Helsedirektør:– Kampen mot Atletico Madrid skulle aldri ha vært spilt

Kampen kan ha ført til en økning i antall smittede av koronaviruset i Liverpool.

2. apr 2020 kl 21.38 Einar Kvande

Liverpools Champions League-kamp mot Atletico Madrid på Anfield burde aldri ha blitt spilt, mener kommunens helsedirektør. Han er nå bekymret for økningen av antallet korona-smittede på Merseyside.

Matthew Ashton tok fatt på sin nye jobb onsdag, og er nå ansvarlig for å koordinere de lokale tiltakene mot koronapandemien. 

– Det var ikke den riktige avgjørelsen å la kampen gå av stabelen, sier Ashton til The Guardian.

Han ønsker likevel ikke å være kritisk til de som tok avgjørelsen.

– Folk tar ikke dårlige avgjørelser med vilje. Regjeringen forstod kanskje ikke hvor alvorlig situasjonen var på det tidspunktet.

– Vi vil aldri få vite dette helt sikkert, men Atletico Madrid-kampen kan ha vært en begivenhet som førte til en økning i antall smittede i Liverpool. Dette er definitivt en hendelse vi kan lære av, slik at man ikke gjør lignende feil i fremtiden.

54 000 tilskuere

54 000 tilskuere var tilstede på kampen på Anfield den 11. mars. 3000 av disse var bortesupportere. Liverpool hadde på det tidspunktet bare seks bekreftede tilfeller av koronaviruset. Dette er nå steget til 262. Madrid var på det samme tidspunkt et sentrum for spredningen av smitten. La Liga bestemte den dagen at alle kamper måtte spilles bak lukkede dører, og i Spania ble skolene stengt dagen før. 

Det var ikke bare inne på Anfield at folk satt som sild i tønne. Det gjorde de også på de mange pubene rundt Anfield,  og på byens barer og nattklubber etter kampen.

– Det var køer og store folkemengder over alt. Pubene var stinne av folk, venner møttes uten å ta forholdsregler, folk stod i køer, var nær hverandre og feiret mål sammen, slår Ashton fast.

Bare det å la supportere reise fra Madrid til Liverpool på det tidspunktet fremstår i ettertid som en svært dårlig gjennomtenkt avgjørelse. Det mener i alle fall professor John Ashton, som er Matthew Ashtons far.

– Det å la 3000 supportere komme fra et område der svært mange var smittet var bare galt. Jeg håper jeg tar feil, men jeg frykter folk ble smittet på grunn av dette den kvelden, sier han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]