Tottenham er verdt over dobbelt så mye som Liverpool

Tre Premier League-klubber er verdt mer enn Liverpool. Tottenham topper lista.

29. apr 2020 kl 08.47 Einar Kvande

Tottenham har passert Manchester City som Premier Leagues mest verdifulle klubb, mens Liverpool er nede på fjerdeplass på listen bak Manchester United.

Dette viser en ny analyse utført av finansekspert Kieran Maguire ved universitetet i Liverpool, melder Liverpool Echo.

Han har beregnet at Spurs nå er verdt 2,567 milliarder pund, etter at de siste regnskapstallene til London-klubben viste et overskudd før skatt på 87,4 millioner pund og en omsetning på 460,7 millioner pund.

Til sammenligning presenterte Liverpool i februar et overskudd før skatt på 42 millioner pund, mens Anfield-klubben kunne vise til en rekordomsetning på 533 millioner pund. Maguire har kommet frem til at Liverpool er verdt 1,533 milliarder pund, noe som er langt bak United med en verdi på 2,08 milliarder pund og City som verdsettes til 2,186 milliarder pund.

– Liverpools verdi økte i 2018/19, og tallene reflekterer ikke at Liverpool vant Champions League, fordi regnskapsåret ble avsluttet den 31. mai i fjor, opplyser Maguire til Echo.

– Hadde det ikke vært for koronapandemien ville Liverpools verdi antagelig ha økt betraktelig i 2019/20, på grunn av bonuser som en følge av seier i Champions League og suksess i klubb-VM, i tillegg til at klubben var på god vei mot et ligamesterskap, legger finanseksperten til.

Lave lønninger gir stort utslag

Han opplyser at Tottenhams høye verdi skyldes at de tok seg helt til Champions League-fianlen og en topp fire-plass i Premier League på et lønnsbudsjett som var 100-150 millioner pund lavere enn de øvrige klubbene som regnes blant de seks store.

– Derfor fikk de et høyere overskudd, og dette reflekteres i deres høye verdi.

– Spurs sin gode kontroll på lønninger og spillertransaksjoner skiller dem fra de øvrige toppklubbene, slår Maguire fast.

Disse faktorene, i tillegg til at London-klubben flyttet inn i et flunkende nytt stadion, førte til en økning i Tottenhams inntekter på 21 prosent, mens spillerlønningene utgjorde bare 39 prosent av inntektene, noe som er den laveste prosentandelen i Premier League. Til sammenligning brukte Leicester 84 prosent av sine inntekter på spillerlønninger.

Maguire tror at verdiene til Premier League-klubbene vil bli negativt påvirket av koronapandemien. 

– Klubbenes verdi vil synke betraktelig. Det vil være færre potensielle kjøpere i markedet, og stor usikkerhet forbundet med klubbenes evne til å generere inntekter. Vi har sett at aksjeverdien til klubber som Manchester United og Juventus har falt mellom 20 og 30 prosent siden nyttår. Verdien til de mindre klubbene, som ikke er velkjente merkevarer, vil bli påvirket mest, spår Maguire.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]