Ber Premier League-klubbene om krisepakke

National League-klubben Barnet er den første som permitterer sine ansatte etter koronakrisen. Klubbeieren ber nå om krisehjelp fra Premier League.

18. mar 2020 kl 11.58 Øystein Tronstad

Tirsdag kveld kom beskjeden om at Londonklubbens rundt 60 ansatte blir permittert. I pressemeldingen skriver klubben at publikumstallene har blitt halvert siden nedrykket fra Football League i 2018. Med de generelle kostnadene går klubben £100 000 (nesten 1,3 millioner norske kroner) i minus hver måned, samtidig som fallskjermutbetalingene deres vil gå ut denne våren.

Mens Premier League-klubbene er usikre på når de kan spille kamp neste gang, er de mindre klubbene bekymret for om det blir en neste gang.

«Vår største bekymring er for Storbritannia og resten av verden hvor mennesker mister sine kjære. Våre tanker går til alle som er påvirket av situasjonen, men akkurat nå så må jeg ta grep her hjemme og se på hva dette betyr for klubben vår. Det er mitt ansvar å sørge for at Barnet FC fortsetter å overleve og er trygge økonomisk. Derfor må jeg gjøre vanskelige valg», sier klubbens eier Tony Kleanthous i pressemeldingen.

Til avisen The Guardian ber han om at FA og Premier League-klubbene organiserer finansiell støtte gjennom krisen.

– Jeg er ikke ute etter veldedighet fra Premier League, men de har en plikt overfor fotballen. De har tjent millioner i årevis, så for et år så kan de ta et tak for fotballen fremfor å bruke penger på de massive lønningene. Hvordan, er opp til dem, sier forretningsmannen til avisen.

TØFF HVERDAG: Både på og utenfor banen i Football League.

TØFF HVERDAG: Både på og utenfor banen i Football League.

EM ble utsatt


Tidligere på dagen vedtok UEFA å utsette fotball-EM til sommeren 2021. Etter kunngjøringen ble kjent sa FAs leder Mark Bullingham at de støttet beslutningen fra et helseperspektiv, og at nå begynte arbeidet med å se på de ulike scenarioene for engelsk fotball.

«Vi vil de neste dagene se på hvilke konsekvenser dette får for alle engelske lag og vår organisasjon. Vi vil fortsette å jobbe tett med Premier League, English Football League og våre andre partnere om hva som vil skje etter UEFA avgjørelse», sa Bullingham til Associated Press.

Det er under et år siden Bury Football Club ble kastet ut av ligasystemet på grunn av stor gjeld.

«Det er noen klubber, spesielt på den nederste enden av pyramiden, som vil slite. Slik vi ser det så er vi en non-profit-organisasjon, og de pengene som vi får inn skal gå tilbake til fotballen. Vi kommer til å oppleve store økonomiske tap, og det vil påvirke hvor mye vi kan gi tilbake på alle nivå», avsluttet Bullingham.

LANGT FRA EMIRATES, ETIHAD og ANFIELD: For de mindre klubbene er det langt fra Premier League-hverdagen, både sportslig og økonomisk.

LANGT FRA EMIRATES, ETIHAD og ANFIELD: For de mindre klubbene er det langt fra Premier League-hverdagen, både sportslig og økonomisk.

Dr Rob Wilson fra Sheffield Hallam University Business School mener det er tid for Premier League-klubbene til å dele av de enorme TV-rettighetene.

«To prosent av pengene som kommer inn fra TV burde være nok til å berge alle engelske klubber, det er ikke mye å be om», sier Wilson som foreslår et fond for å hjelpe klubber som sliter økonomisk under krisen.

«For å sette det litt i perspektiv. En League Two-klubb kan ha en omsetning på £4 (cirka 50 millioner norske kroner). Hvis hver Premier League-klubb ga to prosent snakker vi om nærmere £60 (rundt 765 millioner norske kroner). Noen ganger føler jeg at klubbene må våkne opp og huske hvor de kom fra», sier Wilson med henvisning til Football League.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]