Fra 20 pund i uken til 350 000 pund i uken

Lønnsveksten i den engelske toppdivisjonen har vært formidabel de siste 60 årene.

18. januar 1961 ble maksimumslønnen, eller lønnstaket om man vil, fjernet i engelsk fotball. Maksimumslønnen var den gangen 20 pund i uken.

Det var et vedtak som delte nasjonen i to, og skapte store overskrifter i avisene. Mange anser dette som datoen da fotballspillere begynte å miste kontakten med livets realiteter.

Bill Shankly bygde et Liverpool-lag i 1960 på et totalt lønnsbudsjett som lød på 517 pund i uken, viser denne artikkelen fra Daily Mail.

Fulhams Johnny Haynes ble den første spilleren som fikk betalt 100 pund i uken for å spille fotball. Den engelske midtbanespilleren fikk denne oppsiktsvekkende summen på en tid da andre klubber, inkludert Liverpool og Manchester United, fortsatt holdt seg til interne lønnstak. Men mot slutten av 1960-årene tjente George Best 1000 pund i uken hos Manchester United.

OPPLEVDE LØNNSTAKET: Ian Callaghan signerte for Liverpool sesongen før lønnstaket i engelsk fotball ble opphevet.

OPPLEVDE LØNNSTAKET: Ian Callaghan signerte for Liverpool sesongen før lønnstaket i engelsk fotball ble opphevet.

Liverpool-legenden Ian Callaghan, som begynte sin lange Liverpool-karriere året før lønnstaket ble fjernet, tror ikke at England hadde vunnet VM i 1966 uten dette vedtaket.

– Vi vant VM-tittelen takket være en meget god lagånd. Vi spilte alle i førstedivisjon, og kjente hverandre godt. Jeg er sikker på at en del av den troppen hadde spilt utenlands i 1966 dersom lønnstaket ikke hadde blitt fjernet fem år tidligere, og det ville ha påvirket balansen i laget, uttalte Callaghan til Daily Mail for ni år siden.

Callaghan forteller at livsstilen til dagens fotballspillere ikke kan sammenlignes med hvordan den var i hans tid som aktiv spiller.

– Jeg spilte for Liverpool i 14 år og ba aldri om lønnsøkning. Manageren ville komme og fortelle det til deg om du hadde gjort deg fortjent til mer penger, minnes han.

– Da jeg startet karrieren bodde jeg hos foreldrene mine. Jeg hadde ikke noen bank-konto før lagkamerat Alan A'Court tok meg med i banken og viste meg hvordan man åpnet en konto.

– Ingen av oss hadde agenter. Den første gangen jeg hørte om en agent var da Kevin Keegan signerte for oss. Men selv på den tiden hadde manageren all makt. Vi så ikke mye til Kevins agent så lenge Bill Shankly var manager. Shanks ville ikke at Kevin skulle bruke all fritiden sin til å kaste glans over butikkåpninger.

Shankly ble sjokkert da Keegan forlangte mer i lønn

Ifølge Sportingintelligence var Bill Shanklys første lønnstilbud til Keegan 45 pund i uken da han kom til Liverpool fra Scunthorpe i mai 1971.

– Jeg ønsket å signere kontrakten der og da, men så husket jeg at min far hadde fortalt meg at jeg måtte gjøre meg litt kostbar, forteller Keegan i sin biografi.

Derfor sa Keegan til Shankly at han hadde forventet å få litt mer enn 45 pund.

– Jeg er sjokkert. Glem ikke, unge mann, at vi betaler 33 000 pund for deg, lød svaret fra Shankly.

Keegan hadde tjent 30 pund i uken mens han spilte for Scunthorpe i den gamle 4. divisjon. I tillegg fikk han en bonus på åtte pund per seier og fire pund per uavgjortkamp. 

Keegan og Shankly ble til slutt enige om en startlønn på 50 pund i uken i Liverpool. Fast førstelagsspill og bonuser for seier gjorde at Keegan kunne plusse på 80 pund i uken på den grunnlønnen. Med andre ord fikk en av Englands beste spillere 130 pund i uken for å spille for en av de beste og største klubbene på den tiden.

Utlendingene påvirket lønnsnivået

Fra og med 1978/79-sesongen kom en bølge med utenlandske spillere til engelsk fotball, og det førte til et lønnshopp. Utenlandske spillere var forbudt i engelsk fotball fra 1931-1978. De eneste utlendingene som fikk slippe til i den perioden var enten amatører, studenter eller de som hadde tilhørighet til Commonwealth. Forbudet ble opphevet i 1978, og inn kom kjapt de nybakte argentinske verdensmestrene Ossie Ardiles og Ricky Villa, og spillere som Ivan Golac, Kaz Deyna og mange flere.

Engelske klubber, med Liverpool i spissen, dominerte europeisk fotball fra 1977 til 1982, hvor den gjeveste europacupen, det som tilsvarer Champions League i dag, ble vunnet på rad og rekke av Liverpool, Liverpool, Nottingham Forest, Nottingham Forest, Liverpool og Aston Villa. Dette var utvilsomt med på å øke lønnsnivået i engelsk fotball.

Trevor Francis ble den første spilleren som ble kjøpt for over en million pund, da Brian Clough punget ut for å få Francis til å forlate Birmingham til fordel for Nottingham Forest i 1979.

I 1980/81-sesongen var det bare åtte spillere i England som hadde en grunnlønn på over 50 000 pund i året. Dette økte til 41 spillere innen 1984/85.

På begynnelsen av 1980-tallet brukte klubbene i snitt litt over 40 prosent av sine inntekter på lønn. Dette var steget til 67 prosent i Premier League innen 2008/09.

BEST BETALT: John Barnes var den best betalte spilleren i engelsk fotball da Premier League ble grunnlagt.

BEST BETALT: John Barnes var den best betalte spilleren i engelsk fotball da Premier League ble grunnlagt.

Premier League

Eksplosjonen i spillerlønninger kom da Premier League ble grunnlagt i 1992. Liverpools John Barnes var på den tiden den best betalte spilleren i landet, med 10 000 pund i uken.

Et tiår senere, etter at Bosman-dommen hadde ført til at spillere kunne bytte klubb på gratisovergang ved utløpet av kontrakten, skrev Sol Campbell under for Arsenal og fikk 100 000 pund i uken.

Nye ti år senere var Manchester Citys Yaya Toure den best betalte spilleren i Premier League, med en ukelønn på 240 000 pund. Manchester Uniteds Wayne Rooney var ikke langt bak, med en ukelønn på 200 000 pund, altså over 10 millioner pund i året.

I 2017 meldte BBC at gjennomsnittslønnen for en Premier League-spiller hadde passert 50 000 pund for første gang.

To år senere, det vil si like før jul i fjor, kunne The Guardian slå fast at Premier League-spillernes gjennomsnittslønn hadde passert tre millioner pund i året for første gang. Da tjente spillerne i gjennomsnitt 61 024 pund i uken. Gjennomsnittlig ukelønn hadde altså steget med over 10 000 pund på to år.

Manchester Citys tropp tjente over det dobbelte av dette, med en gjennomsnittslønn på 134 000 pund i uken (6,98 millioner pund i året) før bonuser. Pep Guardiolas mannskap er den høyest lønnede troppen i engelsk fotball. På lønnstoppen i City finner vi Kevin De Bruyne med en ukelønn på 350 000 pund, tett fulgt av Raheem Sterling med 300 000 pund og Sergio Aguero med 230 000 pund, om vi skal tror Mirror.

Liverpool følger ikke langt bak, med en gjennomsnittslønn på rundt 100 000 pund i uken, ifølge Mirror. De beste betale skal ifølge tabloidavisen være Mohamed Salah, som tjener 200 000 pund i uken, og Virgil van Dijk, som tjener 180 000 pund i uken.