Langt færre dopingtester som følge av pandemien

Antidopingarbeidet i engelsk toppfotball har blitt kraftig svekket som følge av koronapandemien.

14. nov 2020 kl 11.10 Jens Bessesen

Kun 24 spillere i Premier League ble testet for doping mellom 10. mars og 17. juni, da England var i lockdown som følge av koronapandemien. Det skriver The Athletic

Selv om fotballen er langt fra å være en versting når det gjelder doping, sier flere kilder at den manglende testingen i 2020 har gitt spillere en bedre mulighet til å ta ulovlige stoffer.

– Det vil være tullete å anta at det ikke finnes folk som vil ta fordel av dette, sa testdirektør i Englands antidopingbyrå (UKAD), Hamish Coffey, tidligere i år ifølge The Athletic. 

Langt færre enn før

UKAD kom samtidig med en advarsel om at de følte seg trygge på at de skal avdekke alle som skulle prøve seg på juks. 

Fram til 25. september i år ble det utført 458 dopingtester i Premier League, mens tallet for hele 2019 var 1302, ifølge The Athletic. I en rekke idretter gikk antall tester ned som følge av pandemien.

UKAD holder kortene tett til brystet når det kommer til å avsløre testresultater, og i fotballen er det få brudd på dopingreglene. De siste par årene har det kun vært et par kjente tilfeller av brudd på dopingreglene i Englands fire øverste divisjoner - senest da Barnsleys Bambo Diaby ble utestengt i to år i 2019 etter å ha testet positivt for stoffet higenamin.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]