– Å vinne tittelen er den enkle biten, det vanskeligste er å beholde den

Mye ligger til rette for at Klopp og Liverpool kan forsvare tittelen.

11. sep 2020 kl 14.31 Mari

Journalistene James Pearce og Raphael Honigstein i The Athletic har sett på mulighetene for at Liverpool kan beholde ligagullet.

– Vi skal angripe

Kvelden Liverpool endelig ble kronet ligamestere, skal en samtale mellom Jordan Henderson og James Milner allerede ha dreiet seg om den neste sesongen, og viktigheten av at alle spillerne viste samme vinnervilje.

– Når man oppnår noe så stort er det alltid en fare for at folk vil ta det litt med ro, men de vil ikke tillate noen å hvile på laurbærene. De vil forsikre at vi bygger videre på det. Alle vil det. Meldingen har vært klar helt fra den kvelden og gjennom hele pre-season – at mentaliteten som fikk oss hit må bli værende, forteller en Melwood-kilde til Pearce og Honigstein i The Athletic.

Men det har vist seg vanskelig å forsvare Premier League-titler. Manchester City gjorde det i 2018/19, og Manchester United gjorde det ti år før. Nå er det Liverpools tur til å prøve seg.

– Man må fokusere på det som er foran deg. Det handler om å forbedre seg, å bli bedre og man kan ikke ha noen grenser på det. Jeg føler at det er mer i vente, sier Jordan Henderson.

– Det er utrolig hvor gode vi har vært de siste to sesongene, men hvis vi holder oss på samme nivå, så er det ikke godt nok. Vi har blitt en målskive og de vil dytte oss vekk fra toppen, sier James Milner.

Klopp har fortalt både spillere og media at Liverpool ikke har noen planer om å forsvare tittelen, nei, de regjerende ligamestrene skal angripe den neste tittelen.

Ian Rush var en del av et tittelforsvarende Liverpool på 80-tallet som vant det som var å vinne, blant annet tre ligatitler på rad mellom 1982-84.

– Å vinne tittelen er den enkle biten, det vanskeligste er å beholde den. Over de to forrige sesongene har Manchester City vært laget å slå, nå er det Liverpool. De har hevet nivået. Alle vil slå Liverpool denne sesongen. Som spiller elsket jeg den følelsen, hvor hver kamp føltes enorm. Det betyr at man har gjort det bra, sier Rush til The Athletic.

– Mentaliteten må være at man starter på nytt igjen. Forrige sesong betyr ingenting nå.

SKÅL: Klopp feirer Dortmunds andre ligagull på to år med en liten pils.

SKÅL: Klopp feirer Dortmunds andre ligagull på to år med en liten pils.

– Løp som om det ikke er noen morgendag

Klopp har gjort det tidligere. Han vant Bundesliga med Borussia Dortmund i både 2011 og 2012. Da de vant i 2011 var de en underdog, og få hadde troen på at de skulle klare det igjen. Ikke bare skulle de kjempe om tittelen, de skulle også spille Champions League-fotball for første gang på åtte år. De slet med balansen, og i Europa ble de avkledd.

– Vi spilte på samme måte som i Bundesliga men nivåene kunne ikke sammenlignes. Hver eneste tabbe ble straffet, forteller Dortmunds daglige leder Hans-Joachim Watzke.

– Vi presset høy og det funket ikke. Hver kamp var lik. Vi skapte gode sjanser men vi tapte.

Borussia Dortmund endte på sisteplass i gruppa og det europeiske eventyret var over for den gang. Men etter en trøblete ligastart, snudde en dårlig periode med 1-0-seieren over Bayern München i midten av november. Etter en rekke på 28 kamper ubeseiret, vant de Bundesligaen igjen.

– Vi lærte å leve fullstendig i øyeblikket, å tenke kun på neste kamp, forteller Sven Bender om tiden under Klopp.

– Han sa alltid «løp som om det ikke er noen morgendag.»

Etter to på rad, sa det stopp. Bayern München gikk på storshopping, og lurte mange av Klopps spillere til Bavaria. Dortmunds storhetstid var over, og Klopp og spillerne som vant i 2011 og 2012 var borte bare fire år senere.

TILBAKE I TRENING: Kaptein Jordan Henderson har blitt friskemeldt over sommeren.

TILBAKE I TRENING: Kaptein Jordan Henderson har blitt friskemeldt over sommeren.

– Jeg har likt deler av pre-season-kampene

Liverpool er bedre rustet til å vinne igjen enn det Dortmund var i 2011, skal vi tro Pearce og Honigstein. De røde har kanskje ikke investert i store signeringer, som flere av rivalene, men de har til gjengjeld klart å holde hele laget samlet. Det er også flere ting som tyder på at Klopp kan være sjef for en tredje suksess-sesong for Liverpool. Klopps taktikk har utviklet seg i takt med Premier Leagues rytme. Heavy-metalen har roet seg, han har erstattet kaos med kontroll.

Oppladningen i Østerrike skal også ha vært vellykket, til tross for at planene ble forandret i siste sekund da Klopps foretrukne destinasjon – Evian i Frankrike – ble lagt til Storbritannias karanteneliste.

I ØSTERRIKE: Klopp og laget skal ha vært fornøyd med treningsleiren i Østerrike.

I ØSTERRIKE: Klopp og laget skal ha vært fornøyd med treningsleiren i Østerrike.

– Forholdene tatt i betraktning, ble det en ordentlig god samling i Østerrike, forteller en kilde til The Athletic.

– Det var ikke helt på samme nivå som Evian men ikke langt unna med tanke på fasiliteter, med et svømmebasseng og stort innendørs gym. Selvsagt, siden man er i en boble og blir testet to ganger i uken kunne man ikke reise rundt som vi vanligvis gjør på disse turene.

Oxlade-Chamberlain pådro seg en kneskade men både Henderson og Matip kom tilbake over pre-season.

– Treningene har vært strålende og jeg har likt deler av kampene, sier Klopp om sommeren som har bydd på 3-0 over Stuttgart, 2-2 mot RB Salzburg, tap på straffer mot Arsenal i Community Shield og 7-2 mot Blackpool forrige helg.

– Vi trener hardt så treningskampene ser ikke så veldig bra ut, men generelt var det en god pre-season.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]