FA kommer med trusler. Vil gjøre det vanskeligere å signere spillere fra utenfor EU

Premier League og FA krangler om hvilke overgangsregler som skal gjelde etter brexit.

25. okt 2020 kl 18.29 Jens Bessesen

Det er The Times som skriver at det engelske fotballforbundet (FA) advarer om at det fra januarvinduet vil bli tøffere å signere spillere fra utenfor Europa, med mindre Premier League-klubbene trekker tilbake krav om å få lov til å signere ungt og uprøvd talent fra verden over.

FA frykter klubbenes krav til være svært skadelig for ungt, engelsk talent. De har derfor truet med å gjøre det langt vanskeligere å hente ikke-europeere.

Nye krav

I løpet av oktober skal de komme med forslag til hvordan nye regler for overganger fra utlandet skal se ut fra januar, når Storbritannia forlater EU for godt, og FA og Premier League-klubbene skal være et stykke unna enighet.

Dagens regler forteller at spillere utenfor EU må ha spilt mellom 30 og 75 prosent av sitt lands landskamper over en viss periode, avhengig av FIFA-rankingen.

Et nytt system skal sette «poengkrav» som blant annet baserer seg på krav om en viss overgangssum, lønn, klubbkamper og junior- og seniorlandskamper.

Premier League-klubbene mener systemet er for strengt, og sier 120 spillere som i dag spiller i ligaen ikke ville vært kvalifisert med de nye reglene. The Times trekker fram Sadio Mané som eksempel. Han kunne ikke gått fra Salzburg til Southampton i 2014 om reglene hadde vært som FA nå foreslår. Dette fordi både østerriksk liga og Senegals landslag har lavere rating enn andre, og dermed stiller FA høyere krav til de nevnte kriteriene.

Kan ende med to forslag

Klubbene frykter å miste sine unge talenter til konkurrerende klubber i andre europeiske ligaer, men FA hevder reglene kun vil føre til at de engelske talentene ivaretas - og at signeringer av førstelagsspillere ikke blir påvirket i stor grad. 

– Vi kan ikke gå med på endringer som kan ødelegge for engelsk talent, skriver FA-sjef Greg Clarke i et brev til Premier League-klubbene.

The Times skriver videre at uenigheten kan ende opp med at Premier League sender inn sitt eget forslag til regler til myndighetene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]