Mulighetene for at Liverpool kjøper Timo Werner

Landskapet i overgangsmarkedet har endret seg, og Leipzig-målmaskinen er ikke en «no brainer» som tidligere.

20. mai 2020 kl 19.00 Kenneth Baraas

Jürgen Klopp har satt sammen en slagkraftig tropp som for øyeblikket leder Premier League med 25 poeng ned til Manchester City. Samtlige nøkkelspillere er også inne i langtidskontrakter, utenom Gini Wijnaldum. 

Dermed har det aldri vært det store håpet om en kjøpefest i sommerens overgangsvindu, men et par justeringer har vært forventet for å ta laget det neste steget videre. 

Dog har koronaviruset skapt en stor usikkerhet før det kommende overgangsvinduet. James Pearce, journalist i The Athletic, har sett på hvilke muligheter Liverpool har til å signere spillere som Timo Werner. 

For det er en rekruttering til angrepsrekka som har, eller hadde, høyeste prioritet. Dette for å avlaste fronttrioen Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané, i tillegg til å dekke opp for Afrikamesterskapet som skal spilles midt i sesongen - så sant det ikke utsettes.

Werner seilet opp som den perfekte løsningen. En etablert, forholdsvis ung (24 år) og målfarlig spiller, samtidig som spilleren selv virker å ønske sterkt å flytte til Liverpool. Utkjøpsklausulen på 60 millioner Euro, med frist i juni, er også en faktor som gjør Leipzig-spilleren til en «no brainer». 

Usikkerhet

Men dette var før koronaviruset inntraff Europa. Nå er landskapet i overgangsmarkedet endret, og det er en større usikkerhet om hvor Werner spiller neste sesong. 

Kilder i klubben insisterer på at Liverpool neppe vil gjøre store signeringer i sommer, grunnet den enorme økonomiske innvirkningen som krisen har påført fotballen. 

– Inntektene våre er borte, men utgiftene består, skrev administerende direktør Peter Moore i et åpent brev til supporterne, etter at klubben tok en helomvending rundt permitteringen av ansatte. 

Det siste regnskapet til klubben viste et overskudd før skatt på 42 millioner pund, samt inntekter på 533 millioner pund. Dog er disse tallene ett år gamle, og situasjonen har endret seg drastisk. Hvor mye koronaviruset har påvirket klubbens økonomi er uklart, men det eskalerer fra uke til uke. 

STØRRE ANSVAR? Takumi Minamino har til gode å vise sine beste sider i den røde trøya.

STØRRE ANSVAR? Takumi Minamino har til gode å vise sine beste sider i den røde trøya.

Store utgifter og tap

Inntektene på kampdag regnes til 84 millioner pund per sesong, og det er frykt for at det må spilles for tomme tribuner langt inn i 2021. Hver eneste kamp som spilles uten supportere vil etterlate et tap på tre millioner pund. 

TV- og medieinntektene på 261 millioner pund vil også bli kraftig rammet det neste året, og klubben må sannsynligvis betale tilbake en stor sum allerede denne sesongen til kringkasterne. 

De kommersielle inntektene var forventet å få et stort hopp som følge av et Premier League-gull, men i stedet gikk det i den totalt andre retningen. 

Nikes utstyrsavtale med Liverpool skulle opprinnelig startet neste måned, men den blir utsatt til sesongen er ferdigspilt. 

Det betyr at leveringen av varer, som skulle ut til over 6000 butikker, må utsettes. Samtidig er det forventet at koronapandemien vil påvirke salget når draktene først kommer til salgs. 

I tillegg er det andre globale sponsorer som krever betalinger, i mangelen på at Liverpool ikke er i stand til å oppfylle kravene i avtalene - som for eksempel eksponering. 

Pre-season vil også være en faktor som kan bli et økonomisk tap. Det var forventet at Liverpool ville turnere i Europa denne sommeren for å spille kamper mot attraktiv motstand, men dette er lagt på is. 

Samtidig er både utbyggingen av Anfield Road og arbeidet med treningsanlegget på Kirkby utsatt, som skaper mindre oversikt over det økonomiske budsjettet i fremtiden.

Spillere ut og inn

Liverpool hadde også forventet å finansiere et kjøpt av Werner med salg av stallfyll i troppen. Xherdan Shaqiri som kanskje den mest aktuelle, som har en prislapp på 27 millioner pund. Den prisen kan falle kraftig i dagens overgangsmarked. Det samme gjelder spillere som Harry Wilson, Marko Grujic og Loris Karius. 

Så hvordan blir da situasjonen med Werner? Athletic skrev i forrige uke at han enten ønsker å komme til Anfield-klubben eller bli et år til i Leipzig, for så å forsøke på nytt med en overgang til Klopps mannskap i 2021. 

Mye vil avhenge av hva som skjer med «Project Restart» og fullførelsen av sesongen, og hva Liverpool-ledelsen mener er forsvarlig i den nåværende situasjonen som råder i fotballen. 

Et håp skal være at Leipzig firer ytterligere på prislappen på 60 millioner Euro, en klausul som faller til 40 millioner neste år.

Det kan også være at klubben venter et år på Werner, slik som de gjorde med Naby Keita. Spesielt hvis det ser ut til at Afrikamesterskapet blir utsatt. Samtidig som Klopp har alternativer i Takumi Minamino og Divock Origi, samt Shaqiri hvis han blir i klubben. I tillegg til fremadstormende unggutter som venter på å få sjansen. 

Alt kommer an på hvordan den øknomiske situasjonen utvikler seg, og Klopp har vist flere ganger tidligere at han fint kan vente på de rette spillerne til et annet overgangsvindu, lyder konklusjonen i vurderingen til Pearce. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]