De yngste målscorerne for LFCMichael Owen mente han var verdens beste spiller i sin årsklasse i 13 år

Vi har sett på de som scoret sitt første mål for Liverpool som tenåring.

Det er 23 år siden i dag. Liverpool hadde i sesongen 1996/97 sprukket i kampen med Manchester United om ligagullet. Nå gjaldt det å redde 2. plassen og spill i Champions League, på et tidspunkt hvor to lag fra England kom med i den gjeveste europacupen.

6. mai 1997 ble den nest siste ligakampen spilt for Liverpools del, borte mot Wimbledon. En seier mot Tottenham tre dager tidligere ga optimisme angående å beholde sølvplassen, men sør i London kom gjestene under med 0-2 etter scoringer på hver side av pause. Toppscorer Robbie Fowler var skadet og gode råd var dyre.

58 minutter var spilt da manager Roy Evans kalte på 17-årigen som satt på benken, Michael Owen. Den lynhurtige spissen hadde ikke minst imponert under juniorcupen året før da han 16 år gammel nær hadde vunnet turneringen på egenhånd.

Nå tok det 16 minutter før han startet på et fremspill fra Stig Inge Bjørnebye, en av Liverpools beste spillere den sesongen, og forserte inn fra hjørnet av 16-meteren. Slik som han skulle gjøre så mange ganger i årene som kom så «åpnet han opp» alene med keeper og kaldt satte ballen inn ved den motsatte stolperota.

Nå hører det med til historien at Liverpool tapte kampen 2-1, og spilte 1-1 i siste kamp mot Sheffield Wednesday. Det var ikke nok til å forhindre at Newcastle, Arsenal og Liverpool endte på samme poengsum, hvor Liverpool hadde dårligst målforskjell og Newcastle kom til Champions League.

Best før han var 22 år

En stjerne var imidlertid født. De neste sju sesongene ble Michael Owen toppscorer i Liverpool FC. De to første som delt toppscorer i Premier League som tenåring, og mange vil huske hans scoring mot Argentina i VM 18 år gammel.

- Fra jeg var ni til jeg var 21 år gammel var jeg ikke i tvil selv om at jeg var verdens beste fotballspiller i min årsklasse, uttalte Michael nylig til The Times.

Trolig har han helt rett i det. Michael Owen var et fenomen. - Mine beste år som fotballspiller var da jeg var fra 17 til 21 år, fortsetter en spiller som senere kom i unåde med Liverpools fans etter overganger til Real Madrid, Newcastle og ikke minst Manchester United. En trøst kan være at det var på Anfield en fikk se vidunderbarnet blomstre for alvor.

22 år gammel ble Michael Owen kåret til verdens beste fotballspiller, etter at Liverpool hadde vunnet tre cuper under Gérard Houllier i 2001. Det inkluderte en FA-Cup finale mot Arsenal, hvor to sene scoringer fra Michael snudde en sluttkamp hvor Liverpool lenge hadde vært underlegen. Dessverre hadde han også fått den første av flere nokså brutale skader som følge av hans eksplosive fart.

Selv er Owen klar på at da han tok i mot «gullballen» var han allerede på vei nedover som fotballspiller. Besluttsomhet, ambisjoner og ikke minst avslutningsegenskaper og kløkt gjorde at han fortsatt fikk vist fram store ting på fotballbanen, men det råe og unike rykket kom aldri tilbake.

Woodburn har fortsatt sjansen

Hvis en ser på de yngste målscorerne som Liverpool har hatt vil en se at blant de fem yngste er det bare Michael Owen som er registrert før 2012. Med stadig bedre utviklede ungdomsakademier blir debutanter og yngste målscorere stadig yngre.

I en klubb som Liverpool Football Club er det også blitt slik at de nasjonale cupene i stadig større grad er blitt en sjanse for unge spillere til å vise seg fram. Flere får sjansen, men da er det også naturlig at det er flere som aldri greier å bygge særlig videre på en tidlig scoring i karrieren.

Hvis en ser på topp frem for Liverpool er Michael Owen nevnt, mens Raheem Sterling nå er en verdensstjerne om ikke på Anfield. For Ben Woodburn, Jordan Rossiter og Ki-Jana Hoever er fasiten fortsatt usikker.

Woodburn var tidlig ute hele veien i yngre årsklasser, og på det walisiske landslaget, og han var så vidt fylt 17 år da han ble tidenes yngste målscorer med et debutmål mot Leeds i ligacupen. Siden har han mer spilt som en offensiv midtbanespiller og karrieren har stoppet noe opp. Han har vært på et par utlån for å få førstelagserfaring, men selv om han i likhet med Michael Owen er født i Chester er det ikke så veldig mye som ligner på deres karrierer akkurat nå.

Jordan Rossiter skulle bli den nye Steven Gerrard og scoret etter ti minutter i sin debut mot Middlesbrough i ligacupen, hvor han også nettet i en legendarisk straffekonkurranse (14-13). En utålmodig scouser knyttet han seg til sitt forbilde Steven Gerrard i Rangers, men har siden slitt med å komme tilbake etter skadeproblemer.

Ki-Jana Hoever scoret denne sesongen mot MK Dons i ligacupen, og minnet oss på om sin fortsatt unge alder. Pr. i dag er han forbigått av Neco Williams som vikar på Liverpools høyreback, og køen er også betydelig i midtforsvaret. Den stilige nederlenderen kan imidlertid fortsatt bli en tidlig første målscorer som greier å følge opp, og da også noe unik som en forsvarsspiller.

Tenåringskjøp som sviktet

Akademisystemet har også forandret noe av det bildet, men spesielt for noen år siden var det gjerne lokale talenter som kunne notere seg på lista for unge målscorere, og i vårt tilfelle som tenåring.

Robbie Fowler er et klassisk eksempel, og med en utvikling som kan minne litt om Michael Owen. Robbie ble toppscorer på Anfield i sesongene 1995-97, da han selv var 20-22 år og hadde sine beste år.

David Fairclough, Trent Alexander-Arnold, Jamie Carragher, Sammy Lee, Tommy Smith, Steven Gerrard, Steve McManaman, Ian Callaghan og Phil Thompson er lokale talenter som ikke bare greide å slå igjennom i helrødt, men de grep sjansen tidlig, og i disse tilfellene med scoring. Ikke minst for noen tiår siden kunne det være helt nødvendig.

Jamie Redknapp, Jonjo Shelvey, Alun Evans, Florent Sinama-Pongolle, Anthony Le Tallec, Ian Rush og Emlyn Hughes var unge og kjente spillere som Liverpool kjøpte tidlig. De rakk kanskje å score med en liverbird på brystet før de var 20 år, men avkastningen totalt var ganske så forskjellig. Rush og Hughes ble store legender, mens Redknapp var en god spiller som kunne blitt enda bedre hvis det ikke var for skader. Ronnie Whelan er en annen legende som scoret som tenåring i sin debut fra midtbanen, men det var en spiller som først ble hentet inn til klubbens junioravdeling fra Irland.

Evans var et rekordkjøp som sviktet, de franske yndlingene Sinama-Pongolle og Le Tallec greide ikke å følge opp ryktet som best i verden i sin årgang og Shelvey ble også snart veiet og funnet for lett.

Curtis Jones lover mye

I det hele tatt er listen over de som mislykkes lengst, ikke så overraskende.

Jerome Sinclair er fortsatt Liverpools yngste spiller noensinne, men det var først drøyt tre år senere at angriperen scoret mot Exeter i FA-Cupen. I det hele tatt gikk karrieren fort nedoverbakke etter den sensasjonelle debuten.

Jordon Ibe og også forsvareren Andre Wisdom yppet seg med scoring som tenåring i offisiell kamp, men kom ikke igjennom det røde nåløyet kalt etablering på førstelaget til Liverpool, og deres karrierer siden har vist at det nok var en riktig vurdering.

Går en tilbake i tid, men innen for Tippekampens tidsalder, må en si at Alan Waddle stod for den mest spektakulære scoringen av en ukjent tenåring. Innkjøpt for en beskjeden sum fra Halifax fikk søskenbarnet til den senere mer kjent Chris Waddle en tidlig sjanse da John Toshack var ute før derbyet mot Everton på Goodison i 1973/74 sesongen. Midt i 2. omgang ble lange Alan Waddle matchvinner med en elegant flikk forbi keeper. Hans første, og eneste, mål for Liverpool.

Jordan Williams, Nathan Eccleston, Darren Potter og Layton Maxwell er fire av mange som hadde minst et stort øyeblikk som tenåring i Liverpool FC, men som siden har blitt en «journeyman» i ligasystemet og med spill i mange profesjonelle klubber på ulike nivåer. Da må det legges til at Williams, Eccleston og Potter ikke står bokført med en offisiell scoring, men i en straffespark-konkurranse i en offisiell kamp.

Sheyi Ojo, Rhian Brewster og Curtis Jones er på listen, og er unge spillere som fortsatt er registrert for Liverpool. Ojo var sist på utlån til Rangers, Brewster i Swansea, mens Curtis Jones etter å ha scoret det avgjørende straffesparket mot Arsenal i ligacupen også avgjorde i seieren mot Everton i FA-Cupen denne sesongen med et vakkert seiersmål.

Ojo får nok ingen videre karriere i helrødt, Brewster begynner å være på lånt tid men kan fortsatt få en skikkelig sjanse, mens Curtis Jones virker å ha best sjanse til å bli den neste tenåringen som scorte for Liverpool og som endte opp som en legende.

YNGSTE MÅLSCORERE

Woodburn, Ben                Age 17:045         Date: 29.11.2016             LIVERPOOL - Leeds United           League Cup

Owen, Michael                 Age 17:143         Date: 06.05.1997             Wimbledon - LIVERPOOL               League  Scored: 1             (74:00)

Rossiter, Jordan               Age 17:183         Date: 23.09.2014             LIVERPOOL - Middlesbrough               League Cup        Scored: 1             (10:00)

Hoever, Ki-Jana                Age 17:250         Date: 25.09.2019             Milton Keynes Dons - LIVERPOOL               League Cup

Sterling, Raheem             Age 17:316         Date: 20.10.2012             LIVERPOOL - Reading     League

Melia, Jimmy                     Age 18:046         Date: 17.12.1955             LIVERPOOL - Nottingham Forest               League  Scored: 1             (48:00)

A`Court, Alan                    Age 18:165         Date: 14.03.1953             LIVERPOOL - Sunderland               League

Redknapp, Jamie              Age 18:165         Date: 07.12.1991             Southampton - LIVERPOOL               League

Fowler, Robbie                 Age 18:166         Date: 22.09.1993             Fulham - LIVERPOOL       League Cup               Scored: 1             (83:00)

McLaughlin, John             Age 18:178         Date: 22.08.1970             LIVERPOOL - Huddersfield Town               League

Taylor, Phil                        Age 18:191         Date: 28.03.1936             Derby County - LIVERPOOL               League  Scored: 1             (89:00)

Shelvey, Jonjo                   Age 18:207*       Date: 22.09.2010             LIVERPOOL - Northampton Town               League Cup        Scored: 1             (204:00)

Ojo, Sheyi                          Age 18:215         Date: 20.01.2016             LIVERPOOL - Exeter City               FA Cup

Jackson, Brian                   Age 18:223         Date: 10.11.1951             LIVERPOOL - Bolton Wanderers               League  Scored: 1             (61:00)

Jones, Curtis                     Age 18:273*       Date: 30.10.2019             LIVERPOOL - Arsenal       League Cup

Done, Cyril                         Age 18:316         Date: 02.09.1939             LIVERPOOL - Chelsea      League               Scored: 1             (32:00)

Williams, Jordan              Age 18:321*       Date: 23.09.2014             LIVERPOOL - Middlesbrough               League Cup        Scored: 1             (00:00)

Fairclough, David             Age 18:303         Date: 04.11.1975             LIVERPOOL - Real Sociedad         UEFA Cup

Alexander Arnold, TrentAge 18:312          Date: 15.08.2017             Hoffenheim - LIVERPOOL               European Cup

Wallace, Gordon              Age 18:329         Date: 08.05.1963             LIVERPOOL - Birmingham City               League

Carragher, Jamie             Age 18:355         Date: 18.01.1997             LIVERPOOL - Aston Villa League

Evans, Alun                        Age 18:356         Date: 21.09.1968             LIVERPOOL - Leicester City               League  Scored: 1             (10:00)

Shafto, John                      Age 18:363         Date: 06.11.1937             LIVERPOOL - Brentford  League

Sinama Pongolle, Flo      Age 19:005         Date: 25.10.2003             LIVERPOOL - Leeds United               League

Le Tallec, Anthony           Age 19:012         Date: 15.10.2003             LIVERPOOL - Olimpija Ljubljana   UEFA Cup

Lee, Sammy                       Age 19:060         Date: 08.04.1978             LIVERPOOL - Leicester City               League  Scored: 1             (56:00)

Sinclair, Jerome                Age 19:110         Date: 08.01.2016             Exeter City - LIVERPOOL               FA Cup

Sealey, John                      Age 19:120         Date: 26.04.1965             Wolverhampton - LIVERPOOL               League  Scored: 1             (35:00)

Wisdom, Andre                 Age 19:134         Date: 20.09.2012             Young Boys Bern - LIVERPOOL    UEFA Cup        Scored: 1             (40:00)

Morrissey, John                Age 19:140         Date: 05.09.1959             Sheffield United - LIVERPOOL               League

Eastham, Harry                Age 19:144         Date: 21.11.1936             Manchester United - LIVERPOOL               League

Smith, Tommy                  Age 19:146         Date: 29.08.1964             Blackburn Rovers - LIVERPOOL               League

Waddle, Alan                    Age 19:182         Date: 08.12.1973             Everton - LIVERPOOL      League

Gerrard, Steven                Age 19:189         Date: 05.12.1999             LIVERPOOL - Sheffield Wednesday               League

Whelan, Ronnie Age 19:190         Date: 03.04.1981             LIVERPOOL - Stoke City  League  Scored: 1               (27:00)

McManaman, Steve        Age 19:191         Date: 21.08.1991             Manchester City - LIVERPOOL               League

Wilkie, Tom                       Age 19:208         Date: 09.11.1895             LIVERPOOL - Leicester Fosse               League

Callaghan, Ian                  Age 19:208         Date: 04.11.1961             Preston North End - LIVERPOOL               League

Brewster, Rhian Age 19:212*       Date: 30.10.2019             LIVERPOOL - Arsenal       League Cup

Thompson, Phil                 Age 19:226         Date: 04.09.1973             LIVERPOOL - Derby County               League

Ngog, David                      Age 19:252         Date: 09.12.2008             PSV Eindhoven - LIVERPOOL               European Cup

McBride, Jim                     Age 19:253         Date: 09.09.1893             LIVERPOOL - Lincoln City               League

Eccleston, Nathan           Age 19:266*       Date: 22.09.2010             LIVERPOOL - Northampton Town               League Cup

Jones, Ron                         Age 19:281         Date: 26.03.1938             LIVERPOOL - Manchester City               League  Scored: 1             (48:00)

Graham, Bobby                Age 19:296         Date: 14.09.1964             LIVERPOOL - KR Reykjavik               European Cup    Scored: 1             (65:00)

Savage, Ted                       Age 19:300         Date: 26.09.1931             LIVERPOOL - Grimsby Town               League  Scored: 2             (66:00)  (82:00)

Balmer, Jack                     Age 19:304         Date: 07.12.1935             LIVERPOOL - Preston North End               League

Ibe, Jordon                        Age 19:332         Date: 05.11.2015             Rubin Kazan - LIVERPOOL             UEFA Cup

Banks, Alan                        Age 19:333         Date: 03.09.1958             LIVERPOOL - Brighton & Hove Albion               League  Scored: 1             (30:00)

Lewis, Kevin                      Age 19:335         Date: 20.08.1960             LIVERPOOL - Leeds United               League  Scored: 1             (28:00)

Rush, Ian                            Age 19:345         Date: 30.09.1981             LIVERPOOL - Oulo Palloseura                European Cup

Potter, Darren                  Age 19:345         Date: 01.12.2004             Tottenham Hotspur - LIVERPOOL               League Cup

Maxwell, Layton              Age 19:353         Date: 21.09.1999             LIVERPOOL - Hull City     League Cup               Scored: 1             (46:00)

Hughes, Emlyn                 Age 19:363         Date: 26.08.1967             LIVERPOOL - Newcastle United  League

* = Scoret i straffespark-konkurranse

Statistikk: Jonny Stokkeland, Official Liverpool Archives