Dette betyr UEFA sine retningslinjer i klartekst

Sportsreporter Dale Johnson i ESPN har forsøkt å forklare hva retningslinjene som UEFA i dag presenterte vil bety i praksis.

23. apr 2020 kl 18.04 Einar Kvande

UEFA presenterte i dag sine retningslinjer for deltakelse i europacupene 2020/21, i lys av korona-pandemien, og at ingen ligaer for øyeblikket er ferdigspilt.

Sportsreporter Dale Johnson hos ESPN har sett nærmere på hva disse retningslinjene betyr i praksis.

UEFA ønsker at alle ligaer skal fullføres, men aksepterer at dette ikke er mulig dersom regjeringer legger ned forbud mot sportsarrangementer eller det skaper økonomiske problemer som truer eksistensen til ligaer eller klubber.

Dersom alle serierundene i en liga ikke kan spilles, foretrekker UEFA at ligaen avgjøres gjennom et annet format, noe som antyder at det er mulig å gjennomføre små play-off.

Johnson tror dette kan fungere i noen situasjoner, og nevner eksempler fra Spania og Nederland, men spår at det kan vise seg vanskelig å organisere slike play-off på en rettferdig måte i mange situasjoner. Alt vil avhenge av hvor mye tid man får til rådighet.

Dersom sesongen ikke kan fullføres som normalt eller gjennom play-off, er kravet fra UEFA at klubbene skal velges basert på sportslige kritierier.

Det kan bety at man må bruke tabellen slik den var da ligaen ble avsluttet eller at man for eksempel regner ut poeng per kamp, om ikke alle lag har spilt like mange kamper.

UEFA gjentar at klubber kan bli utestengt fra neste års Europa League og Champions League dersom ligaer avsluttes uten at regjeringer har stoppet kampene eller uten at det er økonomiske problemer som er årsaken.

Dagens informasjon fra UEFA gjelder kun adgangen til europacupene i 2020/21, og har dermed ingenting med opp eller nedrykk til/fra Premier League og andre ligaer å gjøre, ei heller om eller hvordan mestrene skal kåres i disse ligaene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]