Derfor sliter klubber med å selge spillere

Det har blitt vanskeligere å bli kvitt «stallfyllet».

30. sep 2020 kl 09.20 Jens Bessesen

En rekke Premier League-klubber har flere spillere de ønsker å kvitte seg med før overgangsvinduet stenger på mandag, men mange sliter med å finne aktuelle kjøpere. Spesielt klubber som Arsenal og Manchester United har førstelagsspillere på høye lønninger som ikke er i nærheten av å få spille kamper, men også Liverpool har spillere som er til salgs. 

Foreløpig er fremdeles spillere som Marko Grujic, Harry Wilson, Rhian Brewster og Xherdan Shaqiri i klubben, mens Loris Karius ble sendt ut på lån.  

Flere grunner

The Athletic har sett nærmere på hvorfor det har blitt vanskeligere å bli kvitt spillere i denne kategorien. Den mest åpenbare grunnen er trangere økonomi som følge av pandemien, og mindre vilje til å gamble på spillere når kampprogrammet er så tett. 

– Markedet sier at hvis du ikke har spilt kamper eller har hatt mislykkede lån, får du ikke en ny klubb, sier en agent til The Athletic. 

Spesielt spillere på høye lønninger er det vanskelig å få solgt. 

– Det er så vanskelig å bli kvitt spillere. Folk tenker automatisk at det må være noe galt med spilleren når selgende klubb ikke vil ha han, sier en sportsdirektør. 

Kan fryse ut spillerne

For selgende klubb blir det et dilemma hva man gjør med uønskede spillere som ikke blir solgt. Sam Rush er tidligere direktør i Derby og jobber nå som sjef for et agentbyrå. Han sier det verste som kan skje er at ingen melder sin interesse for spillerne før overgangsvinduet stenger.

– Å ha noen på lønningslista samtidig som de ikke spiller vil påvirke spillerens verdi kraftig - i tillegg til at de ikke bidrar til laget. Veldig få fotballspillere er fornøyd med å ta pengene uten å spille, sier Rush til The Athletic. 

Ofte blir løsningen til klubben å fryse ut spilleren fra førstelagsgruppa i et forsøk på å få spillerne ut av klubben. 

– Du kan se på det på to måter. Det kan være en brutal måte å skyve spilleren ut. Men det kan også være manageren som ikke vil ha dem i gruppa fordi en uinteressert spiller kan smitte over på andre folk. Det kan virke som skitten taktikk, men det er bare praktisk, sier Rush. 

Flere i United enn Liverpool

Det er tydelig at klubber som Arsenal og Manchester United har flere spillere på «uønsket-lista» enn for eksempel Liverpool og Manchester City. Dette kan ha noe med hvor lenge manageren har vært der. 

– Det kommer en tid hvor forholdet mellom spiller og klubb tar slutt, og ofte har det en sammenheng med et managerskifte, sier Rush. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]