Arteta har virkelig fått sving på et Arsenal-mannskap som har vunnet sine to siste kamper mot Liverpool

Seks poeng og 5-1 i målforskjell etter de to første kampene fører til at Liverpool møter et Arsenal-mannskap stinne av selvtillit.

Arsenal har hatt et par svært gode måneder. Den 1. august slo de Chelsea 2-1 i FA-cupfinalen, og i slutten av samme måned slo de Liverpool på straffespark-konkurranse i Community Shield. Mikel Artetas menn tok med seg selvtilliten fra to trofeer på under en måned inn i den nye Premier League-sesongen, som de har åpnet med to seiere av to mulige.  Først banket de Fulham 3-0 på Craven Cottage i ligaåpningen, før de slo West Ham 2-1 hjemme på Emirates.

Som om dette ikke var nok danket Artetas menn også ut Leicester i ligacupen, da de vant 2-0 på King Power Stadium. Dermed vil de møte Liverpool på Anfield to ganger kommende uke. Først i Premier League mandag kveld, og siden i ligacupens fjerde runde torsdag kveld.

Den gode sesongstarten kommer attpåtil etter en svært kort sommerferie og ditto preseason. The Gunners spilte bare en treningskamp før alvoret startet med 1-1 mot Liverpool i Community Shield. I den treningskampen vant de 4-1 over MK Dons.

– Vi har hatt to treningsøkter, så du skjønner at denne kampen kommer midt i vår mini-preseason, uttalte Arsenal-manager Arteta før Community Shield-kampen mot Liverpool som de vant på straffespark-konkurranse.

– På den annen side har det ikke gått så lang tid siden forrige sesong, så vi har ikke tapt så mye form, la han til. 

Det siste synes altså resultatene så langt denne sesongen å reflektere.

Arsenal var ett av to lag som slo Liverpool i løpet av de ni siste kampene forrige sesong, og regner vi med straffeseieren på Wembley har de slått Liverpool i de to siste oppgjørene mot Jürgen Klopps menn. 

Mot Liverpool på Wembley var det Aubameyang som sendte Arsenal i en tidlig føring, før Minamino utlignet snaue tjue minutter før slutt. Da stilte Arsenal slik: Martinez, Bellerin (Cedric Soares 58), David Luiz, Holding, Tierney (Kolasinac 82), Maitland-Niles, Elneny, Xhaka, Saka (Willock 82), Nketiah (Nelson 82), Aubameyang.

– Arsenal har mange kvaliteter og er et skikkelig godt lag på papiret. De leverer varene ute på banen. Du kan se hvor samspilte de er. De er veldig godt organiserte i den defensive delen av spillet, og de har fantastiske spisser med mange gode kvaliteter. De kan avgjøre ting til deres fordel, uttalte Liverpool-keeper Alisson Becker i et intervju med Sky Sports nylig.

– Jeg kan si mye positivt om Arsenal, men jeg tror likevel vi har en sjanse mandag kveld

At Liverpools siste resultater mot Arsenal ikke har vært så positive ser imidlertid ikke ut til å bekymre Jürgen Klopp foran de to kampene i neste uke. 

– Vi har spilt mot dem to ganger nå, og Community Shield-kampen var en åpen kamp hvor vi var uheldige. I ligakampen i sommer hjalp vi dem litt, da vi forærte dem to mål på et sølvfat. Vi ga bort presanger, slo Klopp fast på sin pressekonferanse fredag.

– Det var en av de få kampene forrige sesong hvor vi mistet konsentrasjonen i noen øyeblikk. Det var sent i sesongen, og Arsenal ventet bare på slike ting. I den kampen spilte vi veldig bra, om vi ser bort fra 2-3 øyeblikk. Vi kunne ha vunnet den kampen, men gjorde ikke det, og må akseptere det.

– Jeg kan si mye positivt om Arsenal, men jeg tror vi likevel har en god sjanse mandag kveld.

Har vunnet 11 av 17 kamper siden midten av juni

I 2-1 seieren over West Ham i forrige ligarunde stilte Arsenal med følgende lag: Leno, Bellerin, Gabriel, Holding, Kolasinac, Xhaka, Ceballos, Saka (David Luiz 89), Willian (Pepe 64), Aubameyang, Lacazette (Nketiah). Det var innbytter Nketiah som ble matchvinner bare noen minutter før slutt, etter at Lacazette hadde gitt The Gunners ledelsen i første omgang.

I 3-0 seieren over Fulham i ligåpningen gjorde Lacazette også det første målet. De to andre ble satt inn av Gabriel og Aubameyang. Laget i denne kampen var: Leno, Holding, Gabriel, Tierney, Bellerin, Elneny, Xhaka (Ceballos 78), Maitland-Niles, Willian (Pepe 75), Lacazette (Nketiah 87), Aubameyang.

Arteta har hatt en heldig hånd med The Gunners i løpet av sine første ni måneder som manager for London-klubben. I tillegg til å løfte FA-cupen og Community Shield, har laget hans vunnet 11 av 17 kamper etter at ligaspillet startet opp igjen etter koronapausen.

– Mikel Arteta har på ganske kort tid vist seg som en eksepsjonelt god fotballmanager, gjennom lagene han stiller opp. Strukturen deres er helt eksepsjonell, slår Liverpool-manager Klopp fast.

– Du ser at balansen mellom det defensive og det offensive spillet er veldig god. Han har gjort en imponerende jobb, og har forandret hele stemningen i klubben.

– Jeg vet ikke helt hvordan stemningen var før han kom til klubben, men jeg tror ikke mange mennesker trodde at han ville vinne en turnering med Arsenal før sesongen var omme, men det gjorde han ved å vinne FA-cupen.

God defensiv struktur og raske kontringer

Arsenal stilte med et sterkt mannskap også i 2-0 seieren over Leciester i ligacupen, hvor et selvmål av Fuchs og en Nketiah-scoring på overtid ble avgjørende. Mannskapet som spilte kampen var: Leno, Maitland-Niles, Holding, David Luiz, Kolasinac, Elneny, Willock (Ceballos 77), Saka (Bellerin 87), Pepe, Nketiah, Nelson (Willian 71).

– Arsenal er en tøff motstander, det er helt sikkert, takket være deres defensive struktur. De forsvarer seg svært godt. Alle spillerne er involvert i jobben med å forsvare seg. 

– De kommer trolig til å legge seg i en 5-4-1-formasjon når de forsvarer seg, og når du har kvalitetsspillere på laget blir det en ganske vanskelig situasjon for det andre laget. Så angriper de med hurtige kontringer, og skaper trøbbel for motstanderen, slår Klopp fast.

Liverpool - Arsenal spilles på Anfield mandag klokken 21.00, og blir vist direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.