– Jeg savner fotballen, kollegene mine og TV-studio noe enormt

Koronapandemien har resultert i en helt ny hverdag for de aller fleste av oss. Kommentator og fotballekspert hos TV 2, Simen Stamsø-Møller, er intet unntak.

8. apr 2020 kl 11.10 Einar Kvande

Etter Leicesters 4-0 seier over Aston Villa mandag 9. mars har koronaviruset sørget for full stopp i Premier League. Ergo har det også vært full stopp i TV 2 sine direktesendinger fra den engelske toppserien. For TV 2-kommentator og fotballekspert Simen Stamsø-Møller har det betydd en helt ny hverdag.

– Jeg må innrømme at jeg savner studio og kollegaene mine i TV 2 noe veldig. Og ikke minst fotballen. Abstinensen er svært sterk nå, etter en måned uten Premier League-fotball, innrømmer Stamsø-Møller til Liverpool.no.

– Jeg savner spenningen og adrenalinrushet som fotballen gir. Du skjønner ikke hva du har, før du mister det, erkjenner 31-åringen.

– Glad jeg er norsk

Den siste måneden har bydd på en helt ny hverdag for freelancejournalisten.

– Det er blitt veldig stille og rolig, om du ser bort fra at jeg har en gutt på 2 år løpende rundt i huset. Nå skal det sies at det er mange i TV 2-systemet som befinner seg i samme situasjon. De er freelancere, og må således stå på egne ben. Nå er vi heldige i Norge, som har NAV, og får dagpenger. Det er nok mye verre stelt for mange av mine engelske kolleger, som ikke har det samme sikkerhetsnettet, og som også er tidligere spillere og kanskje vant med et relativt høyt pengeforbruk og en mer glamorøs livsstil, sier Stamsø-Møller.

– Jeg er veldig glad jeg er norsk nå, legger han til.

SAVNER STUDIO: Simen Stamsø-Møller har fått hverdagen snudd på hodet.

SAVNER STUDIO: Simen Stamsø-Møller har fått hverdagen snudd på hodet.

Fotballeksperten forteller at han fortsatt skriver en del for TV 2, og også spiller inn podcast, og at han dermed fortsatt har en fast pott med inntekter fra TV-kanalen, selv om dette utgjør en forholdsvis liten del av den vanlige inntekten hans.

– For meg føles dette litt som en slags pappapermisjon, sier mannen som til vanlig har vært vant til travle hverdager med forberedelser til TV 2 sine Premier League-sendinger.

– Hverdagene mine har gått med til å lese om eller se på fotball som forberedelser til sendingene. Nå er det ikke noe fotball å se, og ikke noe fotball å lese om. Dette føles som en veldig kald sommerferie. Det er en merkelig følelse.

– Nå skulle det virkelig ha vært spennende

Stamsø-Møller hadde aldri sett for seg at Premier League skulle bli stoppet av et virus.

– Jeg kan ikke unngå å tenke på hvor vi nå egentlig skulle ha vært i Premier League-sesongen nå. Det er påske, og ligaspillet skulle virkelig ha dratt seg til. Vi er rundt de tider der avgjørelsen ville ha falt. 

Stamsø-Møllers siste arbeidsdag i TV 2-studio falt sammen med Liverpools siste kamp før koronapandemien stoppet fotballen på øyriket. Det var Liverpools hjemmekamp mot Atletico Madrid onsdag 11. mars, da Jürgen Klopps regjerende mestere ble sendt ut av Champions League. Etter den tid har fotballeksperten måttet ty til NAV sine ordninger.

– Det er ikke synd på meg. Jeg har ikke store lån, og klarer meg greit økonomisk. Men hadde jeg hatt store lån hadde jeg nok vært skjelven nå, innrømmer han.

– Hadde jeg ikke hatt NAV å støtte meg til hadde jeg nok slitt etter et par-tre måneder.

Fotballeksperten innrømmer at pandemien har ført til en endring i levesettet i den vesle familien.

– Det blir definitivt lagd mer mat hjemme. Det er blitt slutt på take-away og restaurant-middager. Det er blitt slutt på å klippe håret og kjøpe klær også. Man trenger jo ikke se så godt ut lenger, når man ikke skal i studio, ler han.

Tror sesongen blir fullført

Hverdagen består nå av å passe 2-åringen, og så får han tid til litt skriving og podcast-innspilling innimellom bleieskift og Thomas-lokomotiv.

– Hun jeg bor sammen med har hjemmekontor, og vi prioriterer hennes jobb foran min nå, ettersom min jobb alltid har gått først tidligere. Mens dette pågår blir det jeg som har hovedansvaret for barnepass. Men jeg får tid til å skrive litt midt på dagen og spille inn podcast om kvelden, når guttungen sover.

Det er blitt slutt på å klippe håret og kjøpe klær. Man trenger jo ikke se så godt ut lenger, når man ikke skal i studio.

Stamsø-Møller føler seg ganske sikker på at sesongen 2019/20 blir fullført til slutt, men han frykter det kan ta tid før fotballen ruller igjen på øyriket.

– Ja, jeg tror sesongen blir fullført. Denne sesongen bør jo fullføres før man starter en ny. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal ha hastverk med å få igang en ny sesong før man er ferdig med denne. Det er jo mye som skal avgjøres, som mesterskap, opp og nedrykk. Enn så lenge bør det være viktigere å få fullført 2019/20 enn å komme igang med 2020/21, selv om det kan bety at neste sesong blir noe amputert, for eksempel i cupturneringer.

– Våre norske myndigheter har tatt koronaviruset alvorlig lenge, og etterhvert har engelske myndigheter også innsett hvor alvorlig denne pandemien er, og handlet deretter. Det engelske samfunnet er nå stengt ned, så det kan gå lang tid før vi er i normalt gjenge igjen. Jeg følger nyhetssendingene fra England med stor interesse, og det kan bli høst før denne sesongen blir fullført, og da antagelig for tomme tribuner. Logistikken er for vanskelig til at vi kan ha folk på tribunene til å begynne med, slår Stamsø-Møller fast.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]