleetwood Town-eier Andy Pilley. 

I Championship skal meningene være delte. 

Hva skal til for at det blir vedtatt?

Som nevnt må forslag på størrelsesorden med dette få stemmer fra 14 av 20 lag i Premier League. Klubbene skal møtes på onsdag for å si sin mening om prosjektet. 

Også klubbene i EFL skal stemme. Ifølge Tariq Panja i New York Times kan det skje allerede torsdag, og sjansen er stor for at Project Big Picture vil få støtte. Dette er fordi de er avhengig av å få pengestøtten som ligger inne i forslaget. 

Dermed gjenstår Premier League og FA, og det er sistnevnte som har siste ord. FA har nemlig vetorett når det kommer til forslag om endringer i reglene for opprykk og nedrykk. 

Ifølge The Athletic vil ikke folkene bak Project Big Picture gi seg om det ikke blir flertall i første omgang, og Rick Parry har pekt på at dette foreløpig er eneste forslag som foreligger der klubbene i EFL får de 250 millionene de sårt trenger. Presset ligger dermed på Premier League for å komme opp med et alternativ. 

Kilder: The Telegraph, The Athletic, Independent, BBC, Sky Sports, New York Times.