Utgående spillerkontrakter kan skape hodepine for Premier League-klubbene

Det vil være flere hensyn å ta rundt spillere som står uten kontrakt i sommer.

2. apr 2020 kl 13.27 Kenneth Baraas

Flere ledende idrettsadvokater stiller store spørsmålstegn ved de ulike problemene som vil oppstå hvis sesongen forlenges utover 30. juni, skriver Matt Slater for The Athletic

Et av de mest kompliserte temaene er hvordan sesongene skal avsluttes i Europa når mange spillerkontrakter går ut innen kalenderen viser juli. 

For Liverpool er det tre førstelagsspillere som har kontrakter som går ut 30. juni. Det er Adam Lallana, Nathaniel Clyne og Andy Lonergan.

– Hvis sesongen skal forlenges utover 30. juni, vil klubber ønske å forlenge noen av kontraktene som går ut, men det er usannsynlig at de vil dele ut nye treårsavtaler, så det er mer naturlig at det vil være kortsiktige avtaler, sier Nick De Marco QC, advokatfullmektig hos Blackstone Chambers.

– Men dette kan gi flerårige problemer for spillerne: hvis du blir skadet mens du spiller på en kortvarig kontrakt, kan du plutselig stå uten jobb. Nå er det fornuftig av alle parter å forhandle og finne en vei gjennom dette, men det er ikke påkrevd for spillerne å gå med på disse kortsiktige utvidelsene, i henhold til engelsk lov.

Dan Lowen, i advokatfirmaet Level, er enig med De Marco:

– Noen med utgåtte kontrakter vil kanskje være glade for å få betalt av klubbene sine i noen uker eller måneder til, men andre vil nekte å godta forlengelse da de ikke vil sette en langsiktig eller bedre kontrakt med en ny klubb i fare.

Enighet mellom spiller og klubb

The Athletic har fått innsyn i en rapport fra FIFA, der det er tre punkter som er spesielt viktige å løse: utgående kontrakter, passende tidspunkt for neste overgangsvindu og avtaler som ikke lenger kan opprettholdes grunnet koronaviruset. 

Det skal være slik at kontrakter kan settes til side hvis uforutsette hendelser gjør det umulig at kontraktskravene kan oppfylles. Dermed er det flere tilfeller i fotball-Europa der ansatte og spillere enten har fått lønnskutt eller utsettelse av lønnen til ting normaliserer seg. 

Newcastle United, Norwich, Bournemouth og Tottenham er de første Premier League-klubbene som har benyttet seg av en statsstøttet ordning, der ansatte får utbetalt 80 prosent av deres vanlige lønn - med et tak på 2500 pund i måneden. 

FIFA kan kun gi generell veiledning når det gjelder lønnskutt og nye spillerkontrakter, men det rådes til at klubbene blir enige med spillere og ansatte på egenhånd. 

LENGER TID I KLUBBEN? Nathaniel Clyne har mest sannsynlig ingen videre fremtid hos de røde, men dagens situasjon kan føre til at backen blir lenger i klubben.

LENGER TID I KLUBBEN? Nathaniel Clyne har mest sannsynlig ingen videre fremtid hos de røde, men dagens situasjon kan føre til at backen blir lenger i klubben.

Bonuser

Lowen påpeker videre at det kan bli et ytterlige problem med spillerkontraktene i Premier Leagues toppklubber, der flere av spillerkontraktene er basert på bonuser ved siden av grunnlønnen. 

– Hvis sesongen blir avlyst, vil ikke spillerne motta disse bonusene. Skal de under disse omstendighetene også godta å kutte eller utsette grunnlønnen? Sier Lowen.

Et lite håp for de engelske klubbene er at den engelske domstolen kan se annerledes på spillerkontraktene enn ellers i Europa. 

– I England er det basert på hva en objektiv tilskuer med rimelighet vil anse intensjonen med kontrakten som, forklarer De Marco.

Det kan bety at en spillerkontrakt som går ut 30. juni enten kan ses på som en kontrakt som går ut den datoen eller om det faktisk menes til slutten av sesongen. Ved siste tilfellet vil det i så fall være enklere å forlenge kontraktene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]