– Ingen vet når fotballen kan komme tilbake igjen

Mange ønsker å vite når sesongen kan gjenopptas, men det er umulig å si på nåværende tidspunkt, mener visepresident i styret for de store europeiske ligaene.

16. apr 2020 kl 09.09 Kenneth Baraas

På fredag er det nytt møte mellom de 20 Premier League-klubbene, og da vil de forsøkes å legge en plan for resten av sesongen.

Siste utvikling, ifølge John Cross i The Mirror, er at minst ni klubber ønsker at sesongen skal avsluttes før 30. juni, heller enn at den skal bli dratt ut i juli, august og potensielt september. 

Årsaken skal blant annet være at flere spillerkontrakter går ut når det skrives juli på kalenderen. Det skal også være ønske om å spille færre kamper, slik at sesongen kan avsluttes tidligere - men at ligagull, Champions League-plasser, opp- og nedrykk avgjøres.

Vanskelig å legge planer

Situasjonen er dog så usikker at det er vanskelig å legge konkrete planer. Alberto Colombo, visepresident i «European Leagues», mener det er viktig å understreke at det på nåværende tidspunkt er umulig å vite når fotballen kommer tilbake.

– Prioriteten hittil har vært å skape forhold som gjør at ligaene kan gjenopptas i løpet av sommeren, sier italieneren til BBC

– Treningen må først og fremst gjenopptas, og det må utvikles egne sikkerhetstiltak. Det er ingen tvil om at kampene vil være bak lukkede dører, så det må utvikles medisinske tiltak for alle treningsøktene og egne for kampene.

– Men det er selvfølgelig umulig å svare på spørsmålet «Når vil det være mulig å spille igjen?» Ingen har svarene på det.

– Til syvende og sist er det myndighetene i de ulike landene som har ansvaret for å bestemme begrensningene som gjelder for idrettsarrangementer.

Torsdag skal myndighetene i Storbritannia komme med en ny oppdatering på vedtakene rundt koronasituasjonen.

Testing spiller hovedrollen

Tyskland er det landet som virker nærmest et comeback, der testing av spillere er en vesentlig faktor for optimismen. I går ble det bestemt at det ikke vil kunne arrangeres idrettsarrangementer i landet før tidligst 31. august, men at det kan gis unntak for fotballkamper uten publikum.

– Det er ingen tvil om at spillernes helse kommer først, samt helsen til alle de som er involvert i kamper - ansatte i klubber, media, alle må være trygge, sier Colombo videre.

– Å utføre testing er en viktig komponent i disse helsetiltakene. Men for øyeblikket er det ikke lagt opp for det i hvert land. Vi vet at det er i noen ligaer, men det er et lite antall som har disse tiltakene.

– De aller fleste har dog fokusert hundre prosent på at sesongene skal gjenopptas. En av hovedgrunnene til det er å ivareta integriteten til ligaene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]