Boris Johnson gir Liverpool by rødt kort

Etter en helg preget av rykter og spekulasjoner, kom endelig bekreftelsen mandag. Liverpool blir som eneste by i Storbritannia, gitt rødt kort.

Før helgen skrev vi om Liverpools nattklubber og barer som har valgt å stenge da restriksjonene gjør det umulig for dem å operere videre. Nå har myndighetene tatt valget for dem.

Trafikklys-system

Da Cavern Club og Alma de Cuba stengte dørene forrige uke, kom de regjeringen så vidt i forkjøpet. Nå må alle barer og puber i Liverpool og områdene rundt stenge dørene.

I en tale til Parlamentet mandag lanserte Boris Johnson sitt trafikklys-system for koronarestriksjoner. Nivåene er «medium» (tier one på engelsk), «høy» (tier two på engelsk) og «veldig høy» (tier three på engelsk). Enn så lenge er det kun Liverpool som har fått den tvilsomme æren av å bli plassert på rødt, tier three, dette til tross for at byer som Manchester, Nottingham og Newcastle snuser på de samme skyhøye smittetallene.

GOTHAM CITY: Det er definitivt merkelige dager i Liverpool for tiden. Her er skuespiller Robert Pattison fotografert mellom opptak av en ny Batman-film som spilles inn utenfor St. George's Hall. Alle statistene må ha på seg munnbind mellom tagninger.

GOTHAM CITY: Det er definitivt merkelige dager i Liverpool for tiden. Her er skuespiller Robert Pattison fotografert mellom opptak av en ny Batman-film som spilles inn utenfor St. George's Hall. Alle statistene må ha på seg munnbind mellom tagninger.

– Jeg har snakket med lokale ledere i Liverpool og de vil flyttes til nivå tre fra og med mandag, sa Johnson til Parlamentet, og takket ordfører i regionen, Steve Rotheram, for samarbeidet.

I Liverpool, Wirral, Knowsley, Sefton, St Helens og Halton vil det bli umulig for innbyggerne å besøke blant annet puber, barer, treningssentre og kasinoer. Det har også ryktes at inn- og utreise til og fra regionen vil bli frarådet men ikke gjort ulovlig.

Fra før av er det allerede forbudt å sosialisere i grupper på flere enn seks og ingen fra forskjellige husholdninger kan møtes innendørs. Munnbind er påbudt på all kollektivtransport, i butikker og i restauranter – frem til man setter seg ned ved bordet sitt.

Boris Johnson skal holde en pressekonferanse mandag kveld klokken 19, lokal tid.

Manchester faller som sagt ikke under de nye restriksjonene, så pubene i nabobyen en 30 minutters togtur unna Liverpool Lime Street er altså fortsatt åpne.

KEEP CALM: Munnbind er påbudt overalt innendørs, blant annet her på Western Approaches-museet.

KEEP CALM: Munnbind er påbudt overalt innendørs, blant annet her på Western Approaches-museet.

Tredje flest sykehusinnleggelser i Europa

– Jeg har blandede følelser. Vi visste det skulle skje, men jeg er også trist, 277 smittetilfeller er sykehusinnlagt i Liverpool og 3000 person er smittet, sa ordfører i byen, Joe Anderson, i følge Liverpool Echo.

Bydelen Knowsley har i skrivende stund det aller høyeste antall smittetilfeller i Storbritannia, med 669,5 tilfeller per 100 000 innbyggere. Liverpool by ligger på tredjeplass i landet, med 598,5 tilfeller per 100 000 innbyggere.

Byen skal også være topp tre i hele Europa over antall sykehus-innleggelser. Det sies at hvis antallet sykehusinnleggelser grunnet Covid-19 er på over 20%, kan Liverpools sykehus slite med å håndtere rutine-innleggelser og operasjoner. På lørdag var antallet innleggelser på Liverpools sykehus grunnet Covid-19 på 15%.

PROTESTER: Folk som jobber i underholdningsbransjen i byen stilte til en stille protest i Mathew Street mandag morgen.

PROTESTER: Folk som jobber i underholdningsbransjen i byen stilte til en stille protest i Mathew Street mandag morgen.

Kan bli seks måneder med «lockdown»

De lokale lederne på Merseyside hadde ingenting å si da Johnson og hans regjering plasserte Liverpool under landets strengeste restriksjoner.

De kom med en pressemelding mandag morgen. «I respons til de høye og stigende smittetilfellene i byregionen, har vi jobbet sammen hele helgen for å forhandle en hjelpepakke fra regjeringen som kan best fungere for Liverpool by,» skriver ordfører i Liverpool-regionen, Steve Rotheram, ordfører i Liverpool, Joe Anderson, og lokale ledere fra de rammede områdene.

«Sammen er vi enige i og deler den dype bekymringen for det voksende presset de opplever på sykehusene våre og vi forblir forpliktet til å samarbeide med regjeringen for å bremse spredningen av viruset og nummeret av smittetilfeller. Vi har gjort det klart at vi prioriterer helse og velvære i lokalsamfunnet, men at også økonomiens helse stiller høyt over prioriteringer,» skriver de.

Mens de lokale lederne har akseptert restriksjonene, har de forsøkt å forhandle frem en bedre avtale for de bedriftene og deres ansatte som rammes. Myndigheten tilbyr nå å dekke 67% av lønninger, som jo er vesentlig lavere enn de 80% som ble dekket da hele landet gikk i lockdown. Det skal også ha vært de lokale lederne som har sørget for at restauranter fortsatt får lov til å ha åpent.

Rotheram ble intervjuet på BBC Breakfast mandag morgen om helgens forhandligner.

– Vi prøver fortsatt å finne den detaljen som betrygger oss i at for det første, vi kan gå til de nesten to millioner innbyggerne i Liverpool og omegn og forklare dem hva vi har forhandlet frem for dem, men vi ønsket også en form for forsikring fra myndighetene om at hvis vi når målene, at vi kan komme ut av nivå tre så fort som mulig.

Det var lenge usikkert når de nye reglene trer i kraft, men Johnson bekreftet i dag det de lokale lederne har antydet; at puber og treningssentre m.m må stenge fra onsdag.

Det var ingen tvil om at scouserne brukte helgen for det den var verdt i det som mest sannsynlig ble den siste muligheten til en tur på puben – kanskje for så lenge som seks måneder.