Han vokste opp med å bruke en grapefrukt som fotball - nå drømmer han om Ballon d'Or

Sadio Mané er i ferd med å realisere alle barndommens drømmer.

8. apr 2020 kl 14.02 Einar Kvande

Sadio Mané forteller at det slett ikke er noen selvfølge at han ble fotballspiller.

– Jeg er den mest kritiserte spilleren i historien til senegalsk fotball, sier 27-åringen til The Times.

Fans angrep huset hans og skadet onkelens bil etter at han ikke klarte å score på et straffespark mot Kamerun i kvartfinalen i Afrikamesterskapet i 2017.

Mané svarte med å bygge et sykehus og en skole i den lille landsbyen han vokste opp, i tillegg til at han fortsatte å imponere på fotballbanen.

Dokumentaren om Liverpool-angriperen, som har fått navnet Made in Senegal, slippes på Raktuen TV i dag. Der får man se Liverpool-spillerens hus bli angrepet av sinte fans.

Hadde ikke råd til fotball

Mané vokste opp i Bambali, en liten jordsbrukslandsby. Han hadde ikke engang råd til en fotball, og spilte derfor med en grapefrukt.

– Ett pund var alt for mye penger å bruke på en fotball. Dessuten hatet familien min fotball. Jeg hadde ikke penger til en ball, så jeg og vennene mine forsøkte å spille fotball med en grapefrukt, fordi den var større enn en appelsin. Når den er grønn og ikke moden så eksploderer den ikke. Vi syntes det var morsomt, minnes Liverpool-spilleren.

Mané bønnfalt familien sin om å få begynne på et fotballakademi, men fikk ikke lov. I 2008 lurte han seg ut av landsbyen og satte seg på bussen til Dakar.

– Jeg mente at fotball var det eneste jeg var god til, men ingen i familien min støttet meg, for de hatet fotball alle sammen. Da jeg var liten ble de sinte på meg. De ville ikke jeg skulle dra på trening. De ønsket bare at jeg skulle gå på skolen og studere slik som andre gutter. Jeg ønsket å bli fotballspiller, så jeg prøvde hele tiden å overtale dem, men de stolte aldri på meg. Jeg maste på dem helt fra jeg var 10 år gammel om å få begynne på et akademi, og til slutt stakk jeg bare av, forteller han.

Det gikk to uker før familien hans fant ut hvor han var, og da ga de til slutt etter. Det ble inngått en avtale om at Sadio kunne slutte seg til et akademi dersom han gikk på skolen ett år til først.

– For meg var fotballspiller den eneste jobbmuligheten. Jeg kunne ikke se meg selv bli lærer, slik de ønsket, sier Mane, som opplevde at faren døde da han var sju år gammel.

– Jeg måtte bare følge drømmen min.

Mané ble oppdget av Olivier Perrin, en speider hos Metz. Dermed måtte han ut på sin første flyreise. Han kom til den franske klubben i januar 2011, og den kalde vinden kom som et sjokk på ham. I debuten slet han med brokk, og klarte nesten ikke å løpe. Mané gjorde imidlertid sine saker såpass bra i Metz at han ett år senere havnet i Red Bull Salzburg. 

I mars 2016 kom Mané inn fra benken og scoret to ganger da Ronald Koemans Southampton slo Liverpool 3-2. Den gangen trodde han aldri at han ville bli Liverpool-spiller.

– Vi tenkte mest på Manchester United, ler han.

– Det var en vanskelig tid for meg, da jeg satt mye på benken. Jeg tenkte ikke på at andre klubber ville ringe, men jeg er glad for at Klopp gjorde det.

Endelig profet i eget land

Akkurat nå sitter Mané selvisolert i sitt hjem i Allerton. Det har tatt tid å bli helt i hjemlandet Senegal.

– Da jeg bommet på det straffesparket i Afrikamesterskapet var det folk som brøt seg inn i huset mitt og i min onkels bil. Det var ikke trygt. Jeg forsøker å forstå det som skjedde, men jeg tvilte aldri på meg selv. 

– Etter at jeg bommet på det straffesparket dro jeg tilbake til Liverpool og scoret et par mål. Omtrent samtidig dro folk tilbake til huset mitt og knuste alt. De var veldig sinte på meg. Jeg forsøker å gjøre det samme for landet mitt som jeg gjør for Liverpool, men det er ikke den samme forståelsen der. De mener jeg spiller veldig bra for Liverpool, men dårlig for Senegal. Det er hardt arbeid i Liverpool akkurat som det er med Senegal. Drømmen min er å vinne noe med landslaget.

Senegal spilte seg frem til finalen i Afrikamesterskapet i fjor, men tapte for Algerie. Mané var imidlertid banens beste spiller i finalen.

– 2019 var året da alt forandret seg. De ble mer positive til meg.

Drømmer om Ballon d'or

Nå drømmer 27-åringen om å vinne Ballon d'or.

– Jeg spiller for laget, og laget er viktigst, og jeg er veldig glad for å vinne trofeer med laget mitt, men samtidig er det en drøm jeg har å vinne Ballon d'Or. Jeg ønsker å vinne det trofeet, og jeg ofrer alt for å vinne det. Jeg har vært nær, og det gir meg motivasjon. Folk støtter meg hele veien, og forteller meg at jeg kan klare det. Jeg tror jeg er nær å klare det, og en dag vil jeg klare det.

Før det skjer vinner han forhåpentligvis Premier League med Liverpool.

– Jeg håper virkelig jeg blir den første fra Senegal som vinner Premier League. Det vil være en ære for meg.

– Jeg er heldig som får spille sammen med så gode spillere. Det gjør ting enkelt. De vet når, hvor og hvordan de skal gi deg ballen, slik at du kan få vist dine kvaliteter. Når du spiller sammen med alle disse gode spillerne blir du bare bedre selv. Du presser deg hardere, og får suksess.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]