Klopp settes på prøve etter prøve etter prøve... Nå må Liverpool handle i januar - alt annet er galskap

Det hevdes at Jürgen Klopp i hemmelighet elsker utfordringene han har fått kastet på seg denne sesongen. Men han kunne nok ikke forestilt seg det problemet han nå må løse.

I forrige The Kopite-blad viet vi mye plass til Liverpools hattrick på overgangsmarkedet i høst. Vi presenterte Thiago Alcantâra som esset av nyervervelsene, og Diogo Jota og Kostas Tsimikas som jokerne i Liverpools tropp.

Skulle vi laget det bladet på nytt nå, ville Jota definitivt hatt en annen valør enn jokeren i Klopps kortstokk. Han har riktignok hoppet fram som en joker gang på gang når vi har trengt det, men avslutningsferdighetene har vært helt konge. Sju fulltreffere er fasiten etter de elleve første kampene.

I oppgjør der Liverpool har slitt med å få uttelling, er det nettopp portugiseren som har levert matchvinnende scoringer mot både West Ham og Sheffield United. Når man i tillegg legger på et ellevilt hattrick og 10 på spillerbørsen mot Atalanta, så kunne han knapt fått en bedre start.

Men om Jota har vært en overraskende positiv nyhet i de røde rekkene, har det vært langt fra rosenrødt ellers og savnet av et ekstra kort i den kortstokken vi presenterte etter overgangsvinduet stengte, har virkelig meldt seg.

Nytt slag

ETT SAVN: Etter at overgangsvinduet stengte i høst, er det nå en mangel på overgangsfronten som virkelig begynner å melde seg, nemlig mangelen av en ny midtstopper.

ETT SAVN: Etter at overgangsvinduet stengte i høst, er det nå en mangel på overgangsfronten som virkelig begynner å melde seg, nemlig mangelen av en ny midtstopper.

Det har vært positive koronatester. Det har vært skade på Alisson Becker. Det har vært en Adrian som langt ifra ble noen supporteryndling i kampene han ble satt mellom stengene. Det har vært et stygt 7–2-tap mot Aston Villa, som ikke var til å tro for noen.

Seinere stiftet vi bekjentskap med et par «nye» stoppere, etter den grusomme taklingen fra Jordan Pickford som ustraffet fikk ødelagt sesongen til Virgil van Dijk.

Med skader på Joël Matip og Fabinho også, fikk Nat Phillips og Rhys Williams overraskende sjansen. De har klart seg godt de to vikarene, men håpet var at Liverpools tre beste stopperalternativer, Joe Gomez, Joël Matip og Fabinho, skulle holde seg skadefri etter landslagspausen. For Liverpool hadde sårt trengt litt ro og stabilitet nå.

Den siste setningen står også på trykk i vårt nyeste Kopite-blad, og ble skrevet minuttet før Klopp måtte byttet ut en annen nøkkelspiller. Trent Alexander-Arnold gikk ut med skade i 1–1-kampen mot erkerival Manchester City. Han er heldigvis «bare» ute i rundt en måned, eller seks kamper som det innebærer for Liverpools del.

Puh, vi løser vel det også ...

Men så kom onsdag 11. november, og så ble alt håp om skadefrie stoppere knust. Joe Gomez har skadet seg på landslagsoppdrag igjen, og som høsten for fem år siden, er det også denne gangen så alvorlig at mye tyder på at han også er ute for det meste av sesongen.

Hvem kunne forutse dette?

Var det en ting mange pekte på etter at sommerens overgangsvindu stengte, så var det at det manglet en ny midtstopper inn etter at Dejan Lovren forsvant. Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke helt har delt det synet. Vi gikk inn i sesongen med Virgil van Dijk, Joe Gomez, Joël Matip og en meget kompetent nødvikar i Fabinho.

I realiteten fire kvalitetsstoppere. I den skadekrisen klubben nå står oppe i nå er det lett å mene det var feil å ikke handle mer, men ærlig talt, hvem kunne forutsatt at man skulle hatt mannefall av disse dimensjoner i forsvaret? At det ville bli skadeopphold ja, men at Liverpools kanskje to beste stoppere skulle bli skadet for sesongen, slikt kan man ikke planlegge for.

Men der står vi altså. Uten Liverpools forsvarssjef, og uten hans beste eller nest beste makker avhengig av hvilke øyne som ser.

Ropene fra Klopp om spillernes helse med tett kampprogram, landslagsopphold og lite hvile blir neppe lavere etter dette heller. For selv om man er uheldig, så ser man hvordan skadestatistikken har skutt i været denne sesongen.

Jürgen Klopp og sportsdirektør Michael Edwards får lite tid framover til å pynte opp og nyte sine nye kontorer på AXA Training Centre i Kirkby - for nå er det alvor. Nå må Liverpool forsterke forsvaret i januar, noe annet vil være galskap.

Liverpool må inn i markedet å betale ikke bare den ekstra prisen Liverpool alltid må ut med, men de må betale både desperasjonsskatt og kriseskatt på toppen av det, uansett hvilken stopper man ender opp med.

Og Liverpool må inn i markedet å betale ikke bare den ekstra prisen Liverpool alltid må ut med, men de må betale både desperasjonsskatt og kriseskatt på toppen av det, uansett hvilken stopper man ender opp med.  

Liverpool har mulighet til å hente spillere som ikke har kontrakt nå, men da vil de få noen som er rustne og sannsynligvis ikke av topp klasse. Ellers blir det å vente til overgangsmarkedet åpner igjen. Da er Ben White fra Brighton nevnt som et alternativ, men også RB Leipzigs Dayot Upamecano og Schalke 04s Ozan Kabak har blitt linket til Liverpool tidligere.

Men som Arild Skjæveland skrev om på Liverpool.no onsdag kveld, mangler det heller ikke på ting å vurdere når en ny stopper skal hentes inn, spesielt med tanke på utlendingskvoten i Premier League.

I mandagens spalte fra David Lynch, hadde han heldigvis gode nyheter om at Thiago Alcântara og Fabinho bør være klare etter landslagspausen. Da er det i så fall ikke noe spørsmål lenger om hvilken posisjon Fabinho skal spille i. Det er uten tvil i midtforsvaret, i hvert fall til en ny stopper er på plass.

Men hva med Rhys Williams, Nat Phillips, Billy Koumetio eller Sepp van den Berg da? De har alle nå tidenes mulighet til å kapre en plass på Liverpools a-lag, men å tro at de blir en løsning ut sesongen er naivt uansett hva som skjer de neste ukene. Nat Phillips er ikke engang registrert for spill i Champions League nå før nyttår, og heller ikke Billy Koumetio eller Sepp van den Berg får spilt fordi de ikke kan legges til B-lista på grunn av for kort tid i klubben.

Dermed er kun Williams, Fabinho og Matip tilgjengelige i Champions League av de tradisjonelle stopperne.

KANSKJE IKKE LIKE BLIDE? Michael Edwards og Jürgen Klopp får forhåpentligvis god støtte fra Mike Gordon i jakten på en ny stopper eller to, inntil da er det ikke så mye å smile av akkurat nå.

KANSKJE IKKE LIKE BLIDE? Michael Edwards og Jürgen Klopp får forhåpentligvis god støtte fra Mike Gordon i jakten på en ny stopper eller to, inntil da er det ikke så mye å smile av akkurat nå.

Rocky-inspirasjon

Når vi nå skriver åtte serierunder og tre runder av Champions League, har Liverpool håndtert de utfordringene som har blitt kastet på dem på imponerende vis. Med ett poeng opp til Leicester på tabelltopp før landslagspausen og tre strake seiere i gruppespillet i Champions League, har Liverpool fortsatt fått en bra start på sesongen resultatmessig.

Den antatt hardeste rivalen Manchester City er på 11. plass, med en kamp mindre spilt og 5 poeng bak, og de andre tradisjonelle topp seks-lagene ligger heller ikke bedre an enn Liverpool.

Jürgen Klopp har flere ganger snakket om Rocky-filmene som en inspirasjon. Lærdommen fra Rocky Balboa er at det ikke handler om hvor hardt du slår, men hvordan du takler slagene som kommer mot deg. Hvis du faller, handler det om hvordan du reiser deg igjen. Der er nok Jürgen Klopp en mester å ha i sitt hjørne.

«Jürgen tillater ikke at negativiteten fra utsiden får slippe inn i gruppen. Med alt som har kommet vår vei, har han fortsatt å være ultra-positiv. Han er en mester til å sette den riktige tonen», ble en Melwood-kilde sitert på i The Athletic. 

Adam Lallana bygget opp under den teorien da han gjestet BT Sport.

«En liten del av ham vil sette pris på denne utfordringen», sa Lallana om skaden til van Dijk.

Klopp vet at det han ikke kan gjøre noe med, må han bare løse. Og selv etter den nedslående nyheten om Gomez setter han seg neppe ned med hodet i hendene og sukker. Det får han overlate til oss andre, og forhåpentligvis består han nok en test i det som har blitt en svært utfordrende sesong.