Før kamp i motstanderleiren:– Han har nesten vært skandaløst defensiv i toppkampene

Chelseas statistikk mot topp-seks-lagene denne sesongen er alt annet enn imponerende.

5. mai 2018 kl 09.43 Arve Corneliussen

– Conte har hatt en altfor defensiv og passiv tilnærming til toppkampene. Han har nesten vært skandaløst defensiv i noen av kampene, sukker Øystein Vinje, styreleder i Chelseas supporterklubb.

De blå fra London gjorde det bra mot rivalene første halvdel av sesongen. De tapte for Manchester City, men slo Spurs og Manchester United og spilte uavgjort mot Arsenal og Liverpool.

Etter nyttår er statistikken en helt annen. De spilte uavgjort mot Arsenal igjen, men har tapt for begge Manchester-klubbene og Spurs. Særlig i bortetapet for City var det et blekt Chelsea-lag som stilte opp.

Vinje mener den ultradefensive tilnærmingen skyldes Contes tillit til spillerne.

– City-kampen er kroneksempelet på at han ikke har tro på at spillerne er gode nok. De var som skremte høner som løp hjem i forsvar, også ble de bare der, konstaterer supporterlederen.

Defensiv taktikk mot Liverpool

På søndag må Conte beseire Jürgen Klopp for å ha et håp i topp-fire-kampen. Likevel forventer Vinje en defensiv slagplan fra italieneren.

– Jeg tror ikke den blir like defensiv som mot City, men jeg tror de kommer til å ligge lavt og tett. Han kommer garantert til å kjøre 3-5-2, som han pleier å gjøre mot topplagene – rett og slett for å overbefolke midtbanen og at de tre galningene Liverpool har på topp ikke skal få så mye ball, forklarer han, og tilføyer:

– Det blir nok Hazard på topp med enten Giroud eller Morata. Hvem av dem (Giroud eller Morata, journ. anm) er hipp som happ.

Å være på kanten av stupet i topp-fire-kampen er langt unna det som ble forventet av Chelsea etter de tok Premier League-tittelen i fjor.

Vinje peker særlig på ett felt der London-laget har feilet: Overgangsmarkedet.

Bakayoko er det svake leddet

Klubben mistet Diego Costa, Nemanja Matic og John Terry, der sistnevnte blir beskrevet som en viktig spiller å ha i kulissene til tross for lite spilletid. Inn kom Álvaro Morata, Antonio Rüdiger og Tiemoué Bakayoko.

Samtlige er aktuelle for en startplass på søndag. Bakayoko henges ut som en direkte svakhet skulle han få Contes tillit.

SUPERINNBYTTER:
SUPERINNBYTTER:  Til sammen for Arsenal og Chelsea har Olivier Giroud spilt 26 Premier League-kamper denne sesongen, men bare startet fem av dem. Som et resultat av Álvaro Moratas dalende formkurve har den franske kraftspissen startet Chelseas tre siste kamper, og er høyaktuell for en startplass igjen på søndag.

– Noen mener han kanskje er det dårligste kjøpet og den dårligste spilleren Chelsea noensinne har hatt, sier Vinje, og fortsetter:

– Hvis vi stiller i 3-5-2-varianten, er jeg redd Bakayoko starter sammen med Fábregas og Kanté. Hvis du bruker spillet på den siden han er, får vi trøbbel. Han er helt ærlig noe av det dårligste jeg har sett av en midtbanespiller. Han er stor og sterk, men bruker ikke kroppen riktig. Han er heller ikke kreativ, og jobber dårlig hjemover. Spiller han, er han det soleklart svakeste leddet vårt.

Supporterlederen er krystallklar på at jobben som ble gjort på overgangsmarkedet er en stor del av årsaken til Chelseas fall.

– Rüdiger er en stor og sterk kar, og har ikke gjort seg bort. Men Morata, som har et godt navn og har spilt for gode klubber, har vist seg å være altfor puslete i Premier League. Når signeringer du har gjort enten har vært skadet eller ikke slått til, har du 95 prosent av grunnen der. Litt av grunnen er at vi også har hatt Europa-spill i år, men problemet er helt klart spillerstallen, konstaterer han.

Få formspillere

Siden tapet for Tottenham 1. april, har Contes menn fått seg en oppsving. De spilte uavgjort mot West Ham, og går nå inn til kampen med fire seire på rad.

Likevel synes supporterlederen det er vanskelig å trekke frem formspillere i laget.

– Kanté har vært jevn og stabil hele sesongen, og gjør knapt en dårlig kamp. Men han er heller ingen matchvinner – vi er avhengige av at en av dem der fremme har dagen, forklarer han, og legger til:

– Willian var fryktelig god i februar og mars, men har dabbet litt av. I samme periode var Hazard veldig dårlig. Nå har han kommet mer og mer i det siste, og var fryktelig god mot Swansea sist. Egentlig har vi ikke én spiller nå som Liverpool bør være veldig redde for. Vi kan håpe Hazard har dagen, men han har ikke den formen Salah har for tiden.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]