– Han spilte for små klubber og måtte kjempe for å bli anerkjent

Diogo Jotas tidligere lagkamerater mener mentaliteten hans har ledet han til toppen av fotballen.

19. nov 2020 kl 17.31 Jens Hapnes Rege JenshLFC

Diogo Jota har scoret hele syv mål på sine første 11 kamper i Liverpool-drakten.

Der de fleste av klubbens kjøp trenger flere måneder på å bli vant til Klopps spillestil har 23-åringen glidd sømløst inn i et av verdens beste fotballag de gangene muligheten har bydd seg. 

Tidligere trenere og lagkamerater av portugiseren forklarer hvordan han har kommet hit. 

Startet i det små

Jotas karriere startet ikke på noen av de velkjente talentfabrikkene i Portugal, men i det noe ukjente laget Pacos de Ferreira. Den daværende 18-åringen fanget umiddelbart oppmerksomheten til treneren Simao på hans første trening med laget. 

– Han fikk ballen utenfor straffeområdet med ryggen mot mål, flikket den over oppasseren med den første berøringen, spant rundt ham og skjøt et hardt skudd mens ballen enda var i luften. Det gikk rett i krysset. Kan du tenke deg inntrykket det gjorde på meg?

– Det var utrolig - det er ikke normalt med et mål av den kvaliteten. Jeg tenkte «wow, denne gutten har potensial», sa Jotas tidligere trener til The Athletic.

PÅ TOPPEN: Jota har kommet seg til en av verdens beste klubber.

PÅ TOPPEN: Jota har kommet seg til en av verdens beste klubber.

Simao skal ha tvilt på om eleven kunne klare å prestere stabilt med et lag som kjempet mot nedrykk, men den tvilen skal fort ha blitt feid til side.

– Han trollbandt hele Portugal. I den sesongen beviste han at han taklet det. Den tekniske kvaliteten kunne alle se, men det har mange spillere. 

– Forskjellen var konkurranseinstinktet hans. Han ønsket alltid å bli bedre. 

To gode føtter

To av 23-åringens mål mot Atalanta ble scoret med venstrefoten. Det skal være et resultat av utallige treningstimer.

– Jeg så på ham på flere treningsøkter og undret meg over at han bare brukte venstrefoten. Vi snakket aldri om det, men jeg tror det var fordi han skjønte at han måtte bli bedre på det området. 

– Han ville drible bedre og skyte bedre med den svake foten. Det handlet alltid om å forbedre seg selv, forklarer Jotas tidligere trener. 

SENKET ATALANTA: Jota scoret hattricks i Bergamo.

SENKET ATALANTA: Jota scoret hattricks i Bergamo.

Mentalt monster

En av Jotas makkere i angrepet da han slo gjennom for Pacos var spissen Moreira. Han mener det er noen spesielle kvaliteter som har ledet den tidligere lagkameraten til topps. 

– Han kom der han er nå som følge av mental styrke, talent og arbeidsvillighet. Nivået han har kommet på nå er resultatet av alt arbeidet. 

– Han kom ikke gjennom et akademi og hadde ikke noe spesielt bra rykte. Han kom fra bunnen, spilte for små klubber og måtte kjempe for å bli anerkjent. Det forklarer mentaliteten hans - han har et ekstremt konkurranseinstinkt, forklarer Moreira. 

Fire år etter at han forlot Pacos de Ferreira har Diogo Jota kjempet seg til den europeiske eliten, og han banker hardere og hardere på døren til Klopps mesterlag.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]