– Angrer på at jeg ikke tok ett år til i Liverpool

En åpen Steven Gerrard om karrieren, avslutningen og avgjørelsen om å bli manager.

24. jun 2018 kl 16.50 Marius Rabben

Liverpool-legenden offentliggjorde i januar 2015 at han skulle forlate klubben ved sesongslutt, og la skoene på hylla etter halvannet år med MLS-fotball i LA Galaxy.

Tidligere har ikke Gerrard lagt skjul på at valget om forlate de røde kom etter at daværende manager Brendan Rodgers fortalte at spilletiden hans ville bli redusert. Blant annet preget det ham å sitte på benken da Liverpool møtte Real Madrid borte i Champions League samme sesong.

I et intervju med skotske Daily Record sier 38-åringen imidlertid at han gjerne skulle tatt en sesong til.

– Jeg burde muligens spilt ett år til. Jeg angrer på at jeg ikke tok det ekstra året bare fordi jeg savner så mye å spille.

– Emosjonelt vanskelig

Gerrard forteller at han har snakket med mange spillere som har lagt opp eller med karrierer som går mot slutten, og sier mange gledet seg til «komme seg over målstreken». Selv følte scouseren det helt motsatt.

– De kunne ikke vente med å bli ferdig. Det kunne dreie seg om kroppen eller det mentale eller at de bare ser frem til pensjonistdelen av det.

– Jeg visste at jeg mot slutten ville synes det var vanskelig å gi slipp på dette. Så det er bare sånn jeg er, sier han.

– Jeg er fortsatt her, så det har ikke truffet meg så hardt! Men emosjonelt var det vanskelig når du elsker jobben din, og du arbeider så hardt for å få drømmejobben, å spille for barndomsklubben din, men samtidig vet at det går mot slutten.

– Dersom du føler at nok er nok, er det kanskje ikke like vanskelig. Men jeg følte definitivt at mine Liverpool-dager trolig gikk mot slutten ett år for tidlig.

– Visste jeg ville slite med å takle det

Grunnen til at han reiste fra Merseyside, var for å prøve å gjøre avslutningen på spillerkarrieren enklere.

– Jeg dro til LA Galaxy i Amerika for å komme ut av Liverpool, bare for å puste ut. Fordi jeg viste at Liverpool-dagene mine snart var over, og jeg visste at jeg ville slite med å takle det.

I USA ble kona gravid igjen og derfor «ga det bare mening» å reise tilbake til hjembyen etter halvannet år.

– Tiden min i Amerika var en perfekt periode; atten måneder var greit. Det var nok. Å dra ut og ta en drink, få en god oppsummering av karrieren min, hvordan den forløpte. Jeg kan se tilbake på alt og være stolt av de gode tidene, i tillegg til å reflektere over de brutale tidene. Jeg ladet opp og ble klar for dette her nå, sier han, og sikter til trenerkarrieren.

Gerrard påpeker at tiden i USA, for hans del, på ingen måte handlet om å bare nyte godene av suksessen sin.

– Da jeg spilte, hadde jeg fortsatt ting å fokusere på. Jeg holdt på med trenerlisensene og forsøkte å få dem unnagjort. Jeg forsøkte å utnytte tiden best mulig. Det handlet ikke om å nyte livsstilen eller noe sånt, selv om Los Angeles er en fantastisk by.

Jeg var i Liverpool fra jeg var 8 år og på fulltid fra jeg var 16 og ferdig med skolen. Fra 16 til 36 var det alt jeg kunne: fotball på heltid, være sammen med toppspillere og toppmanagere.

– Men fotballen har vært en så stor del av livet mitt. Jeg var i Liverpool fra jeg var 8 år og på fulltid fra jeg var 16 og ferdig med skolen. Fra 16 til 36 var det alt jeg kunne: fotball på heltid, være sammen med toppspillere og toppmanagere. Det var der utdanningen begynte. Mot slutten av karrieren min visste jeg at jeg ikke ville være i stand til å forlate fotballen og gjøre noe annet. Fotball er alt jeg kan.

Derfor var det ikke et spesifikt øyeblikk som gjorde at Gerrard valgte å gå i retningen mot å bli manager, sier han. Og nå som han er blitt manager for Rangers etter halvannet år med treneroppgaver på Liverpool-akademiet, handler det om å ta steg for å bli bedre.

– Måtte vokse inn i kapteinsrollen

Gerrard ble kjent med stort lederansvar allerede som 23-åring, da han ble utnevnt til Liverpool-kaptein. Selv innrømmer han at det nok var «litt for tidlig», men han har alltid trivdes spesielt i rollen hvor han prater mann-til-mann med spillerne.

– Jeg liker virkelig den siden av det. Det kom ikke naturlig for meg som 23-åring. Jeg ble kaptein litt for tidlig. Jeg tok over etter Sami Hyypiä, det var noen eldre spillere i stallen, og jeg måtte vokse inn i rollen.

– Så jeg sitter ikke her og tenker at jeg er en toppmanager nå. Det er noe jeg skal forsøke å vokse meg inn i.

Det var først da han var rundt 32–33 år at Gerrard tenkte reelt på muligheten for å bli manager. Derfor tok han til seg det han kunne av aktiv – av etablerte managere – for å lære. Merseyside-profilen snakket mye blant andre Kenny Dalglish, som Gerrard kaller sin store barndomshelt.

– Jeg pratet mye med tidligere managere, spurte dem ut om rollene deres og forsøkte å ta til meg ting de gjorde – bruke de tingene jeg likte i mitt favør, sier han.

– Heldig som har fått Rangers-jobben

Den umiddelbare opplevelsen i den skotske klubben, som nå er godt i gang med sesongoppkjøringen, gjør at 38-åringen mener valget om å takke ja til tilbudet var riktig. Han har fått med seg flere personer fra støtteapparatet som Liverpools U18 forrige sesong til den skotske storbyen, i tillegg til Gary McAllister som sin assistent.

– Det er dette jeg har lengtet etter siden jeg dro av meg spillertrøya, forteller Stevie.

– Jeg er heldig som har fått rollen i Rangers, med så mye ansvar, så tidlig. Jeg begynte med trenerutdanningen tidlig i 30-åra, og jeg er nesten kvalifisert. Nå handler det bare om å få erfaring, vokse på det og bli bedre. Og det er også grunnen til at jeg valgte det støtteapparatet rundt meg, for jeg vet at de kommer til å være en god støtte.

I Rangers har Gerrard tatt over et mannskap som inkluderer tidligere Liverpool-spiller Jordan Rossiter, og så langt i sommer har han allerede hentet Ovie Ejaria på lån og Jon Flanagan på permanent basis. I tillegg skal han ifølge skotsk presse ha forhørt seg om muligheten til å låne Ben Woodburn.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]