Nytt endringsforslag diskuteresChampions Leagues nye planer kan bety at Premier League mister sine fire automatiske plasser

Det har lenge vært snakket om at UEFAs konkurranser må endres for å være mer rettferdig for alle lag. Nå diskuteres et nytt endringsforslag.

25. feb 2020 kl 18.15 Jens Hapnes Rege

Det har lenge vært snakket om at UEFA Champions League skal endres.

Ifølge The Athletic har FC København foreslått en ny endring, som vil gagne lag som Ajax og Celtic som ikke spiller i topp-5 ligaen, men som kan gjøre det vanskeligere for engelske lag å entre gruppespillet. 

Københavns plan

I planen, som har fått stor støtte rundt om i Europa, vil alle lagene som kvalifiserer seg til turneringen rangeres på en «inngangsliste» ut fra tidligere prestasjoner i Europa. 

Lagene som er blant topp 20 i rangeringen vil få automatisk innpass til gruppespillet og lagene fra 20-32 må spille play-off. 

De 22 nederst rangerte lagene må begynne fra første kvalifiseringsrunde, mens de 25 resterende lagene fra 32.-57. plass på rangeringen vil fordeles i andre og tredje kvalifiseringsrunde ut fra deres tidligere prestasjoner i Europa. 

Endringen vil altså bety at Liverpool, og de fleste topp-6 lagene i Premier League, fortsatt vil beholde sin automatiske plass i gruppespillet dersom de klarer topp fire, men kan gjøre livet vanskeligere for eksempelvis Wolves og Leicester dersom de skulle klare å bryte seg inn i det gode selskapet. 

Planen er at de fire største ligaene (England, Spania, Tyskland og Italia) skal beholde sine fire CL-plasser, men at ruten til gruppespillet skal avhenge av tidligere prestasjoner i Europa. 

Endringen ville ha doblet antallet tilgjengelige plasser for lag via kvalifiseringsrundene, og åpne turneringen betraktelig for lag som får en vanskelig rute grunnet landets koeffisient på UEFA-rankingen. 

PREMISSENE KAN ENDRES: Det kan bli vanskeligere å få hendene på det største trofeet.

PREMISSENE KAN ENDRES: Det kan bli vanskeligere å få hendene på det største trofeet.

Motstand fra Premier League

Premier League vil vise motstand til forslaget om å gi bort deres fire automatiske plasser i gruppespillet, og de skal ha mottatt betryggende ord fra de europeiske ligaene om at deres fire plasser ikke skal fjernes. 

Kilder fra store europeiske klubber antar også at Københavns modell ville ha blitt endret, slik at lagene som blir nummer en og to i de fire øverste ligaene ville fått automatisk innpass til gruppespillet. 

Tidligere har det blitt foreslått en «sveitsisk modell» på turneringen.

I den modellen vil vært lag spille fem hjemmekamper og fem bortekamper mot forskjellige lag, og sendes videre basert på prestasjonene i kampene. 

Det har allerede blitt bekreftet at UEFA innfører Europa Conference League, en tredje internasjonal turnering, i 2021, og mye tyder på at de også skal gjøre endringer på de to andre turneringene. 

Kilde: The Athletic

Har du innspill til journalisten?
[email protected]