Premier League med åpent brev til supporterne:– Fotballen bør få slippe inn publikum på lik linje med kunstgallerier og konsertsaler

Det engelske fotballforbundet, Premier League og EFL ber regjeringen om å slippe publikum inn på tribunene igjen.

6. okt 2020 kl 18.31 Einar Kvande

Premier League, EFL, FA, Women's Super League og Women's Championship ønsker å få publikum tilbake på tribunene så fort som mulig, og har i den forbindelse skrevet et åpent brev til fansen.

I brevet forsikrer fotballorganisasjonene fansen om at de jobber hardt for å finne en trygg måte å få fansen tilbake på tribunene på så fort som mulig.

Folks helse settes selvfølgelig først, og i brevet skriver fotballorganisasjonene at de har samarbeidet med eksperter i flere måneder for å gjøre stadionanleggene like trygge som, om ikke tryggere enn, andre arenaer som nå har fått åpne for publikum.

Fotballorganisasjonene holder kontinuerlig kontakt med supporterorganisasjonen, for å holde supporterne oppdatert på det som skjer rundt denne problematikken.

– Vi vet det kan ha en positiv effekt på folks liv i disse vanskelige tidene at de får gå på kampene, skriver fotballorganisasjonene i brevet.

– Vi vet alle sammen at fotball ikke er det samme uten fans. Hver eneste spiller og manager savner den direkte kontakten med fansen, og innvirkningen dere har på kampene våre, heter det videre i brevet.

Det har vært arrangert elleve vellykkede testkamper, hvor fotballorganisasjonene mener de har bevist at de kan arrangere kamper med publikum på en trygg måte. Det påpekes også at publikum tilbake på tribunene vil ha en positiv effekt både på lokal og nasjonal økonomi.

– Vi vil fortsette å oppfordre regjeringen til å slippe fans inn på tribunene igjen. Det er positivt at store kunstgallerier og konsertsaler er blitt fortalt at de kan slippe inn publikum igjen på innendørsarrangementer. Og nå bør fotballen få lov til å gjøre det samme - på strengt kontrollerte utendørsarrangementer.

Har alliert seg med eksperter

Fotballorganisasjonene sier de vil samarbeide med vitenskapsfolk og medisinske eksperter med tanke på publikums sikkerhet og hygieniske tiltak. 

– Dette vil sørge for at stadionanleggene er COVID-trygge ved å innføre de beste hygienemetodene som gjør at fans og publikum for øvrig vil være trygge.

Tiltakene inkluderer screening av fans før de går inn på stadion, måling av kroppstemperatur, krav til bruk av ansiktsmasker, enveis-slusing av publikum og sette krav til oppførsel fra publikums side. I tillegg vil det bli ekstra renholdstiltak for å redusere risikoen for smitte ytterligere.

– Klubbene ønsker å være pro-aktive, og er villige til å vurdere tiltak både inne på stadion og utenfor stadion. Klubbene vil samarbeide med de lokale myndighetene for å finne løsninger som minsker presset på offentlig transport i forbindelse med kampene, og det vil også bli ekstra parkeringsfasiliteter tilgjengelig for publikum. 

– Vi ønsker å finne en vei fremover sammen med regjeringen. Klubbene og supporterne trenger en klar linje fra myndighetene, og vi ber regjeringen om behandle idretten rettferdig på lik linje med andre aktiviteter som nå får ønske publikum velkommen tilbake.

– Vi oppfordrer derfor myndighetene til å la oss, sammen, benytte innovative metoder som kan få fans trygt tilbake på fotballtribunene, og at vi gjenopptar testprogrammet. Dersom vi gjør det, vil det ikke bare være positivt for supporterne, men også samfunnet for øvrig og økonomien.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]