Å hente spillere fra utlandet blir langt mer komplisert. Slik fungerer poengsystemet

Det nye systemet vil for eksempel gjøre det vanskeligere å hente spillere fra Skandinavia.

3. des 2020 kl 15.42Jens Bessesen

The Athletic har sett nærmere på hvordan det blir å hente spillere fra utlandet etter at Storbritannia forlater EU for godt ved nyttår. Liverpool.no omtalte onsdag at det nå blir forbudt å hente U18-spillere fra utlandet, mens det for U21-spillere blir en maksgrense på tre signeringer per vindu.

For signeringer fra utlandet generelt ligger det til grunn et poengsystem som kan gjøre det svært komplisert å vite hvem som kan hentes, og hvem som ikke oppfyller kravene. 

Komplisert poengsystem

Det vil imidlertid bli relativt ukomplisert å hente spillere fra Europa. Hvis en spiller er fast inventar på et av verdens 50 beste landslag, eller spiller i en av de andre topp fem-ligaene, bør det gå fint å hente ham til England. 

Totalt trenger man 15 poeng i «GBE-systemet» (Governing Body Endorsement). Poeng får man i seks kategorier, som blant annet dreier seg om hvilken liga de spiller i, hvor mye de har spilt i internasjonale turneringer, hvor godt den tidligere klubben har gjort det, og ikke minst antall landskamper.

Jo mer de har spilt på et høyt nivå, jo mer GBE-poeng får de. 

Men The Athletic peker på Skandinavia blant plassene som det kan bli vanskeligere å hente spillere fra. Man får for eksempel kun fire poeng for å spille i dansk Superliga, og ytterligere fire poeng hvis man har spilt over 90 prosent av de mulige minuttene for laget. Man kan videre få seks poeng for å vinne ligaen, men man trenger ytterligere poeng for landslagsfotball eller europeisk fotball. 

En spiller fra seriemesteren som er fast på laget vil dermed i utgangspunktet bare ha 14 av 15 poeng, før man regner med landskamper og Europa League/Champions League. 

For U21-spillere kan det gjøres unntak om kravet til 15 poeng, om den aktuelle spilleren ligger på mellom 10 og 14 poeng. Da vil saken føres for et uavhengig panel, som skal vurdere om det er en spesiell grunn til at spilleren ikke har klart å nå 15 poeng.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]