Tommelfinger-regelen som neppe kan brukes denne sesongen

Rekordjevn Premier League borger for sitrende spenning helt frem til mai.

15. des 2020 kl 10.43Einar Kvande

Liverpool har stort sett vær unntaket som har bekreftet regelen om at den klubben som leder Premier League ved inngangen til julen også vinner ligaen. Anfield-klubben toppet nemlig tabellen den 24. desember både i 1996, 2008, 2013 og 2018 uten å vinne ligaen til slutt. Men forrige sesong ble heldigvis den forbannelsen brutt.

For andre klubber som har ledet Premier League til jul har det som regel endt med ligamesterskap. Det gjorde det for Manchester City i 2017/18, Chelsea i 2016/17, Leicester i 2015/16, Chelsea i 2014/15, Manchester United i 2012/13, Manchester City i 2011/12, Manchester United i 2010/11 og Chelsea i 2009/10. I åtte av de ti siste sesongene har altså laget som har ledet ligaen til jul også vunnet Premier League, og de to gangene det ikke skjedde var det Liverpool som ledet ligaen til jul.

Grunnen til at man neppe kan benytte seg av denne tommelfinger-regelen denne sesongen er at Premier League er rekordjevn når vi skriver medio desember. Foran onsdagens toppoppgjør mellom Liverpool og Tottenham på Anfield er det bare fem poeng som skiller ligaleder Tottenham og Everton på sjuendeplass. Alle de sju første klubbene har spilt like mange kamper, tolv i tallet.

Halve Premier League henger med i toppen

Men ser vi enda lenger bakover på tabellen, så er det bare sju poeng som skiller mellom ligalederen og Aston Villa på tiendeplass, og Villa har to hengekamper! Også de to Manchester-klubbene på åttende- og niendeplass har en hengekamp hver. 

Ifølge Daily Mail har Premier League aldri vært så jevn etter tolv kamper som denne sesongen. Det kan argumenteres for at alle klubbene på øvre halvdel av tabellen fortsatt har en realistisk mulighet til å vinne Premier League 2019/20.

Blant disse ti klubbene finner vi storklubber man forventer skal henge med i toppen, som Tottenham (1.plass), Liverpool (2.plass), Chelsea (5.plass), Manchester United (8. plass) og Manchester City (9.plass), men også klubber som har prestert langt bedre enn forventet, som Leicester (3. plass), Southampton (4.plass), West Ham (6.plass), Everton (7.plass) og Aston Villa (10.plass).

Har du innspill til journalisten?
[email protected]