Før kamp i motstanderleiren:Allardyce slaktes: – En derby-seier kan vinne tilbake litt av tilliten

Sam Allardyce gjorde det han kom for: Å berge plassen. Nå er det på tide å skifte beite, mener Evertons supporterleder.

6. apr 2018 kl 22.11 Arve Corneliussen

– Det er tragisk. Han var aldri fremtidens mann, og skulle bare redde plassen. Nå må han komme seg videre, også må vi komme oss videre. Jeg er helt sikker på at han ryker til sommeren, sier Helge Grunnevåg, Evertons supporterleder.

Da Sam Allardyce tok over Everton i slutten av november, hadde naboene akkurat fått seg en luke på fem poeng til nedrykksstreken. Den avstanden har de økt sakte, men sikkert, og har nå et pusterom på tolv poeng.

Etter alt å dømme ender sesongen med en plass midt på tabellen for Everton – langt under pari for et lag de mest optimistiske hadde håpet kunne ta opp kampen med topp-seks-lagene denne sesongen.

Selv om Allardyce har løftet laget ut av den verste sumpen, er Grunnevåg klar på at han ikke er kommet for å bli på Goodison Park.

– Du ser det på ham. Han virker drit lei allerede. Han er god på å berge lag, men ikke på å ta dem videre. Det er ikke noe taktisk preg eller noen plan, og han er totalt feil mann for Everton i tiden fremover, sukker supporterlederen.

– Han virker småarrogant, og bryr seg ikke om supporterne. Han er feil mann i feil klubb, tilføyer han.

Kan betale tilbake med derbyseier

I Merseyside-derbyene har den omstridte manageren nokså gode resultater å vise til. Han fikk med seg ett poeng fra ligaoppgjøret da han parkerte bussen på Anfield, og tapte FA-cupkampen etter en sen scoring av Virgil van Dijk.

For et Everton-lag som sannsynligvis har for langt opp til Europa League-plassen, er dette på mange måter sesongens finale.

– Dette er ikke vinn eller forsvinn, men det er en kamp som gjør at Allardyce kan vinne tilbake litt av tilliten hos fansen. Vi håper at vi skal gå ut i hundre. Everton er OK på Goodison – kampen mot City var feilslått, der vi ble helt løpt i senk. Jeg håper vi skal gå litt i strupen på dem, sier Grunnevåg.

Skulle Allardyce få seg en derbyseier, er det en seier som hører sjeldenhetene til i den blå delen av Liverpool.

Forrige seier kom i oktober 2010, under David Moyes' ledelse. Siden har de prøvd 16 ganger uten å lykkes.

– En derbyseier er alltid stort. I år ville det berget stumpene av en sesong ingen hadde sett for seg. Blir det seier, vil sesongen huskes for nettopp det og ingenting annet, konstaterer supporterlederen.

SVAK SESONG:
SVAK SESONG:  Til tross for å ha en svak sesong, har Morgan Schneiderlin fått spille 24 ligakamper. Mot Manchester City forrige helg fikk franskmannen sin første start på nesten to måneder, men står i fare for å miste plassen til Idrissa Gueye.

Kritiseres for laguttakene

Blant annet får Allardyce knallhard medfart for laguttakene. I det som etter sommerens kjøpefest etter hvert ble en ganske bred Everton-stall, mener Grunnevåg at manageren stadig vekk har tatt ut feil lag.

Spesielt setter han spørsmålstegn bak bruken av Morgan Schneiderlin.

– Schneiderlin var helt rå da han kom fra Manchester United, men denne sesongen har han uten sidestykke vært vår dårligste spiller. Men så får han tillit gang etter gang, sukker supporterlederen.

En annen spiller han gjerne skulle sett at manageren ser bort fra når han velger lørdagens lag, er Ashley Williams.

– Svakheten vår i forhold til Liverpool er farten. Vi har ikke det raskeste laget i ligaen, for å si det sånn. Så spørs det hvem han stiller med i forsvaret – jeg frykter han velger Williams, for da er det bare til å finne frem kulerammen, mener han, og sikter til 33-åringens tempotrøbbel.

MÅLSNIK:
MÅLSNIK:  Cenk Tosun har fått rykte på seg for å være en notorisk målscorer. I sin siste, fulle sesong for Besiktas scoret han 20 mål på 33 kamper. Denne sesongen hadde han åtte mål på 16 kamper, før Everton hentet ham til Merseyside.

Tosun er formspilleren

Som lagets formspiller, trekker supporterlederen frem Cenk Tosun. Tyrkeren ble hentet fra Besiktas, og står med godkjente fire mål på åtte Premier League-kamper.

Samtlige mål har han scoret i løpet av sine fire siste kamper.

– Tosun har vært et friskt pust, men da ser jeg vekk fra kampen mot City. Han har veldig god fotballforståelse, og han leser spillet godt. Han er en kriger. Han var ikke helt klart da han kom, men har brukt mye tid med Duncan Ferguson på treningsfeltet, som han selv har gitt æren for at det har løsnet, forteller Grunnevåg, og lanserer Theo Walcott, Yannick Bolasie og Seamus Coleman som de andre formspillerne hos naboene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]