VAR:Legger opp til at Premier League-dommerne skal benytte monitoren mer neste sesong

The International Football Association Board har annonsert regelendringer til neste sesong.

11. apr 2020 kl 16.02 Einar Kvande

Mirror melder at nye regler vil føre til at dommerne kommer til å bruke monitorene ved sidelinjen hyppigere når de skal ta stilling til VAR-avgjørelser neste sesong.

The International Football Association Board har tatt for seg en rekke kontroversielle aspekter ved fotballreglene, som bruken av VAR, hands og straffespark.

Det nye regelverket synes indirekte å kritisere VAR-bruken i Premier League, ved at man insisterer på at dommeren ute på banen skal benytte monitorene i større grad enn man har gjort i engelsk fotball så langt.

– Dersom en situasjon man skal benytte VAR på er subjektiv forventer vi at dommeren sjekker monitoren selv, heter det i en pressemelding fra IFAB.

IFAB konkluderte ellers med at det ikke er riktig å gi mer innsikt i kommunikasjonen mellom VAR-dommerne på dette tidspunkt.

Hands og straffespark

Man har imidlertid forsøkt å konkretisere et par aspekter ved handsregelen. En hands ved et uhell av en angrepsspiller skal nå kun straffes dersom den umiddelbart leder til en scoring, ved at ballen bare flytter seg en kort distanse eller veldig få pasninger før den går i mål, heter det i pressemeldingen.

Det presiseres også at den delen av armen man kan dømme hands på stopper nederst i armhulen. 

Fra neste sesong vil et straffespark kun bli tatt om igjen når keeper beveger seg ut fra mål-linjen dersom straffesparket reddes. Straffespark som går utenfor eller treffer stengene vil dermed ikke bli tatt om igjen selv om keeper kommer ut fra mål-linjen før straffesparket er tatt.

Dersom utespillere fra begge lag beveger seg inn i straffefeltet før et straffespark blir tatt, vil straffesparket bli tatt om igjen uansett om laget som tar straffesparket scorer eller ei.

IFAB bekrefter også at de vurderer å gjøre endringer på offside-regelen som gjør feilmarginen større, slik at man unngår det som denne sesongen er blitt kalt armhule-offside.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]