Ny teknologi kan fortelle Liverpool hvilke spillere de burde hente

Nylig utviklet kunstig intelligens forteller hvilke midtstoppere Liverpool burde sikte seg inn på - og viser hvorfor Jadon Sancho vil være en perfekt match for Jürgen Klopps lag.

15. nov 2020 kl 09.37 Jens Bessesen

Ram Mylvaganam er mannen som virkelig satte fart på analysedelen av fotballen i Premier League da han skapte Prozone for snart 25 år siden. Hans teknologi har blant annet blitt brukt til å følge spilleres fysiske form og risiko for skader i flere klubber, og han sies å være mannen som hjalp Liverpools sportsdirektør Michael Edwards på veien mot suksess. 

Nå står han bak en splitter ny form for kunstig intelligens, «Ai Abacus», som skal gi klubber en hjelpende hånd på overgangsmarkedet. 

Samarbeider med toppklubber

The Times har intervjuet teamet bak det nye konseptet, som etter planen skal gi klubber bedre innsikt i hvordan spillere vil passe inn i troppene.

– Vi går bort fra den tradisjonelle bruken av data der man ser på tidligere prestasjoner. I stedet ser vi på hva de kan gjøre og hvordan de kan prestere om de går til en gitt klubb. Dette er framtiden, sier produktsjef Andy Forrester til The Times. 

Programmet ser på hvordan spilleren vil passe inn i et lags foretrukne formasjon og spillestil. I tillegg ser det på hvordan spilleren vil komme overens med nye lagkamerater, blant annet basert på språk, nasjonalitet og alder. Det spår også hvordan en spillers overgangsverdi ligger an til å utvikle seg. 

Klubber som Tottenham og Bayern München har allerede et samarbeid med «Ai Abacus». 

Hvem bør Liverpool hente?

The Times har spurt «Ai Abacus» hvilken midtstopper Liverpool burde kjøpe etter skadene til Virgil van Dijk og Joe Gomez. Et navn som blir nevnt mye er RB Leipzigs Dayot Upamecano. 

Ifølge programmet vil franskmannen få god kjemi med Liverpool-spillerne, men i taktikken og spillestilen til Klopp er det ikke en perfekt match. 

«Et bedre og billigere alternativ ville være Bayer Leverkusens Jonathan Tah. Leicesters Çağlar Söyüncü og Sevillas Jules Koundé er også å foretrekke», skriver de. 

Sancho perfekt

De har også analysert hvordan Dortmund-stjerne Jadon Sancho ville passet inn i Liverpool, og svaret vil nok glede supporterne. Resultatet viser nemlig at Liverpool er der han vil passe best inn.

«Real Madrid og Barcelona ville også vært gode alternativer, mens Manchester United, som jaktet Sancho i overgangsvinduet, ses på som en dårlig match», skriver The Times.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]