Nå skal det bli vanskeligere å hente talenter fra utlandet

FA og Premier League skal ha kommet til enighet om en avtale. Klubbene stemmer over det i neste uke.

12. nov 2020 kl 18.12 Arild Skjæveland askjaeveland

Tidligere i år meldte Storbritannia seg ut av EU, og det betyr at en rekke avtaler må forhandles om. Det vil også få betydning for Premier League-klubbene.

Fotballforbundet FA har hatt et ønske om å begrense antall talenter som blir hentet fra utlandet, og vil gjøre det vanskeligere for Premier League-klubbene å hente unge spillere fra andre land.

Nå ser de ut til å lykkes med det, rapporterer Daily Mail

Innfører poengsystem

Nå skal det etter planen bli innført et Governing Body Entry-system (GBE), der spillerne må ha minst 15 poeng for å få grønt lys til å komme til England og spille fotball.

Premier League-klubbene ønsket at 9 poeng skulle være nok, mens FA ville at tallet skulle være 18.

Det er et komplekst system, som baserer seg på selgende klubb, hvilket land spillerne kommer fra, og standarden på ligaen. Dersom de kommer fra det som blir betegnet som de beste akademiene, vil det også hjelpe. Det skal være 66 klubber som har akademier som får den betegnelsen – i England er det Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham og Southampton.

En kan få unntak, dersom spilleren får et sted mellom 12 og 14 poeng.

Dette gjelder spillere som er 21 år og yngre. Premier League-klubbene ønsket at en kunne ha et globalt fritt markedet for alle spillere som var 18 år og eldre, men fikk det ikke som de ønsket.

Kan fortsatt ha 17 utenlandske spillere

FA har fryktet at klubbene vil «hamstre» utenlandske talenter. Klubbene får kun tillatelse til å hente tre U21-spillere i januarvinduet. Det er et tall som kan bli doblet til seks på sik. Det er også planer om å innføre et nytt utlånssystem, skriver Daily Mail.

Det har også vært snakk om å begrense antall utenlandske spillere Premier League-klubbene kan ha. Den grensen har vært på 17, og blir stående.

Liverpool har registrert 16 utenlandske spillere for ligasesongen frem til overgangsmarkedet åpner i januar, og da er ikke Virgil van Dijk registrert.

Klubbene har blitt informert om regelendringene via Premier League-sjef Richard Masters. Mandag skal representanter for klubbene stemme over forslaget.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]