Arsenal-manageren om den største utfordringen: – Det vanskeligste vil være å opplære spillerne

Mikel Arteta mener den beste løsningen per nå er å trene på eget treningsanlegg.

6. mai 2020 kl 12.32 Kenneth Baraas

Premier League var på vei inn i en «vanlig» ligarunde i midten av mars, men alarmklokkene begynte å ringe på ligaledelsens kontor da nyheten om Arsenals manager kom. 

Mikel Arteta hadde testet positivt for koronaviruset, og spillere, trenere og flere ansatte i London-klubben måtte settes i karantene. 

Det var ett av flere tilfeller som førte til at ligaen til slutt ble utsatt. Fotballen ruller fremdeles ikke, og den kommende uka vil det holdes flere viktige møter som kan være med på å prege hvordan «Project Restart» vil se ut. 

Strenge retningslinjer

«The Gunners»-manageren tror en av de største utfordringene vil være å opplære spillerne til hvordan de skal overholde de strenge retningslinjene. 

Det ble for eksempel skapt stort rabalder tidligere i uka i Tyskland etter at Hertha Berlin-spiller Salomon Kalou la ut en video på sosiale medier der han ikke overholdt reglene om sosial distansering, ved å blant annet håndhilse på spillere og trenere. 

– Det er mange spørsmålstegn. Jeg tror det vanskeligste vil være å opplære spillerne og alle involverte på treningsanlegget, også på kampdag, det at dette er annerledes, sier Arteta til Sky Sports

– Vi vil være veldig strenge med retningslinjene. Sunn fornuft vil styre når vi kan gå til neste trinn, og neste trinn, og så videre. 

– Vi kan ikke forhaste det. Vi har alle som mål å spille, vi trenger å spille, vi er villige til å spille - og det er viktig for samfunnet og økonomien. 

– Det ansvaret er på oss. Vi må bare være klare når de sier: «Gå videre, åpne neste dør», slik at vi kan vri om nøkkelen og fortsette.

Optimale forhold

Arsenal er en av få klubber som har åpnet opp treningsanleggene for individuell trening, og det mener den spanske manageren er en god løsning. 

– Spillerne må ankomme fem minutter før økten i sin egen bil, med egne klær, med eget vann, med egen proteinbar, forteller Pep Guardiolas tidligere assistenttrener. 

– Det er kun én spiller per bane, ingenting annet. De berører hverandre ikke, de ser ikke engang på hverandre. Ingen fysiske trenere. De følger egne treningsprogram. 

– De holder på i en time. Denne løsningen er tryggere enn å dra i parken - de er mer beskyttet mot ulike ting som kan skje, og vi kan tilkalle øyeblikkelig medisinsk hjelp om noe skulle oppstå. 

– Det er vårt eget gress, så ingen overtråkk, ingen muskelskader. Det er bedre slik, avslutter 38-åringen.

Melwood er foreløpig ikke åpnet for Liverpool-spillerne, og det gjennomføres fremdeles hjemmetrening. På søndag skal regjeringen gi nye oppdateringer rundt retningslinjene, mens Premier League-klubbene skal møtes på mandag - trolig vil Anfield-klubben gjøre en vurdering rundt treningssituasjonen etter det. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]