Nå vil Championship, League One og League Two ha fem innbyttere. Premier League kan bli den eneste ligaen med tre

Klubbene i English Football League er i ferd med å ombestemme seg.

18. nov 2020 kl 09.07 Arild Skjæveland

I landskamper, europacuper og alle toppligaene i Europa har de valgt å videreføre fem innbyttere, i det som er en litt annerledes sesong enn vanlig. IFAB og FIFA åpnet for fem bytter da fotballen startet opp igjen i sommer, og Premier League valgte å benytte seg av det.

Da det skulle bli tatt en avgjørelse for 2020/21-sesongen, bestemte de seg for å gå tilbake til tre bytter, til Jürgen Klopps og flere andres store forargelse.

Også i Championship, League One og League Two har de gått tilbake til tre bytter – men nå går det mot endring.

Flesteparten av Championship-klubbene ønsker nå muligheten til å gjøre fem bytter, og ha ni spillere på benken. Det samme er tilfelle i League One og League Two, rapporterer The Athletic. Det har blitt diskutert den siste uken, og kan bety at Premier League blir den eneste av de fire øverste divisjonene i England der det maks er mulig med tre bytter. 

De 72 klubbene i de tre divisjonene under Premier League valgte å gjøre det samme som toppdivisjonen da avgjørelsen ble tatt før sesongen. Det har vært oppe til avstemming to ganger i Premier League, og ved ingen av gangene har det vært 14 klubber som har stemt for fem bytter.

En kampsak for Klopp

Kampene kommer ekstremt tett denne sesongen, og det har ført til veldig mange muskelskader. Liverpool har vært veldig hardt utsatt så langt denne sesongen.

Også i Championship kommer kampene tett. De har spilt 11 ligarunder siden sesongen startet 5. september, og har 12 kamper på 43 dager før årsskiftet. Fem bytter og ni spillere på benken kan bli innført ganske raskt i EFL. En slik endring kan gjøres på fem dagers varsel, og bli aktuelt til serierunden 27-29. november.

England-sjef Gareth Southgate har denne uken snakket om behovet for fem bytter og rotasjon, og GOrdon Taylor i spillernes egen organisasjon PFA er veldig for.

Jürgen Klopp er den manageren som har luftet sin frustrasjon mest om dette temaet, men klubber som Sheffield United stiller seg fortsatt negativ til en endring. Premier League-sjef Richard Masters virker heller ikke særlig interessert i å sette det på agendaen for tredje gang – men en skulle tro at en endring nedover i divisjonene vil gi Premier League-sjefene noe å tenke på.

Da avgjørelsen ble tatt før sesongen, var det 11 klubber som stemte for fem bytter, og ni som stemte imot, skriver The Athletic. For å få gjennomslag må minst 14 klubber stemme for – og storklubbene må håpe at minst tre klubber har ombestemt seg. Men først må de få det tilbake på agendaen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]